Mecenas1 Napisano 3 Lipca 2024 Napisano 3 Lipca 2024 Cześć. Po ostatnich jazdach po lesie zapragnąłem zmiany sztywnego widelca na amortyzator powietrzny. Czy w tym rowerze da radę przeprowadzić taką operację? 😅 czy dołożenie amortyzatora o skoku np. 100 mm nie wpłynie negatywnie na geometrię roweru i komfort jazdy? Czy do 1000 zł znajdzie się coś godnego polecenia? Cytuj
keltu Napisano 3 Lipca 2024 Napisano 3 Lipca 2024 https://4mybike.de/28-Rockshox-Paragon-Gold-RL-Lockout-Luft-Federgabel-65mm-gerade Cytuj
Mecenas1 Napisano 3 Lipca 2024 Autor Napisano 3 Lipca 2024 Dziękuję za odpowiedź. Tylko, że u mnie jest oś QR 135 x 5 mm. Czyli musiał bym też zmienić koło? https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/dual-sport/dual-sport-2-generacji-5/p/36823/?colorCode=grey Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2024 Napisano 3 Lipca 2024 A jak z główką ramy? Poszerzana czy prosta? Cytuj
keltu Napisano 3 Lipca 2024 Napisano 3 Lipca 2024 (edytowane) Faktycznie przeoczyłem.. @Dokumosa W dual sporcie jest prosta. Edytowane 3 Lipca 2024 przez keltu Cytuj
Dokumosa Napisano 3 Lipca 2024 Napisano 3 Lipca 2024 (edytowane) Więc ten podlinkowany przez @keltu paragon jest idealny - prosta główka i oś qr. Edytowane 3 Lipca 2024 przez Dokumosa Cytuj
szczupak56 Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 Przecież po wymianie widelca na amortyzator rower pójdzie ci z 5cm do góry. Zanim cokolwiek zrobisz to sprawdź jak taka pozycja będzie Ci pasować. Najedz przednim kołem na jakiś przedmiot o grubości 5cm i zobacz jak się wtedy siedzi. Cytuj
broda4 Napisano 18 Sierpnia 2024 Napisano 18 Sierpnia 2024 W dniu 3.07.2024 o 18:23, Mecenas1 napisał: Cześć. Po ostatnich jazdach po lesie zapragnąłem zmiany sztywnego widelca na amortyzator powietrzny. a może powiedz dlaczego wymianiłeś ( chcesz wymienić ). Jakiś problem z .. nadgarstkami, zmieniłeś trasy, styl jazdy.? Siedziałem ostatnio na tym treku - i dla mnie pozycja była prawidłowa. Teraz nie wiem czy dobrze patrzę ale odchodzi się od amortyzatorów? I treki i gianty , mariny, - wszystko już bez przedniego amortyzatora w crossie? Cytuj
urmom Napisano 31 Sierpnia 2024 Napisano 31 Sierpnia 2024 Podłączę się. Mam dual sport, ale 3 gen 4. Ma amora, sprężynowego, czy wymiana na powietrzny zmieniła by geometrię? Cytuj
Wojcio Napisano 31 Sierpnia 2024 Napisano 31 Sierpnia 2024 Geometrię zmienia amortyzator o innej wysokości oś-korona (w przybliżeniu amor o innym skoku). Rodzaj sprężyny nie ma znaczenia. 1 Cytuj
urmom Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Ajaj nie znam się aż tak 🤡. Taki mam kaprysik, że było by ideolo, jakby ten rowerek miał może powietrzny amor 🤡. Chyba zapytam się w serwisie jak pojadę na przegląd. Cytuj
szczupak56 Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Kup sobie Rock Shox Paragon 65. Najlepszy amor do crossów. Trafiają się promocje po 700zł. Cytuj
urmom Napisano 7 Września 2024 Napisano 7 Września 2024 Trudno znaleźć tego amorka :(. Tzn jest na CR i zagranicznych stronach i tam innych "mtb shopach" po tysiaka. W ogóle nie ma w kolorze matowym, a na takim by mi zależało. Znalazłam jeden wydaje się kolor matt na jednym polskim portalu (6 stówek). Opis jest taki: Nowy amortyzator Rock Shox Paragon Gold RL 700c 65mm tapered 100% nowy (nigdy nie zakładany do roweru, rura nie skracana) amortyzator przedni Rock Shox Paragon Gold RL. Pod koło 700c i piastę QR 9x100, skok 65mm, rura tapered stożkowa alu, kolor czarny. Przy uginaniu zostaje pierścień smaru na lewej goleni (tej, gdzie jest komora powietrzna) - także dobrze byłoby zrobić serwis zerowy. Na prawej (tam gdzie tłumik/blokada) nie zostaje olej/smar. Blokada ładnie działa. Gościu ma dużo sprzętu rowerowego w ofertach. I takie pytanie, bo ja się kompletnie nie znam. Czy ten wyciek w teoretycznie nie używanym amorze jest ok? Jest się czego obawiać w takich ogłoszeniach? Na zdjęciach nie wygląda nic podejrzanie. Cytuj
Dokumosa Napisano 7 Września 2024 Napisano 7 Września 2024 Jak amortyzator nieużywany to po prostu wyłązi smar spod uszczelek kurzowych. Co 50h ten smar się uzupełnia jednocześnie wymianiając olej w dolnych goleniach. Cytuj
urmom Napisano 8 Września 2024 Napisano 8 Września 2024 (edytowane) Asz dvpeczka , dobrze że kapnęłam się, że główka tapered 😮💨. Czyli pozostaje kampić na stronach typu 4mybike i inne olxy? Czy na tej stronce płaci się z góry czy przy odbiorze? Przelicza na plny? Edytowane 8 Września 2024 przez urmom Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi