spidelli Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca (edytowane) Cześć, Wymieniłem sobie hamulce mechaniczne na hydrauliczne, rower dostał nowe klamkomanetki, zaciski a linki zastąpiły przewody. Rower stał na miksie Tiagry i Tektro Spyre C i postanowiłem wymienić mechaniczną Tiagrę na hydrauliczną ale ze względu na standard PM trzeba było rzeźbić z zaciskami. Ze względu na zgodność z przewodami padło na ULTEGRA BR-RS785. Klamki i zaciski założyłem, pojeździłem i okazało się, że przód hamuje zauważalnie słabiej, do tego hamulce dosłownie wyją. Oględziny i diagnoza - cieknie. W pierwszej kolejności pomyślałem, że przeciągnąłem śrubę mocującą przewód w zacisku i uszkodziłem go ale dziś, przy bliższych oględzinach wyszło, że przewód i śruba jest sucha, bałagan jest poniżej - zababrany jest odpowietrznik (śruba dociągnięta, do tego on jest na zewnątrz skierowany ale kilkaset kilometrów zrobiłem i pęd powietrza mógł dokładnie rozprowadzić olej), klocki, tarcza i cała dolna część zacisku. Zdjąłem koło i pomacałem trochę klamkę - wewnętrzny tłoczek wylazł mocniej niż zewnętrzny, wcisnąłem je na powrót i wyczyściłem dokładnie ten podejrzany - najpierw szmatką, potem patyczkami do uszu, jeden nawet mocząc w benzynie ekstrakcyjnej [zewnętrznemu się nie przyglądałem]. Po tym zabiegu okazało się, że tłoczki nie wyłażą już tak ochoczo na zewnątrz, zdecydowanie ciśnienie zeszło z układu, klamka nie stawiała już oporu i dobijała do kierownicy. Kilka razy cofałem tłoczki obserwując zwłaszcza prawy i nawet miałem wrażenie, że coś tam błysnęło przy naciskaniu klamki - bąbelek powietrza, miniaturowa kropelka płynu? Po przetarciu patyczkiem pojawiło się na nim trochę czarnego syfu ale czy to było to co wyszło spod tłoczka czy może po prostu pierwszy raz niedokładnie wytarłem? Pytanie jest następujące - czy są jakieś zestawy naprawcze czy taki zacisk jest jednorazowy? W razie "W" mam zapas ale nie wiem czy ten stary szurnąć w kubeł czy ratować? Edytowane 28 Czerwca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca Shimano nie oferuje zestawów naprawczych niestety i zaciski traktują jako jednorazówki. Ale nieoficjalnie można dorobić uszczelki. Kiedyś dorabiałem w GG Trading do zacisku LX 585 i kosztowało to bodajże 25zł za komplet uszczelek. Lepszych jakościowo niż oryginały. Problem może być w tym ze ja miałem wymiary, bo gdzieś w necie znalazłem, ktoś im wcześniej wysłał oryginały na wymiarowanie i podał info po tej informacji. Ale do nowszych zacisków nie widziałem, a za wymiarowanie zapewne jest dodatkowa opłata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca (edytowane) Dzięki @sznib a gdzie dorabiałeś? Sieciówka czy lokalny rzemieślnik? Znalazłem aukcję z tymi zaciskami za 119 zł/szt. i kupiłem 2 kolejne - do wymiany i na zapas. Ale może warto kupić jeszcze, jeśli naprawa się średnio kalkuluje... W razie potrzeby to mogę poświęcić jeden zacisk i spróbować wydłubać tłoczek ale nie wiem czy to ma sens? Edyta: doczytałem - GG Trading Wybacz głupie pytanie Edytowane 28 Czerwca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca (edytowane) Zdemontowałem stary zacisk. Oliwka ładnie zagnieciona, nie da się jej ruszyć. I teraz pytanie - uzyć starej czy ciąć przewód i zarabiać na nowo? Oliwka nowa jest, końcówka jest, przewodu szkoda haratać. Ale jak mus to będziem rąbać... Edytowane 29 Czerwca przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca Dobra, już wiem: Najwyżej zarobię na nowo, skoro nie cieklo ani nie rozłupałem klamek i zacisków, to znaczy, że kumam bazę a wprawa się przyda 😉👍 @TheJW Dobrze gadam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Nic nie ruszaj, nie obcinaj, składaj jak jest. Od założenia tamtego tematu rozbierałem i składałem hydraulikę wielokrotnie bez wymiany oliwki i insertu, MTB, szosa, nic się nie dzieje, nic nie cieknie, ani przy klamce, ani przy zacisku. Ważne, żeby dobrze wcisnąć przewód ze starą oliwką i sprawdzić, czy dobrze się wpasował. Potem normalnie wkręcić śrubę i po temacie. Chociaż właściciwie to śruba sama w sobie zadba o prawidłowe wpasowanie. Ja jeszcze daję PM600 na gwint przed wkręceniem, ale to już bardziej kwestia pedantyzmu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca @TheJW Idę po browara i Twoje zdrowie. @sznib i Twoje 👍😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Zalej i potem sprawdź czy nie żyga przez odpowietrznik. Musiałeś dużo " krwi " stracić skoro tłoczki nie chcą ruszyć. Przed zalewaniem wykręć odpowietrzik i zobacz czy syf jakiś tam nie podlazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 29 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca Zacisk wymieniony. Tarczę odtluscilem i przeszlifowałem, stare klocki też. Dalej wyje. Póki co nie widać nowych wycieków, pewnie klocki są nasiąknięte. Wymienię na nowe, odszczurzę tarczę jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Czerwca Udostępnij Napisano 30 Czerwca Do tych zacisków jest masa zamienników tłoków i uszczelek na Aliexpress. Oprócz tego rs785 to zacisk praktycznie taki sam jak slx czy xt. Jeśli ci nie przeszkadza niezgodność wizualna to zamiennikiem rs785 będzie każdy deore - ten sam sposób przyłączenia jak rs785. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 30 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca Na Alle są te zaciski za 119 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 1 Lipca Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca Sytuacja wygląda na opanowaną. Zacisk wymieniony, został stary insert i oliwka. Rower dostał w pupę, bo było trochę gravelowania po pagórkach (swoją drogą te klocki z radiatorami ładnie się potrafią rozgrzać), po 120 km przód hamuje jak tył. Ze starych części została tylko tarcza, te zaolejone klocki wyrzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nolimts Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września W dniu 29.06.2024 o 13:47, spidelli napisał: Zdemontowałem stary zacisk. Oliwka ładnie zagnieciona, nie da się jej ruszyć. I teraz pytanie - uzyć starej czy ciąć przewód i zarabiać na nowo? Oliwka nowa jest, końcówka jest, przewodu szkoda haratać. Ale jak mus to będziem rąbać... mozesz zapodac jakis dobry poradnik jak ciac przewod i zarabiac wszystko na nowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 8 Września Autor Udostępnij Napisano 8 Września Uczyłem się na własnych błędach 😀 Byle uciąć równo, no i do wciskania insertu dobrze mieć małe imadło, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września 17 godzin temu, nolimts napisał: mozesz zapodac jakis dobry poradnik jak ciac przewod i zarabiac wszystko na nowo? Na upartego możesz wepchnąć insert mocno trzymając przewód. Tniesz nożem , ostrym. Koniec. Możesz kupić specjalne "bloczki" w których trzymasz przewód przy wciskaniu insertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Wepchnać pin....to jest prawie niewykonalne w rękach.... mam patent, insert maczam w dowolnym smarowidle...a nastepnie podgrzewam do zapalniczką lekko ...i wtedy mozna go wbić bez wiekszych wygibasów. Jak ktoś robi to często, to są tanie praski do pinów na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Można użyć tego plastikowego mocowania, dołączanego przeważnie do przewodów Shimano lub kompletu baryłka/pin. Wystarczy złapać przewód w ten plastik, plastik dla ułatwienia w kombinerki, oprzeć o kolano i małym młotkiem wbić pin, lub nawet wepchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Wszsytko fajnie, wszystko super...ale nie zawsze te klocki sa łatwe w użyciu, wyobraźmy sobie np zintegrowany kokpit albo chociaż kierownice z wew prowadzeniem...gdzie docinam przewód na miarę z minimalnym zapasem...i tam trzeba tymi klockami przez te kombinarki...młotkiem 😆 No chyba ze ktos lubi 2x przewlekać przewod przez kierownik... no to może opierać o kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi