nossy Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Z tym barankiem i aero to trochę błąd myślowy jest...glowna zaletą baranka jest wygoda i możliwość zmiany pozycji, dolny chwyt przydaje się jak chcemy przycisnąć, na zjazdach ale wcale nie musi być wielce aero. Wg np. Huzara pozycja bardziej aero jest gdy dłonie są w górnym chwycie na "klamkach", a łokcie idą nieco ku sobie, cialo lekko pochylone w dół...pozycja jest dość wygodna i pozwala dłuższy czas jechać z dużą mocą, w pozycji aero....Sam często używam wymiennie z dolnym chwytem. Oczywiście zaraz można wyskoczyć z jakimiś badaniami gcn, albo innym zawodnikiem...chodzi mi o ogólne założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca Do prostej kierownicy zakładasz rogi, ja używam wewnętrznych SQlab (są bardzo wygodne) i też masz możliwość zmiany chwytu. Ale z wygodą to kwestia indywidualna. W Tour Divide gdzie wybór kierownicy jest podyktowany właśnie nią połowa uczestników wybiera baranka, druga połowa prostą i obie połowy mają rację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca 10 godzin temu, JWO napisał: Ale baranek to nie tylko dolny chwyt. W 95% ja jezdze z chwytem 'na lapach' (tak to sie chyba nazywa). Jest duzo wygodniejszy i latwiejszy w operowaniu przezutka i hamulcami niz prosta kierownica w mtb (na zwyklej drodze, nie w DH ) Polemizowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca @marvelo ale z czym? Ze 95% jezdze na lapach, czy ze tak mi jest najwygodniej? Klamkomanetki w baranku sa ergonomiczne, do tego ciasna kaseta i zyc nie umierac. W mtb czasami mi sie nie chce na chwile zmieniac (szkoda energii 😜 ). W szosie to odruch bezwarunkowy, impuls przechodzi przez redzen kreowy, bez udzialu kory mozgowej . Noga ma ciezej/lzej to reka sama zmienia bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi