lukex92 Napisano 24 Czerwca 2024 Napisano 24 Czerwca 2024 (edytowane) Witam serdecznie od niedawna jestem miłośnikiem jazdy na rowerze. w 2022 kupiłem sobie rower górski za 550€ z amazon (pracuje w Niemczech). zrobiłem nim w 2022 - 3,000km. jeżdżę szybko, "mocno" - a na podjazdach pod górkę prawie zawsze wstaję na pedały, żeby nie spowalniać treningu. prawdopodobnie z tego też powodu musiałem wymieniać pare razy łańcuch, kołowrotek (przepraszam nie znam nazewnictwa) chodzi mi o element z kołem zębatym na którym przewodzi łańcuch oraz pedały i ten element, na którym pedały są zamocowane. mamy 2024 i ów rower jest w opłakanym stanie i wygląda na to, że musiałbym ponownie wymienić wszystkie wyżej wymienione elementy, co sprawia wrażenie nieopłacalnego interesu. tutaj rodzi się pytanie i chciałbym Was forumowiczów poprosić o porady - jaki rower kupić, z jakimi podzespołami - żeby taką moją specyficzną jazdę mógł lepiej znosić? na rower chciałbym wydać do 1000€ lub 4500zł edit: może ktoś mógłby polecić producenta lub jakieś rozwiązanie technologiczne, żeby ten mój "kołowrotek" nie był do wymiany po 1k-km - ja się nie znam, ale może można kupić jakieś "wzmocnione" wersje, czy coś - dla takich trochę cięższych ludzi, pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2024 przez lukex92 Cytuj
grzesiowu Napisano 24 Czerwca 2024 Napisano 24 Czerwca 2024 Bez względu na okolczności - typ roweru cenę grupę sprzętową warto na dzieńdobry zainwestować dobry trwały łańcuch - producenci rowerów z reguły oszczędzają na łańcuchu i dają marne/przeciętne. Każdy łańcuch się naciąga, dobry powoli tani/kiepski szybko. Naciągnięty łańcuch niszczy kasetę, wieńce korby, kółeczka przerzutki na zasadzie kropla drąży skałę. Drugi czynnik to przysłowiowy gnój ... napęd się czyści/myje - nie ważne jak to nazwiemy i smaruje Cytuj
xgrzehoox Napisano 24 Czerwca 2024 Napisano 24 Czerwca 2024 https://www.bike-discount.de/en/radon-scart-light-9.0-2 Dość porządny rower krosowy dla ciebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi