adama46 Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 (edytowane) Witam wszystkich, jestem tu nowy. Pojawił się wyciek z zacisku tylnego w fabrycznych hamulcach. Nie wiem, co to za hamulce. Na zaciskach jest napis POWER i jakieś numery, jak na załączonych zdjęciach. Klamki też bez oznaczeń. Hamulce zamierzam wymienić na Shimano. Pytanie do znawców: MT200 (Altus) wystarczą, czy dołożyć 50zł do Deore? Na znanym portalu aukcyjnym komplet przód+tył MT200 kosztuje 151zł, a komplet przód+tył tych Deore najtaniej za 199zł, czyli różnica w cenie niewielka. Czy dużo lepsze (bardziej mi chodzi o trwałość i bezawaryjność) są te z serii Deore? Rower trekkingowy, jazda po mieście, sporadycznie w terenie, bez szaleństw, raczej spokojna. Z góry dziękuję za odpowiedzi /doradzenie w zakupie. Edytowane 9 Lipca 2024 przez adama46 uzupełnienie treści Cytuj
CRMOCAAD Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 zdecydowanie polecam dołożyć do deore, jest lepsza modulacja i wiele innych, tym bardziej że to jest różnica 50zł. podeślij foto albo link do tych deore bo cena dziwnie niska Cytuj
KSikorski Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 Jeśli chodzi o trwałość i awaryjność to nie będzie różnicy. Podeślij link do tych deore. Najnowsze deorki nie pasują do manetki alfine. Cytuj
adama46 Napisano 10 Lipca 2024 Autor Napisano 10 Lipca 2024 Nie wiem, czy linki przejdą, ale spróbuję. Altus: https://allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-shimano-bl-mt200-zestaw-komplet-14859996996 Deore: https://allegro.pl/oferta/hamulce-tarczowe-shimano-bl-m4100-br-mt410-zestaw-komplet-15171328595 Przeglądając internet dowiedziałem się, że do tych rowerów [Diamant Trek 247 Deluxe z 11-biegową przekładnią Alfine w tylnej piaście] fabrycznie montowane były MT200. Ale w innych rowerach z taką przekładnią i paskiem Gates montowali też Shimano Deore T6000. Hamulce, które mam obecnie (czy ktoś je zidentyfikował, co to za firma POWER ???) nie do końca pasują do manetki Alfine 11. Chciałbym lekko zmienić kąt zamocowania prawej klamki, ale się nie da, bo koliduje z manetką. Mam nadzieję, że Shimano nie będą kolidować. Cytuj
KSikorski Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 To są MT410, nie Deore. Nie będą pasowały do manetki alfine. Do manetki Alfine najlepiej pasują klamki alfine, ale będą oczywiście też pasować MT200, MT500, M6000 i inne pod i-spec II. Cytuj
adama46 Napisano 10 Lipca 2024 Autor Napisano 10 Lipca 2024 Dziękuję wszystkim za porady /odpowiedzi. Kupię zatem Shimano MT200 z linku powyżej. Pytanie, czy to, iż hamulce są bez pudełka oznacza, że są to jakieś niepełnowartościowe produkty, np nie przeszły kontroli jakości, etc? Pytanie 2: czy komuś udało się zidentyfikować, co to są te POWERy? Cytuj
tobo Napisano 12 Lipca 2024 Napisano 12 Lipca 2024 Brak pudełka oznacza że hamulce są z zamówień o dużej ilości, zamawiane np przez sklepy jako towar do wykonywania usług serwisowych - warsztat nie potrzebuje opakowań detalicznych. Tego typu produkty mogą też pochodzić z montowni i fabryk. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi