Stefcshg Napisano 23 Czerwca 2024 Napisano 23 Czerwca 2024 (edytowane) Klamkomanetki mam ST-EF65-8, są dość masywne, jakby do dużej łapy, skok dźwigni hamulca i dźwigienek zmiany biegów w moim odczuciu dość obszerny, ale w sumie chyba wygodne. Wydaje mi się, że to sprężyna przerzutki jest chyba za twarda i dlatego boli prawy kciuk. Z przodu mam Altus FD-M313, czyli podobno jedną z najtwardszych, jeśli chodzi o siłę sprężyny, ale że blaty przerzuca się rzadziej, to i z prawym kciukiem (nadgarstkiem?) nie ma takich problemów. Kaseta: CS-HG41 11-30T. Na co więc mogę wymienić tylną przerzutkę, a może warto i przednią? Edytowane 23 Czerwca 2024 przez Stefcshg Cytuj
WaGiant Napisano 23 Czerwca 2024 Napisano 23 Czerwca 2024 Hmmmmm , zawsze myślałem że twarda sprężyna w tylnej przerzutce to zaleta - mniej telepie się na wybojach . Mam pod opieką rower z Acerą z tyłu i właścicielka nigdy nie zgłaszała takich problemów . Może z twoją manetką coś nie tak , albo linki i pancerze do wymiany ? Cytuj
Stefcshg Napisano 23 Czerwca 2024 Autor Napisano 23 Czerwca 2024 (edytowane) Rok temu zmieniłem stary automat Alivio na tę Acerę, mającą dłuższy wózek, również linki i pancerze; zmiana biegów się poprawiła. Klamkomanetki użytkuję od wiosny, też wydają się precyzyjne w zmianie biegów, chociaż skok dźwigienek wyraźnie większy niż w starych ST-EF28. Ten ból to kwestia tego co ogólnie mam ze zdrowiem i ze stawami, a jeszcze wykonuję podczas napinania kciukiem obrót nadgarskiem; przy tym w trochę nietypowy sposób trzymam kierownicę - przypominający opieranie rąk na łapach w rowerze szosowym - być może uciskając nerw pośrodkowy (?). Uchwyty mam dobrane specjalnie, żeby móc tak jeździć - Velo VLG-749D2, z takimi jakby poduszkami z miększej gumy, jedne z najtańszych, bo chyba nikt ich nie chce, a ja widzę w nich tę zaletę - przy kierownicy o szerokości 60 cm, ale tylko w połączeniu z odpowiednimi rękawiczkami, bez takich rękawiczek jest trochę masakra. W ogóle te klamkomanetki to jakby nie do takiej krótkiej kierownicy, a dłuższa to nie do tego roweru... Gripshifty - ani nie będą tak szybko zmieniać biegów (chyba?), ani nie będę mógł jeździć w tym chyba trochę nietypowym chwycie (?), bez którego w ogóle nie wyobrażam sobie jazdy... Chociaż - może i wyobrażam, bo z uchwytami Velo FLG-428, które mam w drugim rowerze i tam się sprawdzają świetnie z Nexusem 3, mimo że są akurat dość grube - a VLG-749D2 cienkie, pozwalające na dokładne objęcie ich dłońmi i pewny chwyt na zjazdach, za co też je tak bardzo lubię (na podjazdach też w sumie spoko, bo jakbym się na nich podciągał, a to właśnie tak ma podobno być)🙂. Edytowane 23 Czerwca 2024 przez Stefcshg Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi