rybak16 Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca Cześć, szukam zapięcia na wyprawy i zastanawiam się czy kupować linkę zwijaną jak ta: https://www.centrumrowerowe.pl/linka-abus-rest-105-chr-pd33581/ lub jakiś 4mm łańcuch tej samej firmy. Ta linka to pewnie zwykłymi nożycami przeciąż się bez problemu da. Myślicie, że takiego łańcucha nożycami się nie ruszy? Nie planuje zostawiać roweru na długo ale są sytuacje, że trzeba niestety. Macie jakieś patenty które stosujecie? Oczywiście z racji, że bikepackingowo to żadne ulocki czy inne warzące tony zapięcia nie wchodzą w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca (edytowane) Jest bardzo długi wątek na ten temat tu na forum, wystarczy użyć wyszukiwarki - niby jest o czymś lekkim na wycieczki, żeby na chwilę wejść do sklepu ale pod koniec skręca w kierunku dłuższych wypraw. Ta Twoja linka to taka, żeby właśnie ewentualnie na chwilę wejść do sklepu. Ja bym poszedł w jakieś markowe składane zapięcie Edytowane 11 Lipca przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca (edytowane) @rybak16 Kolega @Greg1 podrzucił obszerny temat o zapięciach-chwilówkach. Ja takie mam zawsze (no chyba, że zapomnę - jak Robert Górski umyć ręce ). Na wyprawy jednak zawsze dodatkowo zabieram coś solidnego - kiedyś właśnie u-locka z Dekla (jeździł w sakwie), teraz zmieniłem go na takiego składanego Abusa. Jest ciężki ale trudno zostawić na noc rower zapięty na cienką linkę na polu namiotowym czy to na werandzie domku czy nawet pod hotelem. Abus (i pewnie wiele innych) ma możliwość mocowania w otwory na koszyk (ale kto poświęci bidon w takiej sytuacji) albo zapięcie na mocny rzep - u mnie idealnie pasuje pod koszykiem przypięty do ramy: Edytowane 12 Lipca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Ja swoje składane zapięcie mam przypięte na rzepy dokładnie w tym samym miejscu, zresztą już wklejałem zdjęcie dobry rok albo i więcej temu jak była jakaś dyskusja na tematvtego typu zabezpieczeń i pidejżewam, że kolega @spidelli wtedy to zobaczył i skopiował pomysł 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Tylko w Abusie ta ramka się komuś otworzyła i zgubił zapięcie więc może jakieś dodatkowe zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybak16 Napisano 12 Lipca Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca To jest to zapięcie? https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-abus-bordo-combo-lite-mini-6055c-pd33640/ wyczytałem, że tak jest taka plastikowa część z boku do której się przypina i wystarczy dobrze w nią uderzyć i się otworzy. Tzn tak było w modelu 6050 czy w tym jest to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca Moje chyba nie jest mini, nie mam jak sprawdzić teraz. Zmartwileś mnie, bo ja kupiłem bez robienia rozeznania, chciałem coś poręczniejszego w transporcie niż u-lock. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybak16 Napisano 12 Lipca Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca 2 godziny temu, spidelli napisał: Tylko w Abusie ta ramka się komuś otworzyła i zgubił zapięcie więc może jakieś dodatkowe zabezpieczenie? Tą zwijaną linką Abusa 🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 12 Lipca Udostępnij Napisano 12 Lipca (edytowane) Ja na wyjazdach używam kryptonite keeper 585 + alarm wstrząsu Edytowane 12 Lipca przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Lipca Udostępnij Napisano 13 Lipca (edytowane) @rybak16 Pouczający film, wyspecjalizowany złodziej pokona każde zabezpieczenie, kwestia czasu i narzędzia. Myślisz, że tu chodzi o siłę uderzenia czy jednak uszkodzenie/wybicie trzpienia gwoździem z pistoletu? Mój Abus to Bordo Lite 8055C 6055C i nie ma takiej gumowanej osłony tylko plastikową ale nie wiem, jakie skrywa niespodzianki... Edit: I ja i moja żona widzimy tam 8055C ale Internet nie zna takowego, wyświetla 6055C Lite i Mini Lite mają wg Abusa poziom 7/10... Edytowane 13 Lipca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 13 Lipca Udostępnij Napisano 13 Lipca @spidelli Naprodukował Abus tych modeli że trudno się połapać. Mam też taki (dużo mniejszy i lżejszy od kryptonita) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 14 Lipca Udostępnij Napisano 14 Lipca Bordello bum bum 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TenSebastian Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Podepnę się pod temat. Panowie a któreś z zapięć o których wspominacie będzie wystarczające by "zabezpieczyć" dwa rowery? Czy nie ma co się bawić w taką "oszczędność" i kupić 2x "jakieś" zapięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Każdym zapięciem można po prostu spiąć ze sobą dwa rowery. Pytasz sie o zabezpieczenie na chwilę pod sklepem, na noc na biwaku czy w bloku, czy w stojaku na pełnym ludzi deptaku? Na chwilę wystarczy cienka linka Abusa a na noc w bliku czy na parę godzin pod pracą raczej porządny U-Lock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TenSebastian Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Chyba najbliżej prawdy jest coś co zabezpieczy rowery na biwaku na jakimś polu/schowku w bliżej nieokreślonej noclegowni itp. Takie zabezpieczanie pewnie sprawdzi się też na jakimś rynku zostawiając rower przy okazji jakiegoś obiadu, czy się mylę? To co? Tylko U-Lock i spinanie obu rowerów do siebie? Polecasz/Polecacie jakiś konkretny, który można by zapakować do sakwy ew. torby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca U-Lock będzie najsolidniejszy i najpewnieszy. Oczywiście dobrej klasy U-Lock typu np. jakiś Onguard Pitbull czy coś w tym stylu. Ale U-Locki są ciężkie i jak np. woziłbym go przypiętego do ramy roweru po mieście i przypinał nim rower pod pracą czy na mieście a na pewno w jakiejś rowerowni w bloku czy na klatce to na dłuższe wyprawy raczej wybrałbym coś bardziej "mobilnego", coś pokroju jakiegoś zapięcia składanego, coś jak powyżej opisywany Abus Bordo i ja osobiście mam tego typu zapięcie, wożę je przypięte pod ramą, na dole, na wysokości mechanizmu korbowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi