Skocz do zawartości

[koło, piasta] wymiana na dynamo/konwersja piasty na QR

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

w gravelu chcę zamontować dynamo w piaście 6V/3W coby być zgodnym z niemiecką normą StVZO.

Są dwie możliwości:

•  Wymiana piasty, szprych, zaplątanie i zostaje sama obręcz. Nie mam pewności czy to się opłaca... Aktualnie mam takie koła: WTB SX19, 32/32h, quick release sealed hubs, 700cx19, tarcza na 6 śrub. Pasowałoby mi DH-3D32-QR (https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/shimano/DH-3D32-QR.html). Chyba, że coś innego jeszcze jest na rynku?
  • Zakup gotowego koła, ale te z ww. dynamo występują (chyba wyłącznie) z mocowaniem na śrubę. Są dostępne konwertery na oś QR. Czy zadziałają z piastą z dynamem? Zależy mi na QR, a nie nakrętkach. 

Proszę o podpowiedź;)

Jak ci koło bez dynamo niepotrzebne, to obręcz rozpleciesz w małą chwilę (po zdjęciu taśmy to wkrętarką), ktoś ci zaplecie na nowo (i dobierze szprychy) i już. 

Dynamo jest fajne, ale demontaż wymaga odłączania kabelka, nie jest to mega wygodne, stąd pewnie przewaga rozwiązań z nakrętkami. 

• +1 pomógł 1

@RowerowyMaciej To, że widzisz gotowe koła głównie z wersją tej piasty z osią gwintowaną 9x100, wynika najprawdopodobniej z faktu, ,że to jest w miarę tanie dynamo, a wersja gwintowana jest chyba tańsza niż QR. A że całość idzie przede wszystkim do raczej tanich rowerów miejskich, gdzie i tak często z tyłu masz jakiegoś nexusa także na oś gwintowaną, to nikt się nie przejmuje... Tym bardziej, że w takim miejskim użytku koło, do którego zdemontowania potrzebujesz jednak płaskiej 15, jest może bardziej upierdliwe nie tylko dla Ciebie, ale i przygodnego złodzieja... Tam, gdzie ludzie szukają bardziej wypasionych kół z dynamem - na poziomie choćby takiego SONa - punktem wyjścia będą raczej wersje z osią przelotową - ale to inna półka cenowa.

Inna sprawa, że raczej nie kojarzę szeroko dostępnych kół z tym dynamem od Shimano - gotowców od rozpoznawalnych producentów kół. Nawet duże niemieckie sklepy, jak już mają koła z dynamem w ofercie, to na półce cenowej Shimano czy Shutter Precision są to raczej wyroby składane przez sklep pod konkretne zamówienie na wybranym hubie i obręczach:

https://www.bike24.com/cycling/parts/bike-wheels?dynamicAttributes[127][6831]=6831&sort=price_asc

https://www.bike-discount.de/en/bike/bike-parts/trekking-bike-parts/wheels-trekking-city/wheel-28/?p=1&o=14&n=48&f=296910

W tym drugim B-D-de możesz mieć koło na dokładnie tej wersji 3D32-QR na obręczy DT-545d za niecałe 130 EUR + wysyłka (chwilowo jednak niedostępne) i to jest rzecz zgodnie z opisem "custom made".

Tylko tutaj dochodzi druga sprawa. Jak kupisz gotowe, złożone koło, to jesteś skazany na inną obręcz niż posiadana z tyłu WTB. I nie chodzi mi wyłącznie o względy estetyczne. Możesz mieć z przodu koło z obręczą o innej szerokości wewnętrznej niż z tyłu. Inaczej będzie Ci się układała w nim opona... Na Twoim miejscu zdecydowanie poszedłbym w zakup samego dynama (w sklepach powyżej jest ono za mniej niż 60 EUR + wysyłka) i i zaplotu koła we własnym zakresie (niekoniecznie samodzielnie). Przy czym raczej bym zostawił sobie to przednie koło bez dynama (na wszelki wypadek) i dokupił jeszcze jedną obręcz WTB, żeby mieć identyczny komplet, choć nie wiem, czy te SX19 są dziś łatwo dostępne...

• +1 pomógł 1