tobo Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Hej Co jakiś czas spotykam się z dość nietypowym i niezbyt wytłumaczalnym dla mnie problemem. Hamulce Shimano: podłączam do zacisku strzykawkę z olejem, otwieram odpowietrznik, to samo na klamce - montuję "lejek". Pcham olej strzykawką do dzwigni hamulca - standardowa procedura. Olej przechodzi do lejka, czasami 1 czasami 3 cm sześcienne po czym da się wyczuć blokadę - tłoczka strzykawki nie da się popchnąć dalej. Naciskam raz dźwignię hamulca - olej popchnięty zostaje z klamki do zacisku i strzykawki. Wtedy kontynuuję popychanie płynu ze strzykawki - aż do całkowitego opróżnienia układu z powietrza. W lejku zbiera się olej z układu, jest czysty. Hamulce zamontowane w rowerach, nowe, więc musiały zostać jakoś odpowietrzone w montowni. Blokada pojawia się tylko raz w czasie procedury odpowietrzania - potem mogę zrotować nawet kilka strzykawek oleju i problem kolejny raz się już nie pojawia. Taki problem spotkałem kilkadzesiąt razy na jakieś 200 odpowietrzanych hamulców. Jedyne co przychodzi mi do głowy to że w układzie jest jakiś śmieć w oleju i blokuje on drożność układu, jednak nie zauważyłem żeby cokolwiek zostało wypchnięte do lejka w trakcie odpowietrzania. Kilkukrotnie próbowałem przepchnąć płyn w drugą stronę i również w ten sposób nic nie trafiło do strzykawki. Zacisk operuje normalnie, wysuw tłoków jest normalny, dźwignia hamulcowa pracuje normalnie, bez oporów przy naciśnięciu i po zwolnieniu. Ktoś się spotkał z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi