Skocz do zawartości

[do 4000] MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam roweru MTB w cenie do 4000
Trasy - asfalt, lasy, pola, wały - więc właściwie wszystko. 
Na wycieczki z dzieciakami jak i na samotne wypady. 
Ogólnie robimy 200-300 km miesięcznie. 

Mam 184cm i 110 kg :) Wiem za niski jestem do mojej wagi. 

Czytałem post o MTB 3500-4000 ale niestety nie kręcą mnie rowery z Decathlonu. Nie ważne jak by były dobre, dla mnie odpadają. 

Romety też odpadają :) Miałem kiedyś jednego i do tej pory budzę się z krzykiem :)

Samemu wynalazłem  Canondale Trail 5

Możecie coś podpowiedzieć czy to dobry wybór? A może są lepsze? w tej cenie

Edytowane przez Mirao

Z Grand Canyonów najniższy model jaki sensownie można polecić to 7. 6 nie ma ani taperowanej główki ramy, ani sztywnej osi.

Sensa to bardzo ciekawa opcja.

Cannondale Trail 5 nie dość, że nie ma taperowanej główki, sztywnych osi to jeszcze ma bardzo podstawowy osprzęt. M.in. korbę na kwadrat, co przy Twojej masie nie będzie dobrym rozwiązaniem.

W dniu 29.06.2024 o 16:17, Mirao napisał:

Samemu wynalazłem  Canondale Trail 5

Możecie coś podpowiedzieć czy to dobry wybór? A może są lepsze? w tej cenie

Już Ci kolega powyżej napisał, że to bardzo kiepski wybór - komponenty z ubiegłego stulecia. Pytasz się czy są lepsze w tej cenie? Tak, w Decathlonie ale jak ktoś woli napis na ramie od dobrego osprzętu to co zrobisz? A poza tym ta linkowana powyżej Sensa jest warta uwagi

W dniu 29.06.2024 o 23:55, grzesiowu napisał:

Canon ogólnie spoko - wiadomo niski model to zawsze sporo niedoskonałości - pytanie czy te 4 koła to dla ciebie duży pieniądz czy nie ...

Przyjmijmy, że te 4000 to górna granica. 
Rower do użytkowania amatorskiego. 

Rower jest zgrabny

W ostatnich latach ceny tak powariowały że ciężko mi ocenić czy 4K jest atrakcyjne czy nie za takiego bajka

Ewidentne minusy są na mojego nosa dwa:

- marne hample (jeżdziłem crossem z takimi hamplami i np ze starymi deorkami 596 czy slx'ami 675 to nie ma w ogóle porównania)

- widelec najtańszy suntour prawdopodobnie drewno udające pracę i tu z update moż być problem bo główka ramy nie jest taper a widelce teraz do kupienia to są w 95% taperowane więc update może być problematyczny. Widzę tu jednak nadzieję bo w spec roweru jest o sterach "Semi Integrated, 1-1/8"" i chyba to są stery ZS44 - jeeśli tak to możliwe że dałoby się tu zastosować dolne stery z zewn. miską EC44/40 i użyć wtedy widelec z taper rurą ALE TO DO POTWIERDZENIA

Hample oczywiście w każdej chwili można wymienić na lepsze - wystarczy mieć pieniążki

• 2 tygodnie później...

Polecam serdecznie Sense. Fajny osprzęt jak za te pieniądze. Ja przez wagę pod 100kg i dosyć strome i długie zjazdy zmieniłem heble na dwutłoki XT + tarcze 180/180 i przy okazji koła się nawinęły (OEM'y z Orbea Alma)

Edit: Sensa to fajna podstawka do rozbudowy. Przy zużyciu napędu można wrzucić lepsze elementy, to samo z amorkiem. Rama na sztywnej osi i taperze. Jedyną rzeczą której mi brakuje to otwór w ramie pod klamke do sztycy regulowanej.

BTW. Shimano MT200 to hamulce do wagi 50/60kg, później tylko spowalniają.

Messenger_creation_2776753c-6576-446e-9b7c-387ea5bde3d5.jpeg

Edytowane przez BProof