tech1337 Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca Dzień dobry, Zamówiłem gravela i pierwsze co zamierzam zrobić to zalać oponki Pathfinder Pro 2BR 700x42 mlekiem. Wertuje internet, czytam, oglądam i brakuje mi następujacych informacji. Po pierwsze ile barów pchać do takich zalanych opon. Czy standardowe 2.0 przód 2.2 tył sprawdzi się przy wadze około 85kg. Drugie pytanie. Jak często dolewacie mleka, po czym stwierdzacie, ze należy uzupełnić? Z góry dziękuje! Szerokości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca (edytowane) Ciśnienie dobierasz do własnych preferencji. Nikt Ci nie powie, ile będzie dla Ciebie dobrze. Jedni lubią jeździć na twardych oponach, bo nie cierpią efektu "pływania" na niskim ciśnieniu, innym to nie przeszkadza i wolą nieco lepszą trakcję. Ja mleka dolewam...jak sobie przypomnę. :)) Generalnie w MTB zaglądam do kół chyba tylko w razie awarii lub wymiany opon, 2-3 razy w roku, zazwyczaj coś tam jeszcze pływa. Zakładając, że używasz jakiegoś standardowego uszczelniacza, odchylenie rantu opony i sprawdzenie jego stanu wewnątrz co 2 miesiące w zupełności wystarczy. Edytowane 11 Lipca przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca (edytowane) Kalkulator da ogólne pojęcie https://silca.cc/pages/pro-tire-pressure-calculator https://axs.sram.com/guides/tire/pressure Nie konieczni musie się zgadzać z Twoimi preferencjami, ja daje trochę więcej bo tak mi się lepiej jedzie Mleko zależy od mleka, temperatur, jedno wyschnie po 3 tygodniach inne po 6 miesiącach. Zalecenia producenta są jakimś tam punktem wyjścia. Edytowane 11 Lipca przez ernorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tech1337 Napisano 11 Lipca Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz i kalkulatory! Już mam jakiś punkt odniesienia. Zdaje sobie sprawę, ze ciśnienie to kwestia indywidualna i wyjdzie w praniu ale po prostu nie miałem styczności z systemem wczesniej i nie chciałbym na początku nabić za mocno żeby strzeliła na pierwszej trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 11 Lipca Udostępnij Napisano 11 Lipca A co do mleka - wiele zależy od mleka, opony i warunków przechowywania. Jak pisano powyżej - sprawdzenie co 2 miesiące to spoko, a może się okazać, że starczy rzadziej. Nam starcza raz na sezon (i tylne gumy też tyle wytrzymują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tech1337 Napisano 18 Lipca Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca Rower dotarł. Wg tabliczek na obręczach. Tubeless min 2.0 bar max 5.8. Mleczko continental revo. na razie nabiłem 4.0 przód 4.2 totalnie na próbę i wydaje się dość miękko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tech1337 Napisano 18 Lipca Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca miało być dość twardo oczywiście.. stosunkowo planuje zjeżdzać z ciśnienia aż znajde idealny kompromis pomiędzy terenem a asfaltem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi