kraleoo Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca (edytowane) Cześć, poszukuje jakiegos taniego i dobrego sposobu na wyczyszczenie całego napędu (przerzutki łańcuch korba kaseta) ze starych smarów, brudu itp, czy użycie do tego wd40 będzie dobrym pomysłem? Jeśli nie to znacie jakies inne domowe sposoby i powszechne preparaty do tego celu? Z góry dziękuje za odpowiedźi :)) Edytowane 26 Czerwca przez kraleoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Jak nie jesteś delikatny to zwykła benzyna i szmata/pędzel. Zależy jak brudne. WD40 ma inne przeznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca (edytowane) K2 Akra jak nie chcesz się babrać w benzynie, groszowe sprawy w samochodowym. Nie śmierdzi tak, biodegradowalna i bezpieczna dla gum, uszczelek, lakierów. Nadaje się też do narzędzi. Edytowane 26 Czerwca przez keltu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Ja używam denaturatu choć benzyna ekstrakcyjna skuteczniejsza. Kiedyś namiętnie pędzelkowałem kasetę obficie zamoczonym pędzlem ale ktoś tu na forum ostrzegał, że benzyna może spenetrować łożyska. Dlatego teraz denaturat i nie tak obficie ale raz na jakiś czas rozpinam łańcuch i szejkuję w benzynie. A raz na sezon można i kasetę odkręcić i umyć w benzynie, przy okazji można bębenek obejrzeć... No i kółka przerzutki też warto zdemontować i oczyścić - u mnie oprócz brudu trafiają się wkręcone nitki od szmatek z wcześniejszego czyszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca @keltu a czy tego preparatu można użyć do wyszejkowania łańcucha po zakupie przed nałożeniem wosku ? Przerobiłem kuchnię na warsztat, do tej pory robiłem to w benzynie ale potem nie da się tam jeść prze tydzień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Też swojego czasu używałem akry i dobrze radzi sobie ze smarami. Około 10zł chyba 0.77l w butelce ze spryskiwaczem. Psikasz, odczekujesz chwilę, pędzelkiem oblecisz, spłukujesz i spokój. Co najważniejsze, jak w jakiejś piwnicy czy garażu to nie ma smrodu benzyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca @chrismel Nigdy mi nie przyszło do głowy szejkowanie w tym w sumie nie wiem ale do tego celu chyba jednak lepiej zostać przy benzynie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi