SDeba Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Hej, Jestem gościem 190 wzrostu i 100kg wagi. Rozważam dwa rowery i nie mogę się zdecydować, stąd będę zobowiązany za wszelkie rady: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-orbea-avant-h30-pd37204/?v_Id=205583 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-giulia-gf-pro-pd41757/?v_Id=227537 Rozważałem jeszcze Canyona Endurace, ale wątpliwa dostępność jest zniechęcająca. Pytanie brzmi - lepiej wziąć Sensę z karbonową ramą i włożyć tam opony 32mm, czy lepiej postawić na aluminiową ramę (teoretycznie gorszy komfort), ale wrzucić wtedy opony 35mm. Rower będę użytkował 65% asfalt, 25% drogi rowerowe z kostki, 10% płaskie etapy z ubitego szutru. Planuję jeździć też w okresie jesień/zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Jako posiadacz modelu Avant, serdecznie... nie polecam. System pancerzy w główce jest totalnie zrąbany, chociaż widzę że Sensa dużo lepsza pod tym względem nie jest. Pomijając to, nawet bym się nie zastanawiał i brał Sensa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca To kup sobie Superiora x-road na karbonowej ramie gdzie wejdzie 40c i po temacie. Przynajmniej ja bym tak zrobił chcąc miec rower typu road+, którym latem jeździłbym po asfaltach , a zimą po leśnych szutrach. Wszystko zależy czego oczekujesz. Chcesz zjechać na szutry i po nich stale jeździć to road+ z oponami min.35c, a jeśli głównie asfalty i okazjonalny przejazd przez jakiś odcinek szutrowy to 32c z luzem da radę. Za te pieniedze karbon vs alu....tylko karbon. Mam jedno i drugie...parę szos na ramach karbonowych już miałem, w szutrówce mam alu (sztycę na karbon to szybko wymieniałem) i najchętniej i najszybciej wymieniałbym szutrówkę z alu na karbona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca W tym budżecie to nawet bym nie patrzył na aluminium. Wolałbym nawet trochę gorszy osprzęt, niż lepszy z aluminium. Co do 35c w Avant. No niby wejdzie, ale przy 34c jest już ciasno. Jak założysz 35c z jakimkolwiek bieżnikiem, to będzie już zdecydowanie za ciasno w widelcu. Inna sprawa, że według mnie, jeżeli na etapie zakupu wiesz że będziesz jeździł po szutrze, to ja bym szosy nie brał pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SDeba Napisano 12 Lipca Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca (edytowane) Nie tyle, co będę jeździć po szutrze, bo nie jest to zupełnie celem, a wręcz chcę go uniknąć za wszelką cenę - ale w mojej okolicy kilka dojazdówek będzie prowadziło przez ubity szuter + kilka razy do roku może gdzieś wolna przejażdżka z żoną, więc nie demonizowałbym Zerknąłem na Superiora - wygląda bardzo fajnie. Niestety znalazłem tylko w Centrum Rowerowym rocznik 2022, za to w dobrej cenie. Edytowane 12 Lipca przez SDeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Okazjonalnie po gładkim, ubitym szutrze to sobie można na 25c jeździć Cytat Zerknąłem na Superiora - wygląda bardzo fajnie. Niestety znalazłem tylko w Centrum Rowerowym rocznik 2022, za to w dobrej cenie. Rocznik nie ma żadnego znaczenia. Osprzęt który w nim jest produkują od 2015 do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Godzinę temu, SDeba napisał: Nie tyle, co będę jeździć po szutrze, bo nie jest to zupełnie celem, a wręcz chcę go uniknąć za wszelką cenę - ale w mojej okolicy kilka dojazdówek będzie prowadziło przez ubity szuter + kilka razy do roku może gdzieś wolna przejażdżka z żoną, więc nie demonizowałbym Zerknąłem na Superiora - wygląda bardzo fajnie. Niestety znalazłem tylko w Centrum Rowerowym rocznik 2022, za to w dobrej cenie. W takim przypadku bierz szosę. Przejedziesz, od tego się nie umiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca 1 godzinę temu, SDeba napisał: Nie tyle, co będę jeździć po szutrze, bo nie jest to zupełnie celem, a wręcz chcę go uniknąć za wszelką cenę - ale w mojej okolicy kilka dojazdówek będzie prowadziło przez ubity szuter + kilka razy do roku może gdzieś wolna przejażdżka z żoną, więc nie demonizowałbym Zerknąłem na Superiora - wygląda bardzo fajnie. Niestety znalazłem tylko w Centrum Rowerowym rocznik 2022, za to w dobrej cenie. Ten superior to fajny sprzęt i zbiera dobre opinie....a co do szosy, szutrów...wkręcisz sobie , że lecisz jakimś odcinkiem na Strade Bianche to zaraz będzie milej.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SDeba Napisano 14 Lipca Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca @nossy Dziękuję za polecenie Superiora. Wczoraj go zakupiłem i jestem wyjątkowo zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 14 Lipca Udostępnij Napisano 14 Lipca Pochwal się, wrzuć fotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi