seba8121 Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca W tym roku w maratonach startuje na długich dystansach, górskie edycje mają około 60km i 2300m przewyższeń. Ból w lędźwiach pojawiał się zawsze, ale nie był tak uciążliwy. Początek sezonu ruszyłem w Wadowicach, tam był dramat z plecami, ale miałem też blat 34. Na Jeleśnie wrzuciłem 32 i było trochę lepiej, wczoraj maraton w Bielsko Białej też dał popalić. Zastanawiam się czy jest to spowodowane zbyt dużym przełożeniem i miejscami brak płynnego pedałowania, a przeciskanie korb wytwarza taki ucisk i spróbować wrzucić blat 30 ? Czy może macie jakieś sprawdzone ćwiczenia na wzmocnienie/rozciągniecie tego odcinka ? Jeżdżę też z plecakiem i bukłak, ale czy on obciąża lędźwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) Idź do lekarza. Zleci Ci RM, RTG, TK. Też myślałem, że mnie boli, bo po trzydziestce już musi. Okazało się, że na pewno mam dyskopatię, ale być może coś więcej, bo diagnostyka jeszcze się nie skończyła. W sumie gdyby nie wypadek na maratonie, który wywołał ból uniemożliwiający chodzenie czy wstawanie z łóżka, też bym się z tym dalej bujał bez konsultacji lekarskiej... Naprawdę, najpierw lekarz i diagnostyka, potem ćwiczenia i rehabilitacja, na końcu porady z forum. Kręgosłup to nie rozciągnięty łańcuch, jego nie wymienisz. Dopiero jeśli się okaże, że z fizycznie/anatomicznie wszystko jest w porządku, możesz zacząć szukać przyczyny w ustawieniach roweru, szerokości siodła itd. Edytowane 15 Lipca przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Ja bym raczej zaczął od fizjoterapeuty niż lekarza. Ortopedzi często mają podejście na zasadzie "nie jeździj tyle na rowerze bo jesteś już stary", przynajmniej takie jest moje doświadczenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Są placówki takie jak Enel-Sport, które specjalizują się w diagnozowaniu i leczeniu osób aktywnych. A dobry fizjoterapeuta i tak powinien najpierw zalecić diagnostykę obrazową. Może oczywiście pokazać jakieś ćwiczenia rozluźniające do wykonywania w domu, ale nie powinien bez tego rozpoczynać żadnej konkretnej fizjoterapii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca No to tak ode mnie, który walczy z bólami pleców od lat. U mnie bóle lędźwiowe były spowodowane złym ustawieniem bloków i siodła. Velolab załatwił sprawę jedną sesją fittingu plus zalecił dodatkowe ćwiczenia na stabilizację. Po drugie idź do lekarza rodzinnego- niech zleci Tobie rtg. Rodzinny nie da Tobie skierowania na rezonans ani tk. TK w przypadku kręgosłupa średnioopłacalny, lepiej rezonans. Ja walczę od paru lat ze spięciami mięśni, spina mięsień grzbietu, dalej powięzi, opłucną- aż nie moge powietrza nabrać. Spięcie potrafi trzymać dniami, aczkolwiek kumulacja ma miejsce przez pare godzin. Mam dobrego osteopatę, który potrafi to dobrze rozmasować, igły, laser i spokój na parę tygodni. U mnie ani RTG, ani rezonans nic nie wykazały, konsultacje z bardzo dobrymi neurochirgami, osteopatami i nic. Jeden lekarz mówi, że to kwestia spięć na tle nerwowym, drugi że to jakaś choroba immuno i zaburzenia elektrolityczne mięśni, ktoś tam że może od jelit (bo często dają takie symptomy). Tak więc nie trać czasu bo jak problem będzie się nasilał, a nic nie wyjdzie z kręgosłupa to szukanie kosztuje czas i pieniądze. Zacznij od: -rodzinny i rtg ,jak nic nie wyjdzie to.... -bikefitting, jak nie pomoże to: -rezonans i konsultacja z neurochirugiem, osteo i dalej wg wskazań. Jak nie ma przeciwskazań to wzmacniaj mięśnie głębokie brzucha i pleców. Nie bawiłbym się ze zwykłym fizjo bo byle kursie. Mam doświadczenia rodzinne, że osoba miała problemy z odcinkiem lędźwiowym więc chodziła do fizjo, który to rozmasowywał. Na początku pomagało, ale po roku ból się nasilił. Po roku dobry osteopata, który od razu zalecił rezonans. Po rezonansie skierował do neurochirurga- okazało się był stan zapalny, który pierwszy fizjo potęgował masażami, skończyło się na skomplikowanej operacji. Udało się, ale dyzfunkcje pozostały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Temat poboczny, ale jak można być fizjoterapeutą "po kursie"? Wg mojej wiedzy jest to regulowany zawód medyczny, absolwent 4-letnich podyplomowych studiów specjalizacyjnych (specjalista fizjoterapii), studiów magisterskich lub licencjackich o kierunku "rehabilitacja ruchowa" lub "fizjoterapia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Nie można. To kolejny sposób na robienie ludzi w wała. Fizjoterapeuta to tak jak piszesz samodzielny zawód medyczny, który musi być potwierdzony dyplomem. A kurs to sobie można zrobić na wózek widłowy lub paznokcie hybrydowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Co do bólu w lędźwiach, widzę u siebie prostą zależność. Jak się regularnie (2 razy w tygodniu) nie rozciągam i nie siłkuję, to bolą. Jak się rozciągam i siłkuję, to nie bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca 48 minut temu, KSikorski napisał: Temat poboczny, ale jak można być fizjoterapeutą "po kursie"? Wg mojej wiedzy jest to regulowany zawód medyczny, absolwent 4-letnich podyplomowych studiów specjalizacyjnych (specjalista fizjoterapii), studiów magisterskich lub licencjackich o kierunku "rehabilitacja ruchowa" lub "fizjoterapia". Dietetykiem też możesz być "po kursie" choć to już nie zawód medyczny....fizjoterapueta oczywiście zawód medyczny, ale kupa ludzi trenerów, studentów awf, instruktorów jogi robi wąskie kursy i reklamuje się jako fizjo, terapeuci, oczywiście masz gabinety, obowiązkowo jakiś rysunek ciała- nikt nie pyta o wykształcenie choć na ścianach mnóstwo dyplomów z ukończonych kursów. No bo dla przeciętnego Kowalskiego masaż robi fizjoteraupeta....może powinienem napisać "fizjoterapeuta po kursie". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 15 Lipca Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca Będzie trzeba to się pójdzie do lekarza, bardziej mnie tu interesowało czy rzeczy które wymieniłem mogą mieć na to wpływ, czyli np zbyt niska kadencja. Na płaskich maratonach tego nie doświadczam, a może to normalne, że przy 5km podjeździe zaczyna się ból w tych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Organizm jest ze sobą mocno powiązany. Haluksy zaczynają się m.in np.: w Achillesie, problemy w odcinku lędźwiowych zaczynają często w kolanach. Może być tak, że masz źle ustawioną pozycję, za duże nacisk na staw kolanowy co pociąga za sobą dalsze konsekwencje. U mnie zmiana ustawień bloków, wysokości siodła i odsunięcie siodła praktycznie zniwelowały problem, a cierpiałem głównie po ciężkich maratonach w Karpaczu, Bielawie, Świeradowie itp. Możesz tez mieć lekko przestawioną miednicę, jedną nogę krótszą od drugiej co przy większych obciążaniach rodzi problemy. Tak więc tak...większe obciążenia na kolana mogą powodować bóle w odcinku lędźwiowym- jak pisałem sam tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) Ja myślę że od razu powinieneś iść na operację wymiany dysków na plastikowe, bo do takich wniosków można dojść gdy się czyta wpisy moich poprzedników. Bóle lędźwi powoduje często zbyt wysoko ustawione siodło, czasami wystarczy dwa lub trzy milimetry obniżyć i problem sam się rozwiązuje, plecak na plecach nawet niech to będzie bukłak, zawsze obciąża dolną część pleców, lato jest najgorszym okresem dla kręgosłupa gdyż dyski które składają się z wody są wyciskane jak gąbki w trakcie wysiłku przez co stają się bardziej płaskie i potrafią wysunąć się na chwilę z pomiędzy kręgów i ucisnąć nerw który powoduje skurcz mięśnia, a w konsekwencji ból, dlatego przed wysiłkiem szczególnie na noc pij dużo płynów aby dyski nasączyły się wodą. Edytowane 15 Lipca przez leejoonidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 15 Lipca Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca Co do siodła się też zastanawiałem, bo miałem przez pewien okres ciągniecie czwórek, ale po odpowiednich rozgrzewkach przed jazdą przeszło, być może spróbuję dać ciut w dół, ustawienie wysokości siodła nie jest takie łatwe przez pracujący damper. Plecak myślałem spróbować zastąpić nerką z bukłakiem, tylko czy to ma sens ? Wody czy zawody czy nie staram się pić dużo, to myślę mogę wykluczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca 8 godzin temu, seba8121 napisał: Ból w lędźwiach pojawiał się zawsze, ale nie był tak uciążliwy. Najczęściej taki ból wywołują nierozciągnięte uda z tyłu w połączeniu z pochyloną pozycją. Przy krótkich jazdach nie będzie uciążliwy, przy długich będzie się nasilał. A w przypadku długich jazd dzień po dniu może stać się nie do wytrzymania. Ale to musi potwierdzić lub wykluczyć ktoś ogarnięty w temacie i wcale bym się nie upierał że najlepszy jest lekarz. Może nie znać tematu, zleci prześwietlenie które niczego nie wykaże i jego zdaniem wszystko będzie w porządku. Mi pomógł właśnie fizjoterapeuta do którego trafiłem po 3-ch różnych lekarzach. Może faktycznie poszukać po specjalistach medycyny sportowej. Albo popytać może ktoś poleci Ci jakiego fizjo w Twoim mieście. Może zapytać w klubie kolarskim. Tak luźno myślę. A póki co porozciągaj te uda z tyłu. Jak będziesz to robił delikatnie na pewno nie zrobisz sobie krzywdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 16 Lipca Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca Spróbuję dać siodło ciut w dół i dołożę jakieś ćwiczenia plus rozciąganie, zobaczymy czy będą jakieś efekty, jak nie to będę szukał gdzieś pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca W dniu 15.07.2024 o 11:27, KSikorski napisał: Temat poboczny, ale jak można być fizjoterapeutą "po kursie"? Wg mojej wiedzy jest to regulowany zawód medyczny, absolwent 4-letnich podyplomowych studiów specjalizacyjnych (specjalista fizjoterapii), studiów magisterskich lub licencjackich o kierunku "rehabilitacja ruchowa" lub "fizjoterapia". Idz do takiego łacha z NFZ to się przekonasz o co chodzi, Co do bólów pleców, warto Biernata posłuchać i jego stwierdzenie," ty masz jena przepuklinę, ja 7 i nic mnie nie boli" człowiek błądzi jak goryle w mgle,wydaje mi się, ze kręgosłup to jakaś słaba konstrukcja,ze ma 30 lat i jak wstaje i nie boli to znak ,ze nie żyje,a nawet prawidłowo schylić się nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca Cześć też z tym walczyłem bolały głównie na zawodach i podczas bardzo mocnych treningów w innych wypadkach nie. Coś tam próbowałem z lekarzami współpracować ale szybko dałem sobie spokój. Te problemy miałem kilka lat temu ale od kiedy wzmocniłem mięśnie minęło, do tego rozciąganie chociaż raz na jakiś czas(nie lubie tego)oraz warto robić mięśnie grzbietu. W tym momencie ból pojawia się bardzo sporadycznie i tylko po ciężkich podjazdach które w moim mniemaniu bardzo obciążają plecy ale tylko wtedy gdy odpuszczę zupełnie na dłuższy czas aktywność poza rowerową. Wystarczy naprawdę niewiele(w moim przypadku nawet nie trzeba siłowni) ćwiczeń z ciężarem ciała, takie jak wspomniane mieśnie grzbietu,miesnie brzucha,pompki,poręcze,drążki,deski itd. Powodem bólu jest nieprzygotowanie fizyczne do takich obciążeń(tu znów dodam w moim przypadku)sprawdź czy u Ciebie nie jest podobnie. P.s Przy za małym rowerze też może się pojawiać taki ból ale tu nie sądze,że Ciebie to dotyczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca W dniu 15.07.2024 o 13:34, seba8121 napisał: Będzie trzeba to się pójdzie do lekarza, bardziej mnie tu interesowało czy rzeczy które wymieniłem mogą mieć na to wpływ, czyli np zbyt niska kadencja. Na płaskich maratonach tego nie doświadczam, a może to normalne, że przy 5km podjeździe zaczyna się ból w tych okolicach. Nie to nie jest normalne , bo tez podjezdżam i zdarza się, że 10 km i więcej, zresztą nie trzeba podjezdżać wystarczy że po płaskim: W dniu 15.07.2024 o 08:30, seba8121 napisał: przeciskanie korb W dniu 15.07.2024 o 08:30, seba8121 napisał: jest to spowodowane zbyt dużym przełożeniem i miejscami brak płynnego pedałowania Jazda w rytmie na wysokim obrocie + pełen płynny obrót, rozwiązuje problem z lędźwiami, kolanami, achillesami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 17 Lipca Udostępnij Napisano 17 Lipca ...tak pod warunkiem, że to jest przyczyną. A nie zawsze musi być. Jest cały szereg zmiennych od kadencji o której wspomniałeś przez złą pozycję po dysfunkcję. Sprawdzać warto od najprostrzego i najtańszego wariantu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca Na odcinek lędźwiowy można robić półprzysiady - stajemy w rozkroku, a kiedy się prostujemy, to wciągamy brzuch i spinamy poślady (o ile dobrze pamiętam, to podpatrzone w treningu martwego ciągu na yt), przy okazji uda trochę pracują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefcshg Napisano Piątek o 06:46 Udostępnij Napisano Piątek o 06:46 https://www.instagram.com/usainbolt/p/CZKWQlLFcgB/https://www.instagram.com/usainbolt/p/CZKWQlLFcgB/ ale mięśnie ma ten Bolt i one jemu trzymają ten jego kręgosłup, i on jest predysponowany do tego co nie wszyscy są, i chyba muszą się z tym pogodzić ... W dniu 17.07.2024 o 08:30, nikbar1 napisał: Oglądałem ich już dawno. Niektórzy znawcy tematu z wykształceniem medycznym twierdzą, że można tak nadbudować mięśnie ile lat to trwa przy prawidłowym treningu, że dyskopatia nie wróci, zaś inni uważają, że jednak powraca. Spytałbym ile waży Seba, jaki ma obwód nadgarstka, a więc grubość i gęstość kości, ponieważ na podstawie kalkulatora online kulturystycznego Politechniki Warszawskiej można zbudować piękną sylwetkę i obwód klaty jak się patrzy😨 - zamiast się telepać po wertepach na MTB. W dniu 15.07.2024 o 14:05, leejoonidas napisał: Ja myślę że od razu powinieneś iść na operację wymiany dysków na plastikowe, bo do takich wniosków można dojść gdy się czyta wpisy moich poprzedników. Bóle lędźwi powoduje często zbyt wysoko ustawione siodło, czasami wystarczy dwa lub trzy milimetry obniżyć i problem sam się rozwiązuje, plecak na plecach nawet niech to będzie bukłak, zawsze obciąża dolną część pleców, lato jest najgorszym okresem dla kręgosłupa gdyż dyski które składają się z wody są wyciskane jak gąbki w trakcie wysiłku przez co stają się bardziej płaskie i potrafią wysunąć się na chwilę z pomiędzy kręgów i ucisnąć nerw który powoduje skurcz mięśnia, a w konsekwencji ból, dlatego przed wysiłkiem szczególnie na noc pij dużo płynów aby dyski nasączyły się wodą. Z wiekiem pierścień włóknisty staje się jak stare dżinsy i stąd tendencja do przeciskania się przez niego jądra miażdżystego. Protruzja to nie to samo co przepuklina, a wypadniętego jądra miażdżystego podobno można nawet nie odczuwać w najbardziej nieprawdopodobnych przypadkach oraz może się ono wchłonąć - oraz jak wiadomo szczęście sprzyja lepszym (i zależy od genów - chromosomu X i Y oraz zależy ono czy się jest mężczyzną czy kobietą, bo co się dziedziczy z którym chromosomem po mamie, babci, a co po tacie, dziadku, pradziadku, a co i tak wszyscy uważają, że rozpoznają po wyglądzie, zwłaszcza twarzy. 😶 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi