Krejzuss Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca (edytowane) Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem roweru (ostatni raz jeździłem na rowerze jakieś 13 lat temu) chciałbym nim jeździć na dłuższe wycieczki 50-60km głównie po asfalcie po płaskim terenie i czasem do pracy ale to odległości rzędu 4km. Mam 181cm wzrostu, 82kg wagi Mam na oku FELT Broam 60 Triban RC120 SENSA Emilia Tiagra Romet Boreas 1 LITE Romet Huragan 2 Nie wiem nic na temat przełożeń i zastosowanych grup, czy lepsze są hamulce tarczowe czy V-brake, więc byłbym wdzięczny za wyjaśnienia Edytowane 26 Czerwca przez Krejzuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Jak od 13 lat nie siedziałeś na rowerze to baranek może nie być optymalnym wyborem, polecam pożyczyć na jeden dzień rower z Deca i spróbować czy w ogóle pasuje Ci taka pozycja na rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Najlepsze oczywiście tarczowe hydrauliczne, ale tutaj nie starczy Tobie budżetu na nowy. Jeśli chodzi o mechaniczne tarcze to bywa, że działają dobrze, lepiej niż obręczowe, ale zdarza się, że to totalne padaki. Jeśli chcesz gravela/road+ to jesteś skazany na hamulce tarczowe bo w obręczowe nie wejdą Tobie szersze opony. A jak chcesz jeździć po szutrach to min.33/35c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Zainteresuj się rowerami z płaską kierownicą, w tym budżecie pchać się na siłę w gravela oznacza pójście na wiele kompromisów. Zobacz tego Gianta, Giant Escape Disc 1 | Giant Bicycles Polska (giant-bicycles.com) Nic więcej nie potrzebujesz, a masz przyzwoity napęd z szerokim zakresem przełożeń (bez kompromisów), hydrauliczne hamulce, niska waga. Będzie w miarę szybki i zwinny na asfalcie a poza nim też świetnie sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi