Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam serdecznie

od niedawna jestem miłośnikiem jazdy na rowerze.

w 2022 kupiłem sobie rower górski za 550€ z amazon (pracuje w Niemczech).

zrobiłem nim w 2022 - 3,000km.

jeżdżę szybko, "mocno" - a na podjazdach pod górkę prawie zawsze wstaję na pedały, żeby nie spowalniać treningu. prawdopodobnie z tego też powodu musiałem wymieniać pare razy łańcuch, kołowrotek (przepraszam nie znam nazewnictwa) chodzi mi o element z kołem zębatym na którym przewodzi łańcuch oraz pedały i ten element, na którym pedały są zamocowane.

mamy 2024 i ów rower jest w opłakanym stanie i wygląda na to, że musiałbym ponownie wymienić wszystkie wyżej wymienione elementy, co sprawia wrażenie nieopłacalnego interesu.

tutaj rodzi się pytanie i chciałbym Was forumowiczów poprosić o porady - jaki rower kupić, z jakimi podzespołami - żeby taką moją specyficzną jazdę mógł lepiej znosić? 

na rower chciałbym wydać do 1000€ lub 4500zł

edit:

może ktoś mógłby polecić producenta lub jakieś rozwiązanie technologiczne, żeby ten mój "kołowrotek" nie był do wymiany po 1k-km - ja się nie znam, ale może można kupić jakieś "wzmocnione" wersje, czy coś - dla takich trochę cięższych ludzi, pozdrawiam

Edytowane przez lukex92
Napisano

Bez względu na okolczności - typ roweru cenę grupę sprzętową warto na dzieńdobry zainwestować dobry trwały łańcuch - producenci rowerów z reguły oszczędzają na łańcuchu i dają marne/przeciętne. Każdy łańcuch się naciąga, dobry powoli tani/kiepski szybko. Naciągnięty łańcuch niszczy kasetę, wieńce korby, kółeczka przerzutki na zasadzie kropla drąży skałę.

Drugi czynnik to przysłowiowy gnój ... napęd się czyści/myje - nie ważne jak to nazwiemy i smaruje