delfin150 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Cześć, pytanie dość ogólne aczkolwiek już tłumaczę. Chodzi za mną gravel z karbonary tak do 20k zł, z geometrią bardziej wyścigową ale żeby pomieścił oponki 45mm. W związku z tym na początku poszukiwań chciałbym się skupić nie na komponentach a na ramach i szeroko pojętym podejściu do klienta. Który producent oferuje trwały, solidny karbon, a nie jakiegoś chińskiego gotowca po kosztach + który producent w razie problemów z ramą nie wypina się na klienta? Zrobiłem mały research i póki co mam 4 faworytów: - Basso Palta - Karbon robiony we Włoszech z materiału 3k (podobno dość mocny) - Canyon Grizl SLX - Ich ramy są z tej fabryki co Treka, podobno przed montażem sprawdzają swoje ramy rentgenem a obsługa reklamacji jest często przychylna użytkownikowi - Cannondale Topstone/supersix - Z dwóch źródeł słyszałem że ich ramy jakościowo są top - BMC Kaius - Podobno wszystko robią u siebie w Szwajcarii A wy macie jakieś doświadczenia z tymi bądź innymi markami którymi możecie się podzielić? Może mamy tutaj pracownika sklepu bądź serwisanta, który już „trochę tego towaru przerobił” i ma szerszy ogląd sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca A co ze Specem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delfin150 Napisano 13 Lipca Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca Spec jasne, również mega jakość, aczkolwiek słyszałem że nie za bardzo chcą uwzględniać gwarancję nawet wtedy, kiedy teoretycznie powinni. To są oczywiście legendy zasłyszane z internetu, mam nadzieję że tutaj właśnie ktoś je potwierdzi lub im zaprzeczy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Lipca Udostępnij Napisano 13 Lipca Odkąd nie ma polskiej dystrybucji speca i wszystko leci do Czech, to bywają problemy. Przynajmniej znajomy miał problem i w sumie to pomógł sklep z swojej inicjatywy, bo dystrybutor odrzucił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoreh Napisano 13 Lipca Udostępnij Napisano 13 Lipca Trek Checkpoint też jest mocno sportowy i jednocześnie wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delfin150 Napisano 14 Lipca Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca @yoreh Też mi chodzi po głowie. Podoba mi się jego rama, jest taka wygładzona jakby była odlana z jego kawałka karbonu :). No i dożywotnia gwarancja na ramę… kusi kusi nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) Santa Cruz Stigmata......nikt w Europie nie ma tak rewelacyjnego podejścia do klienta i opieki posprzedażowej jak przedstawiciel tej firmy. Po drugie kultowy rewelacyjny model gravela. Edytowane 15 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Możesz też spojrzeć na markę ORBEA. Rama produkowana w Azji jak większość producentów ale rower malowany i składany w Hiszpanii. Dodatkowo dożywotnia gwarancja na ramę dla pierwszego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca Kross kiedyś robił ramy u siebie. Jest jeszcze Giant, który technologię karbonu ma mega opanowaną i niemal wszystko robią u siebie (plus jeszcze dla innych). Wbrew pozorom karbon to nie alu. Łatwiej wejść w produkcję ram karbonowych niż dobrego hydroformowanego alu (profile plus ramy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) A ja doradzę Ci abstrachując od marki - unikaj jak ognia tych karbonowych ram które mają ten poroniony trzeszczący patent PressFit ! Producenci nawet ci markowi wycofują się już na szczęście z tego poronionego patentu. Edytowane 15 Lipca przez Mentos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi