Tom.bury86 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Cześć, Dzisiaj w serwisie wymieniono mi lancuch na nowy Shimano HGX XT. Wróciłem z jazdy testowej. Na podjazdach łańcuch przeskakuje, jakby się same przerzutki zmieniają na dużym napięciu. Sluchac mocne trzaski. Popatrzyłem na łańcuch i zauważyłem, że jest krzywy. Jakby zagięcie. Nie wiem czy to przyczyna takiego zachowania roweru i czy to normalne. Gdy używałem poprzedniego łańcucha nic takiego się nie działo. Czy mogę prosic o poradę? Co mogę z tym zrobić? Zauwazylem tez, ze przez to zagiecie lancuch ociera się w tym miejscu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Łańcuch jest nieprawidłowo skuty przez serwisanta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom.bury86 Napisano 16 Lipca Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca Czy możesz napisać dlaczego? Z serwisu dostałem odpowiedz taką: "To jest efekt sztywnego ogniwa". Nie wiem co to oznacza. Nic w Googlach nie znalazłem.na ten temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Na zdjęciu widać kołek do skuwania przepchany dobre 0,5mm za daleko w lewo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Ale fuszerka. Panie "serwisant": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca 7 godzin temu, Tom.bury86 napisał: To jest efekt sztywnego ogniwa". Też miałem sztywne ogniwo, jak sobie zagniotłem - pierwszy raz to robiłem, skuwacz z supermarketu i zagniotłem trochę "obok" trzpienia. Ale ja nie wziąłem od siebie pieniędzy Pytanie: czemu nie dał spinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca EINEN MOMENT BITTE! Czy ja widzę jak jakiś patałach skuł łańcuch zamiast użyć spinki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) I to jest właśnie powód dla którego mam zamiar wystawić ogłoszenie o serwisie rowerów po godzinach. Już nie mogę patrzeć co te patałachy nazywające się mechanikami czy serwisantami robią ludziom z rowerami... @Tom.bury86 mogę pożyczyć sobie do ogłoszenia to zdjęcie "skutego" łańcucha? Aha. Jak pójdziesz do serwisu z reklamacją, to pokaż im na telefonie ten wątek. Niech mają świadomość, co ludzie myślą o ich pracy i wiedzy. Zadbaj też o stosowną opinię w Google. Trzeba tępić takie partactwo. Edytowane 17 Lipca przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom.bury86 Napisano 17 Lipca Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) Bardzo dziękuję za Wasze komentarze. Wątek przekazałem serwisantowi. Jadę dzisiaj na poprawkę. Podobno shimano ma spinkę w łańcuchach od 12rz. Zdjęć można do woli uzywac. Edytowane 17 Lipca przez Tom.bury86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca 11-rzędowa jest na pewno. Zawsze można dać KMC. Poszukaj sobie innego serwisu 😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Clou jest takie, że do łączenia łańcucha powyżej 7-8 rzędówy _Zawsze_ trzeba stosować albo spinkę, albo specjalny pin. I tutaj to jest totalna fuszerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca 3 godziny temu, spidelli napisał: Pytanie: czemu nie dał spinki? A dlaczego miał dać skoro te łańcuchy skuwa się pinem? Spinka to jest dodatkowo inwencja klienta a nie obowiązek. Po drugie zdecydowana większość jak już przyjeżdża na wymianę łańcucha nie potrzebuje spinek. Niby do czego? Ani nie czyszczą specjalnie łańcuchów, nie dbają o napęd i tak do kolejnej wymiany. Już pomijam choć tutaj nie musi tak być, że wielu skoro nie umie założyć sobie łańcucha to będzie miało problem ze spinką. Jedyny łańcuch za naście lat jazdy jaki mi strzelił zrobił to własnie na spince. Ogólnie za takie partactwo należą się przeprosiny bez zbędnego wdawania się w temat jak to się stało. Po reakcji na reklamację usługi wszystko wyjdzie czy to był nieszczęśliwy wypadek przy robocie czy ktoś jest zwykłym partaczem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca @Tom.bury86 Napisz koniecznie co to za serwis. Niech zostanie dla potomnych. Swoją droga, partactwo jakich mało... Kto to zakuwał? Pijany kowal młotkiem? 4 godziny temu, uzurpator napisał: Czy ja widzę jak jakiś patałach skuł łańcuch zamiast użyć spinki? Patrząc na powyższe, to spinkę tez by, najpewniej, przestrzelił 🙄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca (edytowane) 5 godzin temu, Tyfon79 napisał: A dlaczego miał dać Jakbym nie umiał w piny, to bym dał spinkę Poza tym spinka to wygoda nie tylko dla użytkownika ale i serwisanta. Ale widocznie ten z góry założył, że nie wiąże się z klientem na dłużej 6 godzin temu, Tom.bury86 napisał: Podobno shimano ma spinkę w łańcuchach od 12rz. W 10-tce miałem zdaje się spinkę, niżej to nie wiem. Edyta: nie, wsadziłem spinkę od KMC Edytowane 17 Lipca przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi