Anna_hana Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Cześć! poszukuję dla siebie gravela. Dopiero rozpoczynam swoją drogę z tym typem roweru, wcześniej głównie trekking. Nie chce na początku dużo inwestować, ale też nie chce dać kilku tysięcy za coś co nie będzie funkcjonalne. Już mi się mieni w oczach od szukania tego roweru 😄 Stąd prośba do Was o pomoc i poradę. Mam dwa typu: 1. Scott speedster 40 EQ, który znalazłam za 4400zł : https://www.scott.pl/produkt/1473/10873/Rower-Speedster-Gravel-40-EQ 2. Cube Nuroad PRO, za 5700zł https://skiteam.pl/rowery-przelajowe---cyklo-cross/6258-230614-rower-cube-680100-nuroad-pro-4054571408587.html#/3294-maincolor-czarny/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex/34016-rozmiar-50_cm_xs/51000-kolor-metalblk_gry Wizualnie podoba mi się scott, aaaale Cube ma widelce karbonowe i osprzęt GRX. Sama już nie wiem co wybrać. Wiadomo, że wolałabym tańszy i ładniejszy 😄 ale czy nie lepiej dopłacić, czy te różnice w osprzęcie będą dla mnie mocno odczuwalne na początku tej przygody? 😄 Pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Cube dla mnie przekreślają hamulce na linkę. Scott z tego co kojarzę też ma carbonowy widelec, a sama rura sterowa jest aluminiowa, ale niech ktoś potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca 16 minut temu, Anna_hana napisał: Nie chce na początku dużo inwestować, ale też nie chce dać kilku tysięcy za coś co nie będzie funkcjonalne. W przypadku rowerowych zakupów lepiej raz a porządnie unikając niepotrzebnych, pośrednich wydatków. Przy wyborze bierzesz pod uwagę temat geometrii? Kobiety mają inne proporcje ciała niż mężczyźni i kupowanie roweru z męską ramą musi być świadomym wyborem a nie "bo ładny". Podaj wzrost i zmierz przekrok. A rowery które podlinkowałaś to pod względem technicznym nic ciekawego 16 minut temu, Anna_hana napisał: Nie chce na początku dużo inwestować, ale też nie chce dać kilku tysięcy za coś co nie będzie funkcjonalne. W przypadku rowerowych zakupów lepiej raz a porządnie unikając niepotrzebnych, pośrednich wydatków. Przy wyborze bierzesz pod uwagę temat geometrii? Kobiety mają inne proporcje ciała niż mężczyźni i kupowanie roweru z męską ramą musi być świadomym wyborem a nie "bo ładny". Podaj wzrost i zmierz przekrok. A rowery które podlinkowałaś to pod względem technicznym nic ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anna_hana Napisano 1 Lipca Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca No właśnie na temat ramy moja wiedza jest niewielka. Mam 160cm wzrostu i przekrok 70cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Jeżeli masz zerową wiedzę na temat geometrii to: Usiądź w jakimś sklepie na Marina Four Corners. Nazywany jest czasami trekkingiem z barankiem. Zapewnia wyjątkowo wyprostowaną pozycję. Potem na innego gravela o jak najbardziej sportowej pozycji. Wróć do domu i wejdź na stronę: https://bikeinsights.com/ Zobaczysz pomiędzy nimi różnice i będziesz wiedziała w jaką stronę się kierować. Kobiety mają dłuższe nogi i krótszy tułów niż faceci. Dlatego bezpieczniej byłoby wybrać rower zaprojektowany dla pań. Giant ma taką swoją podmarkę - Liv - https://www.liv-cycling.com/pl/rowery/cross-i-gravel Na koniec uwaga. Nie kupiłbym gravela z mechanicznymi hamulcami, znacznie słabiej działają, wymagają użycia większej siły. Kobiety mają słabsze i mniejsze dłonie co dodatkowo utrudnia hamowanie. A gdyby sprzedawca w sklepie przekonywał że się dotrą to z góry uprzedzam - nie, nie dotrą się. Być może będą hamować mniej tragicznie i nic więcej. W tym momencie zostaje Ci praktycznie rower na GRX lub hydraulicznym SRAM-ie. Edytowane 1 Lipca przez chrismel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Cytat przekrok 70cm No właśnie, a górna rura w scott na wysokości 75, w cube podobnie Szukaj damskich rowerów albo czegoś z dużym slopingiem ramy. https://www.liv-cycling.com/pl/devote-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Potwierdzam info o Liv parę razy widziałem Panie na takich sprzętach i to własnie chyba głównie na Liv. To jest specjalna podmarka Gianta dla Pań. Łatwo dostępny w polsce możesz iść się przymierzyć kawałek przejechać. Jak nie masz przekonania do gravela kup używkę pojeździć dłużej oceń potem zostaw albo sprzedaj i ewentualnie kup nowy lub szukaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Niestety Livy są dość drogie i nawet najtańszy Devote 2 na Sorze i mechanicznych hamulcach kosztuje chyba z 6 tys. zł. Dobrą opcją jest jak sugeruje kolega powyżej kupno używki i odsprzedanie za jakiś czas jak się nie spodoba albo jak się spodoba i będziesz świadoma co chcesz bo to oznacza najmniejszą stratę. Edit. Cube też ma damską wersję Nuroada z dopiskiem WS ale podstawowa wersja też na mechanicznych hamulcach Edytowane 1 Lipca przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martingg Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Giant się zawsze cenił ... a tutaj mają piękną niszę do czerpania zysków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi