czakq Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 Witam wszystkich. Jestem na etapie wymiany kół w swojej aluminiowej szosie na szczękach. Byłem zdecydowany na ten zestaw na obręczach aluminiowych: https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-350-straightpull-rr511-1770g-p-95.html ale trafiłem jeszcze na taki zestaw, na obręczach kabron-aluminium: https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-350-nt-291-forza-4za-cirrus-45mm-carbon-alu-1790g-p-441.html I teraz nie mogę się zdecydować. Miał bądź ma ktoś takie obręcze Carb-Alum? Nic nie wiem na temat takich obręczy. Wyglądają całkiem OK. Jedyne co mi się nie podoba to szprychy wychodzące przez otwory w części karbonowej. Myślę, że nyple są zamocowane w części aluminiowej. Czy taka "goła" szprycha nie będzie niszczyła karbonu przy różnego rodzaju napięciach podczas jazdy? Pozatym szprychy w pierwszym zestawie mają mocowanie Straightpull co wydaje się lepszym rozwiązaniem niż klasyczna "J". Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Cytuj
czakq Napisano 26 Lipca 2024 Autor Napisano 26 Lipca 2024 (edytowane) Obecnie mam koła fabryczne (Giant), w których piasty, pomimo serwisowania, bardzo źle pracują. Zbijanie wagi nie jest priorytetem. Chciałbym koła sztywniejsze, mocne (jestem wysoki i ciężki, bezproblemowe i krecące się jak koła w moim starym MTB. A różnica jest kolosalna. Mój kumpel ze dwa lata temu kupił pierwszy zestaw z mojego pierwszego wpisu (DT Swiss 350 RR511) i są, jak dla mnie, super. I właśnie ten zestaw miałem kupić. Tylko te Carbon-Alu wpadły mi w oko. Jestem zwykłym amatorem jeżdżącym po górkach ale zbijanie wagi jest dla mnie sprawą drugorzędną (oczywiście wagi roweru, nad swoją pracuję;)). Edytowane 26 Lipca 2024 przez czakq Cytuj
Michal2008 Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 ja wymieniłem na DT P1750 Spline, nowe koła 1100zł, nie chciałem inwestować 2k w koła na szczękach... i jestem zadowolony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi