michalliegmann Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Hej, rok temu kupiłem gianta TCR w rozmiarze L, który ma kierownicę o szerokości 440 mm. Jest ona dla mnie za szeroka (nie jestem super szeroki w barkach), przez co mam bardzo mocno pochylone klamki do środka (mają około 350mm od zewnętrznej strony końca klamek). Myślicie, że kierownica o szerokości 400 mm z flarą (435mm w dolnym chwycie) będzie dla mnie odpowiednia? Co ewentualnie mam zmierzyć, żeby poznać idealną szerokość dla mnie. Mam 189 cm wzrostu, waga 85 kg, szczupły bez nadmiernie rozbudowanej klatki, więc nic nie powinno mi jakoś przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Pochylenie klamek do środka nie jest tak do końca oznaką tylko i wyłącznie za szerokiej kierownicy ale naturalnego ułożenia naszych rąk - to proste ustawienie klamek zmusza nas do nienaturalnego wykręcania rąk. Naturalnie nasze ręce układają się właśnie lekko skręcone do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Prawda. Co nie znaczy, że kierownica nie jest również za szeroka. Najprościej po prostu się zmierzyć (szerokość w barkach) i dobrać kierownicę pod swoje wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Może Ci się przyda: https://www.forumrowerowe.org/topic/265000-kierownica-szosowa-szerokość/#comment-2436412 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Biorąc pod uwagę wzrost/wagę możesz spokojnie brać 40 a flara to już indywidualne preferencje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalliegmann Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca Wiem o co chodzi i przy 400 mm też bym pochylił delikatnie klamki do środka ale nie aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Ja dorzucę do siebie - że u mnie nie do końca działa przelicznik szerokość w barach=szerokość kiery. Zawsze wolałem o te parę centymetrów węższe i nawet w swoim hardtailu do śmigania po wertepach jeżdżę na niemodnej kierce poniżej 700mm. W szosach dzisiaj podoba mi się moda na kompaktowe baranki i pewnie jak już wrócę na asfalt to taką wciągnę - bardzo fajnie mi się jechało na takich dropach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi