Deavelin Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca Pytanie o czystą druciarską przeróbkę. Mam korbę na kwadracie Shimano AFCM371C866CL 48/36/26. Nie lubię korzystać z przednich przerzutek i chciałbym przejść na 1x11 tylko że łączy to się z wymianą połowy osprzętu w rowerze włącznie z suportem kiedy myślałem o deore 5100. Czy można użyć tej korby, zostawić przerzutkę na środkowym przełożeniu i po prostu tego nie dotykać na jakiś czas i po prostu wymienić tylną kasetę, przerzutkę, manetkę i łańcuch. Czy to ma prawo bytu? Rower używany czysto rekreacyjnie, elektryczny około 25kg. ( tylna kaseta i przerzutka i tak są na tą chwile do wymiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2 godziny temu, Deavelin napisał: Czy to ma prawo bytu? Będzie działało, ale tak sobie... Spadającego łańcucha nie unikniesz. Zostawiając przednią przerzutkę sprawisz, że spadając będzie ci się o nią blokował i zakleszczał. Nic fajnego. Już lepiej dokupić do tego inną byle-korbę na kwadrat, ale z możliwością zmiany zębatek, po czym dodając podkładek dla odpowiedniej linii łańcucha, założyć z przodu zębatkę NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca (edytowane) Patent z przerzutką i jednym blatem z przodu (w moim przypadku 36T) testowałem na napędach 8sp i 9sp. Bez przerzutki łańcuch spadał, z przerzutką która była wyregulowana tak aby łańcuch nie obcierał na skrajnych położeniach problemu już nie miałem. W przypadku ustawienia przerzutki i jej pozostawienia na samych śrubach regulacyjnych (H i L) ważne jest jej prawidłowe zamontowanie pod kątem wysokości. Drugi aspekt: podkładki pod śruby mocujące zębatki w korbie. Najmniejszą zębatkę odkręcisz, natomiast zdejmując największy blat, musi dać podkładki aby skręcić z powrotem środkową zębatkę. Wyżej wymienione zmiany możesz wykonać na rowerze, który już masz. Pozwala to stwierdzić, czy taki układ Tobie odpowiada. Nie testowałem rozwiązania na łańcuchach 10sp i 11sp, które są węższe. Edytowane 29 Czerwca przez afly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi