pecio Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca (edytowane) @Eathan nie stwierdziłem po za wersjami 23.xx żadnych problemów. Były w trybie nawigacji w szczególnych warunkach gdy wyznaczałeś kolejne cele po osiągnięciu poprzednich punktów. Wtedy Edge głupiał. Ale jeżeli chodzi o stabilność GPS, łączności ( usypiania i wybudzania) czujników, WiFi, Bluetooth , czujniki barometryczne , żyro to jest więcej niż ideał. Czujnik barometryczny po precyzyjnej kalibracji , w stabilnych warunkach pogodowych na trasie 200 km na geodezyjnych reperach na tasie pokazuje odchyłki rzędu +/- 0,5 do 2 metrów max co jest FENOMENALNYM !! wynikiem jak na taki typ pomiaru. GPS pokazuje każde ominiecie kałuży, ścięcie zakrętu co też jest rewelacją . Jednym słowem postarali się w Garminie o dobry soft "czytający" 😉 poprawnie hardware. Może coś wyjdzie w bajerach typu "grupowa jazda " itp. Ale tak pędzą z softem ,że ciężko wszystkie dogłębnie "przelecieć"😁 Teraz zauważyłem w sofcie nowe fodery typu "region data " ......czyżby konstelacje sat ? Muszę się nad tym pochylić.😉 W 24.05 kodzie językowym "edd60f........." jest błąd . Powinno być "edd60fco CZAS OKR. NA STOJĄCO " .....tak po przeleceniu na szybko moje oko wychwyciło. Edytowane 31 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 31 Lipca Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca No to wgrywam, bo ciekawią mnie to dodatki 1050. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca U mnie na Podhalu po tych "dodatkach"😉 dopiero widać skalę "garminiady"😁 . Nagle narobiło się tyle ostrzeżeń bez sensu na trasie ,że tylko jeżdżę i "wygaszam" większość. Ale po tym widać skalę patologii 🤣...... że na kierze nie telefony /inne wynalazki ale Garminy królują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca Jak wyglądają mapy? W ostatnim stabilnym oprogramowaniu strasznie popsuli wygląd map. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 31 Lipca Udostępnij Napisano 31 Lipca (edytowane) @FigoiFago na to pytanie Tobie nie odpowiem bo ja śmigam na "własnych" mapach z " personalizowaną szatą graficzną". Dla ułatwienia napiszę ,że wygląd map nawet tych orgi garminowskich możesz sobie dowolnie zmieniać modyfikując tkz." tematy "mapowe. Po pierwsze wybierając odpowiedni motyw a po drugie robiąc modyfikację odpowiedzialnych za to plików. Edytowane 31 Lipca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Ale lecą .... wyszła wersja 24.06. A tak nawiasem pisząc to 1050 jest totalnym bublem . Jest tak z.....y soft aż dziw bierze , że to działa. Wieczne resety w niekończącej się pętli i problemy praktycznie z wszystkim. Dla tego tak pędzą teraz z oprogramowaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia (edytowane) Czyli bubel jak 13 i 14 generacja procków Intela 😱 Dobrze że nie kupiłem 🤣 Edytowane 1 Sierpnia przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Sierpnia Udostępnij Napisano 1 Sierpnia (edytowane) @dfq 1050 ? Czy może kawałek piasku od niebieskich ? Poczekaj za chwilę wyjdzie nowe rozdanie AMD. A od samego początku jakoś dziwnie nie miałem parcia na 1050. 😁Teraz czekam kolejne dwa lata i wtedy wymienię 1040 na 1060. Biorąc pod uwagę możliwość pojawienia się genialnego ekranu. Edytowane 1 Sierpnia przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 2 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia @pecio jaki genialny ekran? Masz jakiś przeciek? Bo dla mnie ten co był jest spoko. Ten z 1050 mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Nie no do 1040 włącznie ekrany są słabe do bardzo słabe, takie z początku lat 2000. + słabego ekranu to mało zjada prądu, - słaba widoczność nawet na 100%, ekran z 1050 jest lepszy na 20% jasności od 100% 1040. Nadal wolałem 1040 bo bateria jest dla mnie jednym z najważniejszych parametrów. Gdyby zrobili 1050 z dużą baterią, niech nawet waży 200g+ to bym się nawet nie zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 2 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia @ernorator mam zupełnie inne podejście. Ekran jest bardzo dobry. Do nawigowania z kierownicy i rejestracji nie potrzeba NIC więcej. To nie tablet z opcją oglądania fotek albo filmów, gdzie potrzebujemy pełnej palety kolorów albo HDR-ów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 34 minuty temu, ernorator napisał: Nie no do 1040 włącznie ekrany są słabe do bardzo słabe, takie z początku lat 2000. + słabego ekranu to mało zjada prądu, - słaba widoczność nawet na 100%, ekran z 1050 jest lepszy na 20% jasności od 100% 1040. Nie zauważyłem, ale co ja tam wiem. W końcu nie oglądam "Władcy Pierścieni" na Garminie. Wolałem zainwestować w telewizor 🙄. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Przesadzacie w drugą stronę zupełnie, hemmerhead ma doskonały wyświetlacz, 1050 ma fajny, garminy 1040 w dół mają słaby. Różnica jest duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) Główną istotą jest wielki kompromis pomiędzy sposobem prezentacji danych na ekranie a konsumpcją prądu. Druga kwestia to czytelność w pełnym słońcu. I w tym zastosowaniu ekrany MP są genialne. To nie jest Q-led do oglądania "Gry o Tron"😁 tak jak @KNKS wspominał. Do wyświetlania cyferek to nawet monochromatyczny ekran starczy.😉 @ernorator Za chwilę obudowa w kwiatki będzie musiała być. Żeby nie było , nie kwestionuję poszukiwań idealnego ekranu do tego typu zastosowań. Ale są w tego typu zabawkach ważniejsze kwestie . I do puki nie uda się się z powodów technologicznych pogodzić wielu spraw MP w Garminach jest ideałem ( no prawie). Edytowane 2 Sierpnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Jak by nie patrzeć kupiłem 1040 solar zamiast 1050, też mam priorytety chociaż wolał bym nie musieć iść na kompromisy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia @ernorator takie czasy , taka ułomna technologia (jak na razie). Też nie lubię kompromisów a najbardziej nie lubię być wiecznym beta testerem. Nie no skłamałem 🤣 Uwielbiam wieczną nie kończącą się "zabawę " 😉 z Garminem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) Ja to dopiero miałbym zabawę ale nie mam czasu grzebać w czeluściach tych szpejów 🤣 Zestaw rodzinny... Forever Garmin 💪 Edytowane 2 Sierpnia przez dfq 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Sierpnia Udostępnij Napisano 2 Sierpnia (edytowane) @dfq zestawik zacny . 👍 Czyli wnioskuję 3x 800+ 🤣 Edytowane 2 Sierpnia przez pecio 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin__79 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Zauważyłem jeden problem.Jak schodzisz z kursu wytyczonego Garmin potrafi się wyłączyć i zresetować.Jest to denerwujące bo zamiast 206 km na trasie zarejestrował mi 200 zanim się zorientowałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia @Marcin__79 u mnie 1040 zaliczył 2 restarty w czasie nawigowania. Nie wiem, dlaczego ale chyba jest to związane z zejściem z kursu. Po każdym restarcie wracał do nawigowania, pamiętał co było wcześniej. Musiałem tylko nacisnąć prawy dolny przycisk. Nie było braków w trasie (na czas restartu zatrzymywałem się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Mój 1040 podczas notorycznego schodzenia z kursu czy nawet olewania jego wskazań , podczas których non stop przeliczał lub miał wstrzymywaną rekalkulację trasy ani razu nie zaliczył zwiechy. Zapis trasy bezbłędny. Soft 24.06. Od wczoraj mam już wersje beta 24.08 LIVE. W każdym wydaniu lista poprawek jest bardzo długa ale generalnie dotyczy nowych funkcji do których programiści się nie przyłożyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) W tej materii było też stabilnie na ostatnim oficjalnym sofcie 21.08 i wszystkich kolejnych beta. Problemem może być konfiguracja ustawień , sam kurs oraz jego długość. Pamiętam też , że na którymś wcześniejszym sofcie 20.xx przy bardzo długim kursie podczas przeliczania lubił się "zamrozić". Teraz jest ostatnia faza całej serii "betek" i na dniach powinna być wydana oficjalna wersja 25.00 lub 25.xx ( jaki sobie numerek nadadzą )😁 Edytowane 15 Sierpnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) Jeszcze taka jedna sprawa .... Garminy od zarania dziejów aż po wszech czasy nie lubią wczytywania bardzo długich kursów. Jak jest do zrobienia trasa 200+ to lepiej przygotować cztery pliki .fit po pięć dyszek . Wtedy bardzo sprawnie i błyskawicznie następuje przeliczanie oraz nie ma szansy na zwiechę . Najważniejsze w tej materii - ŁATWIEJ UTRZYMAĆ NA WODZY ewentualny przebieg trasy i radosną twórczość algorytmów wytyczania. Edytowane 15 Sierpnia przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Mi wczoraj Edge 1040 wyciął numer. Po zakończeniu jazdy postanowił się zrestartować. Myślałem, że wybuchnę bo mocno poprawiłem swój rekord na short tracku lokalnej trasy XC. Na szczęście jazda się zapisała. Pierwszy raz miałem taką akcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia @pecio Widzę, że ogarniasz te sprawy z software i aktualizacjami...siedzę dalej na wersji 19xx, nie pamiętam dokładnie. Działa stabilnie. Aktualizować do najnowszych wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi