LionLeon44444 Napisano 24 Czerwca 2024 Napisano 24 Czerwca 2024 Witam wszystkich. Mam 11 lat i chciałbym kupić dirta. Nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakie marki są dobre. Mam około 3 tyś na zakup Cytuj
MrJ Napisano 1 Lipca 2024 Napisano 1 Lipca 2024 Masz 11 lat i 140cm, więc się poważnie zastanów nad BMXem. Jeśli to natomiast musi być dirtówka, to koła 24" i rama rozmiaru raczej S niż M. Aczkolwiek pamiętaj, że już tylko urośniesz. Zobacz, na czym jeżdżą starsi i więksi koledzy i szukaj w tych klimatach - kiedyś popularne były: Dartmoor, Author, NS, Duncon, z osprzętu np. amortyzatory Marzocchi czy RockShox. Teraz się za bardzo nie orientuję w trendach, ale na pierwszy rzut oka widzę podobne klimaty. Teza kontrowersyjna: nie kupuj nówki. Popytaj u kolegów, zobacz na OLX / marketplace, czasami można trafić za grosze sprzęt, z którego ktoś wyrósł, trzeba w nim ogarnąć jakąś podstawową naprawę lub po prostu się znudził. I za np. 2000 kupisz rower na porządnej ramie z porządnym amortyzatorem, dołożysz 200zł w serwisie (albo dasz 100 kumplowi, który się bardziej zna) na centrowanie koła albo regulację hamulca, wymienisz zużyte siodełko czy pedały i będziesz miał rower lepszy niż cokolwiek nowego z dowolnego sklepu za dwa razy tyle kasy. A i tak to zaraz podrapiesz, porysujesz, pobrudzisz czy nawet pogniesz przy nauce. A w ogóle to się przejedź na rowerach wspominanych kolegów - bo zakładam, że takich masz, skoro chcesz się bawić w dirt - i wtedy sam zobaczysz, czego szukać choćby w temacie wielkości ramy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi