stan29 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) Cześć, Korzystając z pomocy forum kupiłem „zestaw deore” i wymieniłem osprzęt w swoim rowerze (jakiś czas temu) oraz w rowerze żony (dzisiaj). Dzisiejszy zestaw jest dokładnie taki sam jak poprzedni, a jednak mam kilka problemów. Moim głównym problemem jest brak odbijania manetki przedniej (deore sl-m5100-l 2x11) przy zrzucania większej zębatki na mniejszą. Wrzucam poniżej filmik. Wymieniłem przerzutki, manetki, korbę, suport, kasetę, łańcuch, linki i pancerze, także to nie jest kwestia brudu. Sprzęt był nowy. Zastanawiam się czy jest to podstawa reklamacji czy można łatwo coś z tym zrobić? Zrobiłem mały research i z opisu innych osób wynika, że problem może być że sprężyna manetki? Drugi „problem” - długość łańcucha ustalałem na zasadzie największe zębatki bez przerzutki tylnej plus 2x dodatkowy sworzeń i spinka. Problem: Nie mogę wrzucić przerzutki na największa zębatkę z przodu i z tyłu, ale domyślam się, że tak powinno być? Tzn. Łańcuch nie powinien się krzyżować, takie ustawienie nie ma sensu i łańcuch jest za krótki żeby to było możliwe? Kaseta Cs-m5100, korba deore Fc-m5100, przerzutka tył Shimano rd-m5120 sgs. Trzeci problem (chyba nic tutaj nie można zrobić). Nie byłem w stanie prosto wkręcić suportu - za każdym razem wkręcał się krzywo (próbowałem delikatnie), w końcu stwierdziłem, że nic z tego i muszę pomóc sobie młotkiem. 2 razy uderzyłem, suport wszedł w dobry gwint i potem mogłem wkręcić do końca bez problemu, nie czuć było luzów. Podejrzewam, że dużym ryzykiem byłoby ponownie wymienić suport - co oczywiście nie planuje, ale serwis suportu również stoi pod znakiem zapytania? Dzięki za odpowiedź. att.3H2KxICl3J-9qJ0--OXIdrJLRmE9zS1EsHJhxuC6YAA.mov Edytowane 6 Lipca 2024 przez stan29 Cytuj
stan29 Napisano 8 Lipca 2024 Autor Napisano 8 Lipca 2024 Drugi problem rozwiązany... Także został tak naprawdę tylko pierwszy problem z filmiku. Cytuj
pecio Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Uwalona sprężyna w manetce. Jak nowa to reklamacja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi