dfq Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) Bez sensu pełna siatka. Przez ponad 3 lata jazdy z tą pół-siatką nigdy nie wpadł mi żaden owad pod kask, a mam kaski bardzo ażurowe, przewiewne ( z kolei problem ze słońcem). Na co dzień tak na dzień dobry jeżdżę 30km nad korytem Wisły ( w około łąki) gdzie owadów jest moc, w dodatku w jednym miejscu przy ścieżce rowerowej gość ma pasiekę., Dawniej nie raz wytrzepywałem pszczołę z pod kasku (nie gryzły). "Osiągnięcia" tegoroczne w trakcie jazdy : w rękę użarła mnie osa, druga wpadła pod koszulkę lekko rozsuniętą pod szyją i ukąsiła w klatkę. Pod kask nigdy. @ernorator szkoda zachodu. Gdyby siateczka uległa uszkodzeniu, zabrudzeniu itp, tu pistolecik i kilka punktów do odklejenia, zdjęcia siatki. Edytowane 10 Lipca 2024 przez dfq Cytuj
Greg1 Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 A mi w poniedziałek wpadł jakiś owad od boczno-tylnej strony i musiałem stawać i zdejmować kask więc się zdarza. Akurat w tym kasku mam siatkę tylko z przodu, przeważnie jeżdżę też w ciniutkiej czapeczce pod kaskiem ale akurat przedwczoraj stwierdziłem, że jest ciepło i pojadę bez czapki - co chwila się drapałem w głowę bo ciągle coś mi wpadało albo pot ściekał strużką i łaskotał, jednak wolę jeździć w czapeczce. Cytuj
spidelli Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) 2 godziny temu, dfq napisał: Przez ponad 3 lata jazdy z tą pół-siatką nigdy nie wpadł mi żaden owad pod kask No widzisz, a mnie praktycznie za każdym razem coś wpada, może masz jednak wiecej tej siatki niż w moim Abusie? Mnie się zdarza czasami deszcz owadów jak przejeżdżam pod drzewami - jakby na mnie spadały - może jaskrawe koszulki je przyciągają? Dla mnie owad pod kaskiem to spory dyskomfort i powód do zatrzymania. Mojej żonie na zjeździe coś wpadło pod dolną część ramki okularów i ugryzło. Edytowane 10 Lipca 2024 przez spidelli Cytuj
dfq Napisano 10 Lipca 2024 Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) Możliwe ze mam więcej tej siatki , tak gdzieś do połowy. Mnie tylko gonią gzy i komary które w tej chwili już się pojawiły w lasach 🤣 Edytowane 10 Lipca 2024 przez dfq Cytuj
spidelli Napisano 12 Lipca 2024 Napisano 12 Lipca 2024 U nnie jest siatka do ok. 1/3 po długości i nawet nie na całej szerokości. Moim zdaniem, nawet jak "wyłapuje" sporo owadów to jednak nie wszystkie: W czasie jazdy pochylam głowę więc te otwory w drugim rzędzie wyłapują robactwo. Sama siatka ma też spore otwory i coś małego też się może dostać i irytować 😉 1 Cytuj
Sziva Napisano 14 Lipca 2024 Napisano 14 Lipca 2024 Mam kask Casco Speedairo i tam jest metalowa gęsta siatka. Ani szerszeń ani wróbel nie sforsuje 1 Cytuj
spidelli Napisano 14 Lipca 2024 Napisano 14 Lipca 2024 (edytowane) Wczoraj mocowałem moskitiery w oknach i odłożyłem sobie ścinki 😉🤣 Edytowane 14 Lipca 2024 przez spidelli 2 Cytuj
Robur82 Napisano 7 Października 2024 Napisano 7 Października 2024 W dniu 10.07.2024 o 15:28, dfq napisał: Możliwe ze mam więcej tej siatki , tak gdzieś do połowy. Mnie tylko gonią gzy i komary które w tej chwili już się pojawiły w lasach 🤣 Możesz podać markę i model kasku? Jestyem na etapie zakupu i chętnie sprawdzone rozwiązanie zaanektuje u siebie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi