Tony_PGR Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Witam, Posiadam tani rower z decathlona Rockrider ST 520 i po dwoch latach chcialbym wymienic naped na cos lepszego i bardziej wytrzymalego. Dlatego zwracam sie do Was z prosba o rade co powinienem kupic i jakie elemeny musze wymienic. Obecnie mam naped 3x9 oryginalny z decathlona, ale poniewaz musze go wymienic to chcialem wrzucic juz cos z shimano albo sram. Myslalem o Shimano Deore/Deore XT, ale powiem szczerze ze z roweru korzystam sporadycznie i wiekszosci jako rower trekkingowy niz mtb ale mtb tez sie czasem zdarza. Nie mam pojecia jaki uklad przelozen powinienem wybrac i w jaka polke cenowa celowac. Szukam czegos nie za miliony monet do uzytku reakreacyjnego niz wyczynowego. Prosze o porade. Cytuj
Gość Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Deore to jest zawsze złoty środek. Co do przełożeń, to nikt Ci nie odpowie, bo nikt nie wie gdzie i jak jeździsz. Chociaż patrząc na ten rower, to mam poważne wątpliwości czy warto robić duży Upgrade osprzętu. Cytuj
tobo Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 W napędzie masz kasetę i przednią przerzutkę shimano. Jeśli chcesz zyskać nie ładując dużo to przerzutka shimano deore 591 lub 592 z manetką deore 590 lub alivio z grupy 9sp, do tego kaseta cs hg 400 , dostępna w różnych zakresach, najczęściej wystarcza 11-32 lub 11-34 i łańcuch - np shimano cn 93 lub, jeśli ma być coś naprawdę trwałego, campagnolo record c9. 2 Cytuj
Tony_PGR Napisano 8 Lipca 2024 Autor Napisano 8 Lipca 2024 8 godzin temu, Krypto.Szosowiec napisał: Deore to jest zawsze złoty środek. Co do przełożeń, to nikt Ci nie odpowie, bo nikt nie wie gdzie i jak jeździsz. Chociaż patrząc na ten rower, to mam poważne wątpliwości czy warto robić duży Upgrade osprzętu. Też się nad tym zastanawiałem i uważam że nie warto ale nie potrzebuję zmieniać całego roweru na razie i chcę go zrobić jak najtaniej ale też z logiką. 4 godziny temu, tobo napisał: W napędzie masz kasetę i przednią przerzutkę shimano. Jeśli chcesz zyskać nie ładując dużo to przerzutka shimano deore 591 lub 592 z manetką deore 590 lub alivio z grupy 9sp, do tego kaseta cs hg 400 , dostępna w różnych zakresach, najczęściej wystarcza 11-32 lub 11-34 i łańcuch - np shimano cn 93 lub, jeśli ma być coś naprawdę trwałego, campagnolo record c9. Ok dzięki za podpowiedzi. Co z korbą z przodu? Bo ona jest w sumie głównym powodem wymiany napędu, więc myślałem żeby pozbyć się przerzutki z przodu. Cytuj
RabbitHood Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Przy używaniu roweru jako trekinga do śmigania po szosie: Deore 1x10 - zawsze dobry wybór i za części eksploatacyjne nie wydasz milionów zetów jak przy 1x11 albo 1x12 Inny nad którym bym się zastanawiał to nowe Cues - podobno bardziej wytrzymałe i z tego co widać po technologiach to właśnie takie stare deore 10rzędowe. Z przodu załóż blat 36/38 z tyłu 11-42 i na 90% polskich dróg będziesz miał przełożeń więcej niż potrzebujesz. Nie zastanawiaj się nad przejściem na 1 blat - dla każdego amatora to wystarczające rozwiązanie. Cytuj
tobo Napisano 9 Lipca 2024 Napisano 9 Lipca 2024 Kultura zmiany biegów w cues to kompletna porażka. Cytuj
RabbitHood Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 No właśnie nie miałem go w rekach to się ostrożnie o cuesie wypowiadam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi