chiz1611 Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Cześć. Kupiłem nowy zegarek Garmin. Sparowałem go z czujnikiem prędkości, ustawiłem obwód koła taki sam jak w poprzednim zegarku (opona Continental GP 5000 - 2145 mm). Przejechałem dzisiaj z nowym zegarkiem identyczną trasę jak w październiku 2022 ze starym zegarkiem. Wtedy dystans wyszedł mi 58 km, dzisiaj 54 km. Z czego może wynikać ta różnica? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca Bo wtedy było bez czujnika ale przez GPS. A GPS lubi pływać i w tym czasie nabija kilometry. A teraz z czujnikiem masz rzeczywiste kilometry które przejechałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) Cytat Bo wtedy było bez czujnika ale przez GPS Napisał że ustawił taki sam obwód koła jak w starym zegarku, czyli oba przejazdy były z czujnikiem prędkości. Edytowane 30 Czerwca przez Pietrash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) Wg mnie różnica wynika z tego, że nowy zegarek ma dokładniejszy moduł GPS. Z drugiej strony różnica jest znacząca. Jaki był poprzedni, a jaki masz teraz? Edytowane 30 Czerwca przez FigoiFago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca 3 godziny temu, pecio napisał: A GPS lubi pływać i w tym czasie nabija kilometry. Jeszcze nie spotkałem się z takim nabijaniem, przeważnie zaniżają, zwłaszcza w przypadku zliczania na bieżąco i bardzo niskich prędkościach. Po prostu z gps tnie po cięciwach łuków. Przy niskich prędkościach (kilka km/h) po prostu nie rejestruje ruchu i nie dodaje dystansu. Żeby niedokładność naliczyła dodatkowy dystans, to by musiał być bardo słaby sygnał, na granicy utraty pozycji. Takie zachowanie widziałem jedynie jak wchodziłem do sklepu. Przy normalnej jeździe nie ma takich losowych skoków. Owszem zdarzają się odchyłki rzędu nawet 100-200m ale to stały błąd przez jakiś czas, więc nie nabije dodatkowych kilometrów. 16 godzin temu, chiz1611 napisał: Z czego może wynikać ta różnica? Przyczyn może być wiele i ciężko jednoznacznie powiedzieć. Te dane to są bezpośrednio podane z zegarka, czy po jakimś ponownym przeliczeniu? Da się w logu zobaczyć czy dane pochodzą z gps czy z czujnika? Ja bym nieśmiało stawiał na jakieś przerwy w danych z czujnika, zrywane połączenie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca (edytowane) @zekker rozpocznij aktywność np. biegową w zegarku i połóż go na 2 godziny na parapecie to zobaczysz ile kilometrów nic nie robiąc walnie. @chiz1611 cała filozofia polega na tym jak masz ustawione w menu zliczanie kilometrów. Jak ustawisz aby leciało z czujnika to tak jak pisałem wyżej masz rzeczywisty przebieg. Jak zostawisz ustawienia domyślne w zegarku to leci dystans z GPS , czujnik jest wtedy ignorowany. I tak jak pisałem , zrobisz postój (GPS pływa) to i tak dalej będzie nabijał kilometry kreśląc esy floresy obok twojej pozycji postoju. Po drugie sama precyzja wskazań , po trzecie wjedziesz np. w las i już masz spore odchyły plus/minus. Innej opcji NIE MA !! Edytowane 30 Czerwca przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca 1 godzinę temu, FigoiFago napisał: Wg mnie różnica wynika z tego, że nowy zegarek ma dokładniejszy moduł GPS. Z drugiej strony różnica jest znacząca. Jaki był poprzedni, a jaki masz teraz? Różnica pomiaru odległości pomiędzy starym a nowym GPS (multiband) w normalnych warunkach jest niewielka : trasa leśna, Garmin 830 vs Forerunner 955 : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca Jeżeli zegarek połączy się z czujnikiem prędkości to z niego zbiera dane o dystansie i prędkości. GPS jest wtedy ignorowany i używa go tylko do zapisania śladu trasy. Możesz w aplikacji Garmin Connect sprawdzić czy do aktywności użyty był czujnik czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca @Pietrash jak się połączy . Możesz mieć sparowany w systemie czujnik i jak na sztywno go nie ustawisz to Garmin sam lepiej wie co dobre. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietrash Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca Dlatego dobrze jest sprawdzić w aplikacji z czego były pobierane dane przy tych aktywnościach, z czujnika czy z GPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca 21 godzin temu, pecio napisał: rozpocznij aktywność np. biegową w zegarku i połóż go na 2 godziny na parapecie to zobaczysz ile kilometrów nic nie robiąc walnie. Myślę, że jak zejdę do piwnicy, to będę miał lepszy sygnał... Ty tak serio chcesz wyciągać wnioski na temat dokładności pomiaru gps przy aktywności na zewnątrz, kładąc go na oknie w pomieszczeniu? Zdajesz sobie sprawę, że sygnał nawet na oknie jest słaby, odbiornik nie ma dobrej widoczności satelitów, że sygnał może być odbity? Proponuję wyjść na zewnątrz, złapać dobrze pozycję i wtedy nie ruszać się przez jakiś czas i zobaczyć jak pozycja skacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) @zekker widzę , że kompletnie nie zrozumieliśmy się. Czy wystawisz na parapet ( nie chciałem Ciebie fatygować na zewnątrz 😉) czy położysz na placu przed domem istota pracy KAŻDEGO GPSa jest taka sama. W mniejszym lub większym stopniu. Na postoju (użyję skrótu myślowego aby nie było niedomówień) każde "radio" GPS "pływa" nabijając w naszym wypadku dystans . Chcesz to zminimalizować zastosuj GPS klasy geodezyjnej z korekcją VRS. W tej materii ze mną nie podyskutujesz bo ja "GPSami " zaklętymi w przeróżnej maści szpejach zarabiam na chlebuś nie pisząc o całej otoczce. A tak z ciekawości odnośnie precyzji GPS w współczesnych urządzeniach Garmin dajmy na to 840/1040. Czy wystawisz na parapet czy na środku pustego placu będzie taka sama precyzja wskazań. To już nie czasy tych GPSów z lat prehistorycznych 😉 W naszych dywagacjach pomijam takie zmienne jak pokrywa chmur, ukształtowanie terenu , bujność okolicznej flory ,etc. Edytowane 1 Lipca przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Kiedys przenosilem dane z Garmina do Stravy (recznie) w zaleznosci od dokladnosci exportu z Garmina. Ta sama trasa (te same dane) po imporcie do Staravy roznila sie do 10km na 100km. Trasa byla rejstrowana z czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca @JWO dalej się potrafi różnić. U mnie np. notorycznie obcina 0,1 km/h przy średniej. Dystans różni się o drugim miejscu po przecinku. Korygowane są też czasy jazdy. Zmiany są pomijalne ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca 18 godzin temu, Pietrash napisał: Dlatego dobrze jest sprawdzić w aplikacji z czego były pobierane dane przy tych aktywnościach, z czujnika czy z GPS. Mogłbyś pokierować gdzie to można sprwadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Tez nie widzę takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Na Connect nie sprawdzisz za żadne skarby z czego prędkość leciała - NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Jak pisałem wyżej ustawiasz w menu urządzenia z czego ma być prędkość i pochodne z tego wynikające brane. Przynajmniej tak było bo z aktualizacji na aktualizację wszystko się zmienia. Była też autokalibracja czujnika prędkości. Teraz widzę w Edge soft beta 23.09 ,że mamy tylko włączanie czujnika lub dezaktywację i w podmenu "Dane czujnika" pod rozmiarem kół dwie opcje ręcznie i automatycznie . Przy ręcznym jest na sztywno to co przypiszę a przy automacie bierze dane z GPSu i na tej podstawie Garmin sam sobie ustawia obwód. Oczywiście jak czujnik wyłączymy to dane lecą tylko z GPSu. I dla tego może być rozbieżność w wynikach wynikająca z metody pomiaru. Aptekarskie dane lecą z czujnika gdzie po skrupulatnych pomiarach przypiszemy obwód koła. Pomijam marginalny na krótkich dystansach wpływ NAWET CIŚNIENIA w oponie na obwód koła i co za tym idzie finalny odczyt. Ale to jak już na to wszystko patrzymy pod mikroskopem 🤣 W zegarkach powinno być w ten sam deseń. Edytowane 1 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 1 Lipca Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca Cześć. Doszedłem do tego, że różnica wynika najprawdopodobniej z ustawienia zapisu danych - w starym zegarku miałem tam ustawione "co sekundę", w nowym z automatu było ustawione na "inteligentny". Nie zweryfikowałem tego jeszcze na trasie, ale widzę już różnicę w momencie, gdy zakręcę kołem. Przy ustawieniu "inteligentnego" zapisu danych, co parę sekund miałem zanik odczytu prędkości (tak jakby gubiło sygnał). Przy ustawieniu "co sekundę" nie ma takich zaników. Nakierowały mnie na to różnice w wyglądzie wykresów prędkości pomiędzy starymi a nowymi aktywnościami. Odnośnie sugestii, że winą jest GPS, podkreślam jeszcze raz, że zarówno stary jak i nowy pomiar było robiony z czujnika prędkości/dystansu, z takim samym ustawionym rozmiarem koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca @chiz1611 czyli pewnie inteligentny raportuje jak jest zmiana prędkości. Co 1s wali w stałych cyklach. Ciekawe jak bateria przy takim zapisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chiz1611 Napisano 1 Lipca Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca Niebawem przetestuję. Polecam Wam w tej sytuacji sprawdzić jak to ustawienie wygląda u Was. Poniżej jeszcze drugi element, który nakierował mnie na myśl, że coś jest nie tak z połączeniem czujnik - zegarek. Zauważyłem, że na heatmapie prędkości na całej długości trasy w regularnych odstępach miałem odnotowane nagłe spadki prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Ja mam zapis w interwale co 1 s. Ale muszę zmianę opcji przetestować . Odczyt jest pewnie poprawny ale liczba punktów w rejestrowanym śladzie w samym urządzeniu wypada rzadziej i na podstawie tej wykastrowanej trasy może być inaczej . Ale muszę to sprawdzić. Jednak interwał nie ma a raczej nie powinien mieć żadnego wpływu na rzeczywisty dystans zapisany przez czujnik. Wiec nie tędy trop leci. Edytowane 1 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Co mnie jeszcze piknęło.... jak ty zrzucasz ślady na serwisy inne niż Connect to będziesz miał dystans pokazywany a raczej obliczony ze śladu. Jak zapiszesz w interwale co sekundę będzie dobrze ale nie idealnie , jak z rzadszym interwałem to taki dystans praktycznie można sobie w pupkę wsadzić. I wtedy istota posiadania czujnika prędkości na kole zanika całkowicie. Chcesz znać realne wartości to tylko Connect. Edytowane 1 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) Godzinę temu, pecio napisał: Ja mam zapis w interwale co 1 s. Ale muszę zmianę opcji przetestować . Odczyt jest pewnie poprawny ale liczba punktów w rejestrowanym śladzie w samym urządzeniu wypada rzadziej i na podstawie tej wykastrowanej trasy może być inaczej . Ale muszę to sprawdzić. Jednak interwał nie ma a raczej nie powinien mieć żadnego wpływu na rzeczywisty dystans zapisany przez czujnik. Wiec nie tędy trop leci. Interwał może mieć wpływ na dystans. Jeśli wypadnie na zakrętach - Inteligentny interwał np co 5s "zetnie" ci zakręt w linie prostą - co 1s moze byc łamana. Mowa oczywiście o pomiarze z GPS. Przy pomiarze z koła też mogą wyjsc róznice w przypadku nie jednostajnej predkości w krotkim okresie czasu: przyspieszanie, zwalnianie, przyspieszanie... Tak mi się wydaje. Edytowane 1 Lipca przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca (edytowane) @dfq jak swego czasu robiłem aptekarskie testy precyzji wskazań czujnika z koła , to przy stałym obrocie koła niezależnie od prędkości toczenia błąd pomiaru był praktycznie pomijalny. Obrót koła to jeden impuls zliczający - innej opcji nie ma w tej metodzie. Kiedyś też ktoś podnosił larum ,że jak zrzuca ślad na Stravę to pokazuje mu inny dystans niż było to w Connect. Konkluzja była taka ,że każdy serwis ma swoje algorytmy obliczeń tego parametru obliczonego z różnie zapisanego śladu. I jak faktycznie masz "wypłaszczony" ślad przez " rzadki " interwał to wychodzą różne kwiatki. Przy korzystaniu z innych serwisów czujnik na kole można sobie podarować bo i tak idzie wszystko z GPSa i tego co on "wyprodukuje". Edytowane 1 Lipca przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Czyli mała różnica między Strava i Garmin oznacza dobry GPS w Garminie Dobrze kumam @pecio Oczywiście komputerek z czujnikiem na kole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi