Mecenas1 Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca Cześć. Po ostatnich jazdach po lesie zapragnąłem zmiany sztywnego widelca na amortyzator powietrzny. Czy w tym rowerze da radę przeprowadzić taką operację? 😅 czy dołożenie amortyzatora o skoku np. 100 mm nie wpłynie negatywnie na geometrię roweru i komfort jazdy? Czy do 1000 zł znajdzie się coś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca https://4mybike.de/28-Rockshox-Paragon-Gold-RL-Lockout-Luft-Federgabel-65mm-gerade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas1 Napisano 3 Lipca Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca Dziękuję za odpowiedź. Tylko, że u mnie jest oś QR 135 x 5 mm. Czyli musiał bym też zmienić koło? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca A jak z główką ramy? Poszerzana czy prosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Faktycznie przeoczyłem.. @Dokumosa W dual sporcie jest prosta. Edytowane 3 Lipca przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Więc ten podlinkowany przez @keltu paragon jest idealny - prosta główka i oś qr. Edytowane 3 Lipca przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Przecież po wymianie widelca na amortyzator rower pójdzie ci z 5cm do góry. Zanim cokolwiek zrobisz to sprawdź jak taka pozycja będzie Ci pasować. Najedz przednim kołem na jakiś przedmiot o grubości 5cm i zobacz jak się wtedy siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda4 Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia W dniu 3.07.2024 o 18:23, Mecenas1 napisał: Cześć. Po ostatnich jazdach po lesie zapragnąłem zmiany sztywnego widelca na amortyzator powietrzny. a może powiedz dlaczego wymianiłeś ( chcesz wymienić ). Jakiś problem z .. nadgarstkami, zmieniłeś trasy, styl jazdy.? Siedziałem ostatnio na tym treku - i dla mnie pozycja była prawidłowa. Teraz nie wiem czy dobrze patrzę ale odchodzi się od amortyzatorów? I treki i gianty , mariny, - wszystko już bez przedniego amortyzatora w crossie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia Podłączę się. Mam dual sport, ale 3 gen 4. Ma amora, sprężynowego, czy wymiana na powietrzny zmieniła by geometrię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 31 Sierpnia Udostępnij Napisano 31 Sierpnia Geometrię zmienia amortyzator o innej wysokości oś-korona (w przybliżeniu amor o innym skoku). Rodzaj sprężyny nie ma znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Ajaj nie znam się aż tak 🤡. Taki mam kaprysik, że było by ideolo, jakby ten rowerek miał może powietrzny amor 🤡. Chyba zapytam się w serwisie jak pojadę na przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września bo jazda na sztywniakach to katorga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 1 Września Udostępnij Napisano 1 Września Kup sobie Rock Shox Paragon 65. Najlepszy amor do crossów. Trafiają się promocje po 700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 7 Września Udostępnij Napisano 7 Września Trudno znaleźć tego amorka :(. Tzn jest na CR i zagranicznych stronach i tam innych "mtb shopach" po tysiaka. W ogóle nie ma w kolorze matowym, a na takim by mi zależało. Znalazłam jeden wydaje się kolor matt na jednym polskim portalu (6 stówek). Opis jest taki: Nowy amortyzator Rock Shox Paragon Gold RL 700c 65mm tapered 100% nowy (nigdy nie zakładany do roweru, rura nie skracana) amortyzator przedni Rock Shox Paragon Gold RL. Pod koło 700c i piastę QR 9x100, skok 65mm, rura tapered stożkowa alu, kolor czarny. Przy uginaniu zostaje pierścień smaru na lewej goleni (tej, gdzie jest komora powietrzna) - także dobrze byłoby zrobić serwis zerowy. Na prawej (tam gdzie tłumik/blokada) nie zostaje olej/smar. Blokada ładnie działa. Gościu ma dużo sprzętu rowerowego w ofertach. I takie pytanie, bo ja się kompletnie nie znam. Czy ten wyciek w teoretycznie nie używanym amorze jest ok? Jest się czego obawiać w takich ogłoszeniach? Na zdjęciach nie wygląda nic podejrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Września Udostępnij Napisano 7 Września Jak amortyzator nieużywany to po prostu wyłązi smar spod uszczelek kurzowych. Co 50h ten smar się uzupełnia jednocześnie wymianiając olej w dolnych goleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urmom Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września (edytowane) Asz dvpeczka , dobrze że kapnęłam się, że główka tapered 😮💨. Czyli pozostaje kampić na stronach typu 4mybike i inne olxy? Czy na tej stronce płaci się z góry czy przy odbiorze? Przelicza na plny? Edytowane 8 Września przez urmom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi