KSikorski Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Na eurobike romet pokazał carbonowego fulla do xc, model Mattock. Skok 100/110, jednozawias z elastycznymi widełkami. Ładnie zintegrowany damper, ale prowadzenie kabli to chyba na ostatni moment ktoś dodawał... Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Ja mam dość poważny problem ze zrozumieniem jaki jest klient docelowy Rometa. Marka została wskrzeszona najwyraźniej po to, żeby bazować na tym co było kiedyś. No i chyba nawet trochę wyszło, bo tanie Gravele są bardzo popularne, tak samo jak kilka lat temu MTB ( nie wiem jak teraz). Tyle że nagle wkraczamy w zupełnie inny poziom cenowy i technologię. Mocno się zastanawiam, kto to w ogóle kupi i jakie jest tego uzasadnienie. Zawsze można powiedzieć że cena, tylko jeżeli ktoś się decyduje na karbonowego Fulla do XC, to pewnie oczekuje czegoś więcej, niż prawdopodobnie ramy z Chińskiego katalogu z napisem Romet. Podobnie sytuacja ma się z Accent. Jakoś nie wydaje mi się, żeby ich rowery podbiły rynek, a przecież mają całkiem szeroką ofertę już od dłuższego czasu. No i jeszcze sprawa potencjalnej odsprzedaży. Jakiś czas temu na OLX widziałem karbonową szosę Accent, z karbonowymi kołami Accent i Shimano Di2. Ktoś wystawił ten lekko używany rower za 15k. Wtedy zacząłem się zastanawiać, kto o zdrowych zmysłach ten rower kupi. Podejrzewam, że tutaj może być podobnie. Full to jednak nieco bardziej skomplikowana konstrukcja niż HT i w grę wchodzą wszelkie kwestie serwisowe przez długie lata. Co do pancerzy: coś wspaniałego Cytuj
TheJW Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Śmieszny ten damper. Fajnie naśladuje amortyzację Supercalibra i Epica. Kto pierwszy znajdzie tę ramę na AliExpress, dostaje okejkę. 😛 2 Cytuj
Wojcio Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Nawet firma nastawiona na masowy produkt może chcieć wprowadzić coś super, dla PR, żeby dziennikarz napisał, żeby można było w fabrycznym salonie wystawić, dać na okładkę katalogu. Nie musi to się sprzedawać, ma tylko pokazać „potencjał”. Cytuj
KSikorski Napisano 8 Lipca 2024 Autor Napisano 8 Lipca 2024 16 minut temu, Krypto.Szosowiec napisał: Podobnie sytuacja ma się z Accent. Jakoś nie wydaje mi się, żeby ich rowery podbiły rynek, a przecież mają całkiem szeroką ofertę już od dłuższego czasu. Tak patrząc na przestrzeni lat, to accent i dartmoor muszą robić wyniki, skoro velo sp. z o.o. wciąż trwa, zatrudnia ludzi i wycięli authora z polskiego rynku, będąc ich dystrybutorem. Co do klienta docelowego Romet. Miałem kiedyś zagadkę związaną z posiadaną ramą mustang 29 3 (swoją drogą w 2018 mieli świetnie skompletowane rowery). Będąc dociekliwym udało mi się dostać telefon bezpośrednio do managera produktu i to była bardzo merytoryczna rozmowa. Natomiast "pierwsza linia" obsługi klienta to jakieś nieporozumienie, nie potrafiąca odróżnić rzeczywistego i efektywnego kąta podsiodłowego. Na stronie www romet dagger 2 2023 ma podpiętą specyfikację jakiejś szosy, geometria jest zakopana gdzieś głęboko w katalogu pdf. Stawiam więc tezę że cały marketing pracuje na klienta w trampkach i koszulce polo, a zaopiekowanie użytkownika świadomego pozostawiono w próżni. Cytuj
carloz83 Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 Na tej samej ramie, lokalny producent pod nazwą HARAKA Bikes zbudował już kilka rowerów, więc to nie taka nowość https://www.facebook.com/photo?fbid=821495846697513&set=a.452547806925654 Cytuj
carloz83 Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 W dniu 8.07.2024 o 08:40, TheJW napisał: Śmieszny ten damper. Fajnie naśladuje amortyzację Supercalibra i Epica. Kto pierwszy znajdzie tę ramę na AliExpress, dostaje okejkę. 😛 A najśmieszniejsze jest to jak go zamontowali i poprowadzili pancerz 1 Cytuj
KSikorski Napisano 10 Lipca 2024 Autor Napisano 10 Lipca 2024 Już liczyłem, że to projekt Rometa, a nie rama z katalogu 😄 Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) Oj, to chyba za wysoki budżet jak na taką firmę. Z tego co kojarzę, Accent też leciał z katalogu. Edytowane 10 Lipca 2024 przez Krypto.Szosowiec Cytuj
KSikorski Napisano 10 Lipca 2024 Autor Napisano 10 Lipca 2024 Accent i Konwa sprzedają ramy bodajże z Hong-Fu. Choć wg deklaracji, o ile Accent Hero to rama z katalogu, to Accent Super Hero zachował tylny trójkąt z katalogu, ale przedni trójkąt już zaprojektowali sami. Biznesowo ma to sens. Zebrać doświadczenie sprzedażowo-montażowo-obsługowe na katalogu, a potem spróbować zaprojektować coś w ograniczonym zakresie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi