sjzryry Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) Witam Mieszkam na Islandii i chcę zakupić rower tu na miejscu więc wybór jest trochę ograniczony (nie chce mi się bawić w sprowadzanie i clenie chyba że było by naprawdę warto!!!). Rower był by używany czasem na dojazd do pracy czy po mieście ale to małe miasto (ok 20min z buta wszędzie), więc można powiedzieć że głównie teren pseudo leśny/ góry, wiadomo będę się chciał trochę pobawić. A i jestem dość świeży w rowerach a jazda będzie amatorska for fun Budżet ~5500zł (200,000kr) da się lekko nagiąć jeśli warto, sprowadzić niby tez ale musiało by się mieścić z cłem i wysyłkom więc nie wiem czy jest sens Te rowerki są w podobnym budżecie u mnie na miejscu (~165,000kr): Compare: 2023 Orbea ALMA H20 vs CUBE ATTENTION, SLX vs ACID vs ATTENTION vs Scott Aspect 920 – 99 Spokes Ramy z lepszego materiału od 230,000kr (ale amory dalej tej samej klasy), pełny zawias od 300,000kr ale to podejrzewam że będą strasznie słabe opcje a nie chce przepłacać tutaj kilka stron na których można poszukać coś u mnie na miejscu (ale osobiście nie znalazłem nic do czego chciałbym dopłacić więcej): Fjallahjól (markid.is) SCOTT Alma Rower górski – Sklep internetowy Ofsi Wheel ORBEA alma TRI.is - Hardtail CUBE Fjallahjól – Örninn (orninn.is) TREK Laufey fjallahjól – Ofsi hjól netverslun ORBEA Laufey Giant fjallahjól - Sportís.is (######s.is) GIANT Rower górski – Bike Sprint (hjolasprettur.is) CORRATEC Fjallahjól - Fjallakofinn Rocky Mountain/Conway Fjallahjól - Hardtail - Rafmagnshjól - eMTB – Reiðhjólaverzlunin Berlin (reidhjolaverzlunin.is) Fjallahjól | Sensa (sensabikes.is) SENSA Edytowane 17 Lipca przez sjzryry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjzryry Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca Zapomniałem o wzroście i wadze: 173cm, ~70-75kg, noga do jajek: ~80cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) No za 5k w Polsce to masz https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-merano-evo-pro-2024/ czy https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-race-720-nx-eagle-aluminiowa-rama/_/R-p-337265 tylko nie wiem jak z tą wysyłką i cłem.. na szybko spojrzałem na zalinkowane przez ciebie sklepy i w tej cenie masz jakieś truchła na Judy albo jeszcze lepiej na XCM'ie no więc tak średnio bym powiedział.. Gdyby nie w.w Judy to ten Scott i Orbea jeszcze jako tako wyglądają https://markid.is/products/scale-965-blue-29 , https://ofsi.is/products/alma-h20-2024 niestety pomijając amortyzator jeszcze bardzo podstawowe hamulce MT200. Edytowane 17 Lipca przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Z tych wymienionych to chyba tylko Orbea się do czegoś nadaje. Cube i Scott maja osie QR, co jest standardem w Cube niestety. Niby do rekreacji to sie nadaje ale jak mozna mieć w tej cenie współczesne standardy typu te sztywne osie to czemu z tego rezygnować. Hamulce mt200 w rekreacji dadzą radę, jak ten teren i góry takie też mocno rekreacyjne to też dadzą radę, jak większe góry to przydałoby się coś lepszego. np. Deore m6100 ale z tym nie ma problemu i mozna sobie wymienić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) Nie no ten Scale 965 ma sztywne osie z przodu i z tyłu. Cytat FRAME Scale Alloy 6061 Custom Butted Tubing Syncros Cable Integration System / Tapered Headtube BB92 / UDH Interface / 12x148mm with 55mm Chainline FORK RockShox Judy Silver TK Solo Air 15x110mm QR axle / 42mm offset / Tapered Steerer Reb. Adj. / Lockout / 100mm travel Edytowane 17 Lipca przez keltu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjzryry Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) znalazłem jeszcze coś takiego ale nie mój rozmiar Púkinn (pukinn.com) jest na Rock Shox Recon Silver RL, dzisiaj będe w mieście gdzie jest to zobaczę czy jest może coś na sklepie w innych rozmiarac. Moje maximum jakie chciał bym dać( tylko nwm ja z trwałością takiej ramy): TRI.is - Cube Reaction C:62 One 2023 SR Suntour Raidon 32 Air. Boost. 100mm TRI.is - Cube Reaction C:62 Pro 2022 RockShox Judy Gold RL Air, 100mm inne dużo drożej za za lepsze inne amory niż judy Edytowane 17 Lipca przez sjzryry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Te Cube wyglądają dużo lepiej i bardzo ładna waga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjzryry Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca to co, ten pro z 22r czy one z 23r? co oznaczają te osie QR o których kolega wyżej pisał i czy te karbonowe mają lepsze niż inne rowery które już były przedstawione? pro mi się wydaje na lepszych komponentach mimo że się nie zna lepszych komponentów(rama+amory) chyba niema co tutaj szukać i w większych pieniądzach. tylko pytanie czy bardzo warto dopłacać zamiast tego SCALE lub ALMA ( w wersji 23r jest SR Suntour RAIDON 32 RLR 100mm Boos ale w sumie nwm czy to lepiej), chce dobry rower ale mimo wszystko nie chcę też wydawać za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) Zdecydowanie C:62 Pro (ten z 2022), lepszy napęd i amor. SRAM SX to dość niska półka. Edytowane 17 Lipca przez keltu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjzryry Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) Ten C:62 Pro jest tańszy jak w polsce (wychodzi 6,600pln/1,700usd za niego) oczywiście wersja 22r a jeszcze by cło 23% chyba było na niego a gdzie indziej w sumie porównywalne ceny widziałem Najprawdopodobniej wieczorkiem zamawiam ale i tak się będę gryzł z budżetem xD Podejrzewam że zostanę z wami na dłużej na forum i powrzucam parę fotek roweru i z Islandii ogólnie Dzięki wielkie za pomoc Edytowane 17 Lipca przez sjzryry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) 7 godzin temu, keltu napisał: Nie no ten Scale 965 ma sztywne osie z przodu i z tyłu. Ale autor wątku na początku pisał o Scale 920. Cube Reaction c:62 Pro zdecydowanie godny uwagi. Edytowane 17 Lipca przez Greg1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjzryry Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca Zamówione, teraz pewnie czekać do po weekendzie i oczywiście będzie padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi