Eathan Napisano 27 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca OK, to ja poczytam o Waszych doświadczeniach i zaczekam na finalną wersję. heheh Szkoda mi nerwów i wkurzania się na zjazd baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca @pecio Wczoraj było OK. Dziś takie zaskoczenie. W sobotę sprawdzę, bo jutro dzień rolek. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 8 minut temu, KNKS napisał: A że jest drogi No ale dwie kwestie już tu wybrzmiały - że płaci się też za ekosystem i narzędzia do analizy, po zakupie jest "darmowe" a za TP trzeba wybulić, nawet Systm X jest odpłatny; i drugie - że jeden kolega nie miał, nie sprawdzał ale "zrecenzował" biorąc cenę jako kryterium.... Jeszcze jedno - w cenie jest też serwis i gwarancja - i to też ktoś wyraźnie napisał. Ostatnio na sakwach urwałem ucho mocujące dodatkowy pasek przy sakwie Ortlieba. Napisałem do rowertour gdzie kupiłem sakwy, bo Ortlieb kieruje do sprzedawcy. Sklep zapytał mnie czy sam ogarnę naprawę, jak mi doślą część (1 śrubka do odkręcenia i przykręcenia). Zgodziłem się, dwa dni później kurier przywiózł. No ale Ortlieb drogi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Były zwykłe budki tel, liczniki czy papierowe mapy ale nikt nie robił przynajmniej gnoju jaki robicie tutaj. Ot cała nowoczesna technologia gdzie nad bzdurami za dobę naklepaliście ile już stron a jeszcze chwila i się pobijecie. Żenada po całości nawet jak ktoś ma idące pod prąd od reszty zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca W "służbie narodu"😁 pełen aptekarskiego poświecenia zamontowałem na kierownicy inklinometr. Całość ustawiłem/skalibrowałem. Zaatakowałem moje referencyjne górki. Na w miarę płaskich do 2% wskazania poprawne choć się motał . Problemy zaczynają się powyżej 2%. Tutaj przekłamanie wynosi od 2 do 3 % a cyferki skaczą jakby się nie mogły zdecydować co wyświetlić. Ale najlepsze jest to ,że podczas zjazdu pokazywało już poprawne wskazania czyli minus ten błąd 2-3%. A wisienką na torcie jest to , że lag jak był tak jest. Po osiągnięciu wzniesienia i przejściu w fazę zjazdu nadal pokazywało heroiczną walkę z podjazdem. Czas owego lagu porównywalny do poprzedniej wersji. Co zyskaliśmy ? Chaotyczną nerwowość i błąd w szacowaniu którego nie było w starym sofcie. Co do alertów na trasie . Jak ustanowimy stosowne ostrzeżenie to będzie tam kwitło nie wiadomo ile. Owszem może je odwołać kolejny użytkownik bo ja już nie mam takiej opcji. Nie mam takiej opcji w ramach trwającej aktywności. (jadąc np. kolejna pętlę ) Podczas "nowego" przejazdu (aktywności) już mogę skasować alert. Ale tutaj pojawia się mała niedoróbka. Mały czerwony kwadracik w lewym dolnym rogu na stałe zagości na ekranie i będzie pokazywać dystans od punktu z usuniętym ostrzeżeniem. Będzie w tym czasie przesłaniał któreś pole z danymi. Co zrobić aby się go pozbyć. Trzeba pacnąć palcem w niego i wyskoczy na dole belka z opcją usunięcia. A z automatu powinno się samo wygasić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Hehe, no to ja poczekam z tym nowym softem 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) @dfq robimy w piątek /sobotę * testy "gruprajdy" ? * nie potrzebne skreslić 🤣 A nowy bajer co pojawił się w menu jako "Garmin Share " jest genialny. Mamy udostępnianie treningów, lokalizacji i kursów. Jedziemy na wycieczkę z kumplem co też ma Garmina ( tego nowszego 😉) . Oboje wchodzimy w Garmin Share , każdy na swoim urządzeniu . Ja jako przewodnik stada 😁 u siebie klikam w menu Kursy i wybieram stosowną trasę. Mój znajduje jego Edge w pobliżu w gotowości na przyjecie "udostępniania" po czym kurs emigruje do jego pamięci. Odpalamy i jazda. Udostępnianie nie działa jak typowe społecznościówki ,że na telefon i w świat. To działa tylko w obrębie samych urządzeń Garmina co mają w opcjach tą funkcję. Edytowane 27 Czerwca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 27 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca @pecio take udostepnienie było wcześniej. Nie pamiętam tylko, czy można było udostępnić segmenty. Nie zmienia to faktu, że jest mega spoko. Podobnie jak udostępnianie tras na wewnętrznym komunikatorze stravy. BTW, lekki offtopic - strava ma już ciemny motyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca @Eathan jak dobrze pamiętam , leciało to przez telefon ... Connecta itd. Teraz z pominięciem "infrastruktury". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 14 godzin temu, ernorator napisał: Ja nie wiem jak można sądzić, że telefon może spełniać funkcję komputerów rowerowych, wielkość, montowanie na kierownicy, kompatybilność z czujnikami, czas pracy na baterii, temperatura latem itd. No nie da się. Tymczasem na ulicy prędzej spotkasz rowerzystę z telefonem przyczepionym do uchwytu, niż z Garminem. Ale niech Ci będzie, że "niedasię". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Jak jedziesz po bułki albo do pracy to nie potrzebny tobie komputerek ani telefon. Jak pojedziesz 300km po trasie jaką wyrysowałeś w domu to powodzenia z telefonem, szczególnie jak chcesz to zrobić szybciej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 31 minut temu, marcina napisał: spotkasz rowerzystę Tu same kolarze 😉😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 14 minut temu, ernorator napisał: Jak jedziesz po bułki albo do pracy to nie potrzebny tobie komputerek ani telefon. Jak pojedziesz 300km po trasie jaką wyrysowałeś w domu to powodzenia z telefonem, szczególnie jak chcesz to zrobić szybciej. Ale jak jadę kilkadziesiąt km w nieznanym terenie to nawigacja mi się przyda i niekoniecznie jest mi tu potrzebne 30 godzin działania na baterii. Zwykły telefon w roli nawigacji wystarczy pewnie 99/100 rowerzystom. Ten 1% jeżdżący ultra dystanse, czy potrzebujący funkcji treningowych to cóż... pozostaje drogi i wieszający się Garmin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 37 minut temu, marcina napisał: Tymczasem na ulicy prędzej spotkasz rowerzystę z telefonem przyczepionym do uchwytu, niż z Garminem. Ale niech Ci będzie, że "niedasię". Bo trzeba odróżnić sport od niedzielnej rekreacji. Chyba nie sądzisz że jak ktoś sobie kręci od czasu do czasu, to kupuje nawet najniższy model Garmina czy innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca @pecio w weekend nie dam rady ale w przyszłym tygodniu (wtorek/środa do południa - w zależności od pogody) planuję lajtową pętelkę Puszcza Dulowska , tak 40-60km (cały czas las, stare "asfalty", szutry itp). Moglibyśmy się zgadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 1 minutę temu, marcina napisał: Ale jak jadę kilkadziesiąt km w nieznanym terenie to nawigacja mi się przyda i niekoniecznie jest mi tu potrzebne 30 godzin działania na baterii. Zwykły telefon w roli nawigacji wystarczy pewnie 99/100 rowerzystom. Ten 1% jeżdżący ultra dystanse, czy potrzebujący funkcji treningowych to cóż... pozostaje drogi i wieszający się Garmin. Nie mam pojęcia jak można porównywać tak różne urządzenia. Przecież komputer rowerowy to nie tylko nawigacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2 minuty temu, Krypto.Szosowiec napisał: Bo trzeba odróżnić sport od niedzielnej rekreacji. Chyba nie sądzisz że jak ktoś sobie kręci od czasu do czasu, to kupuje nawet najniższy model Garmina czy innego producenta. Padła teza, że "niedasię", tymczasem ludzie o tym nie wiedzą, i tak jeżdżą z telefonem w roli nawigacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) @marcina serio Garmin ci się ciągle wiesza czy gdzieś to przeczytałeś ? Po co ci dwa koła marcina. ? Na jednym też się da. Wystarczy kupić monocykl. Tylko co z ultra ? 🤣 Edytowane 27 Czerwca przez dfq 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca @marcina Chłopie, daj już spokój z tą nawigacją. Tu ludzie jeżdżą z czujnikami, podniecają się wykresami, porównują krzywe.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcina Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2 minuty temu, Krypto.Szosowiec napisał: Nie mam pojęcia jak można porównywać tak różne urządzenia. Przecież komputer rowerowy to nie tylko nawigacja. Normalnie, bierzesz i porównujesz. Większość potrzebuje licznika z nawigacją, zresztą taki EDGE Explorer wiele ponadto nie oferuje. Teraz, spidelli napisał: @marcina Chłopie, daj już spokój z tą nawigacją. Tu ludzie jeżdżą z czujnikami, podniecają się wykresami, porównują krzywe.... Czujniki obok ANT+ mają też BLE, więc z telefonem sparujesz. Porównywanie krzywych to już faktycznie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) No ale zawsze można porównać krzywe łuki na obudowie smarkfona,. To ja jeszcze poproszę o sparowanie czujnika prędkości, tętna, mocy i jedną słuchawkę w uchu (komendy nawigacyjne). Nie da się ? Tylko dwa urządzenia BT na raz ? Ale ból 🤣 Edytowane 27 Czerwca przez dfq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Wiem że sparuję, mam tak trenażer na ANT+ i BLE połączony z dwoma serwisami ale wciąż nie widzę sensu używania do tego telefonu... Ja 90% wpisów na forum robię na blaszaku, bo męczy mnie pisanie w telefonie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca (edytowane) Jak ktoś lubi wozić wielki telefon z wielkim uchwytem na kierownicy, to nikt nikomu nie zabroni... Tak jak napisałem. Jak sobie jeździsz po bułki, to możesz sobie i tablet do czoła przyczepić. W jeździe sportowej, nikt tego nie robi, bo są dedykowane urządzenia. Z tym 99% to też odważne stwierdzenie. Najwyraźniej mieszkam w okolicy ze znaczną częścią tego 1%... Edytowane 27 Czerwca przez Krypto.Szosowiec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Tak jakby tu ktoś kogoś zmuszał do kupowania tych Garminów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Czerwca Udostępnij Napisano 27 Czerwca Można zauważyć skłonności u niektórych, że "jak ja nie potrzebuję, to inni też nie". Niech każdy sobie jeździ z czym chce. Tylko po co to wieczne negowanie, że coś nie ma sensu? Swoją drogą, to polecam test w pełnym słońcu. Jest tu ktoś odważny, kto powie że ekran telefonu jest wtedy bardziej czytelny? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi