Skocz do zawartości

[6000 do 8000] uniwersalny MTB; Może Trek Procaliber 8 vs Scott Scale 950?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Rozglądam się za czymś nowym. Przeżywam renesans w swoim życiu na rower, póki co jeżdżę 19 letnim Garym Fisherem Cake 2 DLX z full susp., którego kupiłem z drugiej ręki. Super wygodny, wszystko działa, ale mimo wszystko szukam czegoś, co będzie się współcześnie prezentować, będzie miało dostęp do części przez kolejne lata, będzie jeździło w miarę szybko po płaskim np. asfalt - po bułki ;), po szutrze i korzeniach w lesie, trawie na łące da radę, góry - raczej rzadko, będzie wygodne (dlatego nie gravel), będzie miało co najmniej amortyzator z przodu. W oko wpadły mi wymienione w tytule dwa modele z aluminiowymi ramami. Ewentualnie, jeszcze przekraczając tematyczny budżet biorę pod uwagę Scotta Scale 930, choć ten jest karbonowy i się boję, czy aby karbon jest dla mnie. 

Głównie szukam odpowiedzi na za i przeciw wymienionym modelom. Na razie na niekorzyść Treka przemawia blat 30t, w Scottcie jest 32. Trek ma myk-myka, Scott chyba nie, Trek ma nieco niższą cenę. 

Po wydaniu $ na rower nie chciałbym od razu planować kosztownej wymiany osprzętu na lepszy. 

Co sądzicie?

Pozdrawiam!

Florek

szczerze to zostaw tego gary fishera, pojeździ znacznie dłużej przy dobrej konserwacji itd.. no i jest to rowerek premium ;)

treka bym omijał bo ma najmniejszą jakość co do ceny, ten scott jest znacznie lepszy ;) 

• +1 pomógł 1

12 godzin temu, Yacko napisał:

Za 7500 kupisz po rabatach Scale 930, we Włoszech Cannondale Scalpel 3 HT za podobną kwotę. Za 6 tys można dorwać Scale 930 z 2022r w idealnym stanie.

Posprawdzałem. I chyba nawet bym powiedział, że Scale 930 nowy i to z 2024 z można nabyć za 1439 EUR. Kuszące :)

Nie widziałem 930 nowego z wysyłką za 1439E, ale możliwe, jednak jeśli ktoś potrzebuje FV 23% i chce mieć gwarancję PL to warto dołożyć te 1400zł moim zdaniem i kupić w kraju. Na Cannondale Scalpel HT3 jest około 3 tys różnicy pomiędzy IT a PL więc tutaj inna sprawa.

Edytowane przez Yacko

6 godzin temu, Yacko napisał:

Nie widziałem 930 nowego z wysyłką za 1439E, ale możliwe, jednak jeśli ktoś potrzebuje FV 23% i chce mieć gwarancję PL to warto dołożyć te 1400zł moim zdaniem i kupić w kraju. Na Cannondale Scalpel HT3 jest około 3 tys różnicy pomiędzy IT a PL więc tutaj inna sprawa.

Tu: https://www.nencinisport.it/en/scott-scale-930-1519582.html

A FV to z zagranicy też przesyłają. I może być bez VAT jako wewnątrzwspólnotowa dostawa, gdy masz VAT UE. Z realizacją gwarancji to nie wiem jak to wygląda, ale jeśli tak, że gdy kupujesz w IT i ci się coś stanie w PL i nie masz jej to słabo. Może jednak takie międzynarodowe firmy jakoś to sieciowo ogarniają.