boro53 Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Cześć, Poszukuję lampki przedniej na dynamo do Rometa Gazela 3. Przedni przewód kończy się dość nietypową kostką, jak na zdjęciu. Pierwszy raz się z tym spotkałem. Pomożecie dobrać lampkę? Czy po prostu mam ciąć tą kostkę i podłączać normalnie dowolną lampkę. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj
zekker Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 A jakieś zdjęcie tej kostki, zamiast całego przodu roweru? Na pierwszy rzut oka wygląda jak wtyczka do wentylatora komputerowego na 4 piny. Jeżeli to rower używany, to pewnie ktoś sam zacisnął, tylko nie wiem po co, bo standardowe "lampkowe" są ok. Cytuj
bashey_pl Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 (edytowane) Większość lampek pod dynamo i tak chyba nie ma tych kostek. Trzeba samemu założyć. Jak tak miałem jak kupowałem lampkę. Mam dynamo shimano, rozebrałem i przełożyłem kostkę ze starej lampki. Taką wtyczkę mam do piasty: https://allegro.pl/oferta/wtyczka-do-dynama-w-piascie-shimano-7526732439 Edytowane 9 Lipca 2024 przez bashey_pl Cytuj
boro53 Napisano 9 Lipca 2024 Autor Napisano 9 Lipca 2024 Mnie nie chodzi o wtyczkę do piasty/dynama. Chodzi mi o lampkę kompatybilną z wtyczką na 4 piny. Dla mnie jeat to dziwne. Zawsze takie lampki miały 1 kabel. Cytuj
zekker Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 Według mnie nie ma takich lampek, a to jest jakaś twórczość poprzedniego właściciela. Ewentualnie jakieś autorskie rozwiązanie producenta rowerów. Ja bym po prostu ciął, o ile z nową lampką nie będzie kabla (jak kupowałem B&M to chyba wszystkie miały kabel i złączki do zaciśnięcia). W razie co można dokupić w elektronicznym, byle dobrze zmierzyć rozmiar złączek i dać odpowiednią grubość i giętkość kabla. Odnośnie liczby żył w kablu, to przy dynamach w piaście są potrzebne dwie. W starych dynamach na oponę, za jeden obwód robiła rama. Tutaj warto zwrócić uwagę na polaryzację, nie każda lampka toleruje dowolne podłączenie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi