montell81 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Witam, użytkuję obecnie napęd 2x10rz. z tylną przerzutką XTR RD-m981 Myślę nad modernizacją i przejściu na 1x11rz. Pytanie które się nasuwa, to czy czy przerzutka XTR RD-m981 działałaby w systemie 11rz. (oczywiście przednia manetka do wymiany). Ktoś z Was ma doświadczenie w takiej modernizacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Będzie działać. Max rozpiętość kasety 11-36, przy 11-42 działa tragicznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 11-36 jest to zakres, który w zupełności mi wystarczy. A jak objawia się ten tragizm przy 11-42? Bo rozumiem, że masz doświadczenie w jeździe w takich konfiguracjach? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) Brak płynnej pracy przy zmiane przełożenia oraz brak powtarzalności działania - tzn. zmieniasz przełożenie w to albo bardzo leniwie się zmieni albo wcale. Za daleko jest kółko prowadzące od kasety już w środku zakresu. Z kaset 11-36 mtb to chyba tylko chińszczyzna. Edytowane 8 Lipca przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca Kaseta SRAM PG-1170 11-36T nie ogarnie tego? Piastę mam dt swiss 240s, na której obecnie mam kasetę Ultegra CS-6700 12-30 10rz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Kaseta 11s szosowa od Shimano jest nieco szersza. Do DT potrzebny bebenek 11s road. Nie wiem jak kasety SRAM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca Ok. Rozumiem. A Sunrace: RX1 11-speed CSRX1 11-36T https://www.sbike.pl/pl/products/kaseta-sunrace-rx1-11-speed-csrx1-11-36t-czarna-5687.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0orh-LmXhwMVlAIGAB3RfgxMEAQYASABEgLf2_D_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Nie wiem, pytanie do sorzedawcy czy wlezie na 10rz bębenek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 9 Lipca Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca Przemyślałem trochę temat i zastanawiam się nad przejściem na 1x12 Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moja przerzutka już tego nie ogarnie i muszę wymienić cały napęd. Zastanawiam się tylko nad piastą/bębenkiem Mam piastę dt swiss 240s 12x142 Pytanie: czy zmieniająca bębenek na ten: https://www.sbike.pl/pl/products/bebenek-dt-swiss-ratchet-shimano-micro-spline-12x142-148mm-thru-axle-7122.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI7-Wa-YyYhwMVpIVoCR3dVgAYEAQYBSABEgKYK_D_BwE będę mógł montować napęd 1x12? Czy może jest jeszcze coś / jakiś problem, o którym nie wiem, a muszę wziąć pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi