PITiMAT Napisano 22 Czerwca 2024 Napisano 22 Czerwca 2024 (edytowane) Cześć wszystkim, Potrzebuję pomocy w ustawieniu roweru, bo mam uczucie, że jest zbyt długi - czytam i czytam forum i już zgłupiałem od tych wszystkich informacji. Przed kombinacjami dretwiały mi dłonie, po kombinacjach dłonie są OK, ale znów pobolewają ręce w łokciach - jadąc teraz na rowerze mam wyprostowane ręce, a tak chyba nie powinno być. Mój rower to Riverside RS500 w rozmiarze M. Mam 175 cm wzrostu, przekrok 79 cm i szerokość w barkach (od kości do kości) 39 cm. Waga 76kg. W rowerze dodatkowo mam w tylnim kole 4kg (silnik) i w ramie 5kg (bateria bidonowa) Do tej pory zmieniłem siodełko na Wittkop medicus pro 6.1, bo poprzednie sprawiało, że po około 15-20 km bolał mnie tyłek. Chciałem obniżyć kierownicę do wysokości siodełka, więc podjąłem następujące kroki: 1. Przełożyłem podkładki nad mostek. 2. Obróciłem mostek do góry nogami. 3. Zmieniłem kierownicę z giętej na prostą - stara i nowa kierownica ma 620mm Po tych wszystkich zabiegach kierownica jest mniej więcej na wysokości siodełka, ale mam wrażenie, że jeszcze bardziej się oddaliła - nawet logiczne, że się oddaliła. Czy ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby podzielić się radami, jak ustawić rower, żeby był bardziej komfortowy? Może są jakieś inne sposoby na skrócenie "długości" roweru? A może ja coś źle kombinuję? Z góry dziękuję za pomoc. PS W zeszłym roku robiłem wycieczki 20-30km, a teraz ze wspomaganiem 50-80km i trochę to przeszkadza, że coś, gdzieś człowieka uwiera. Edytowane 22 Czerwca 2024 przez PITiMAT Cytuj
pecio Napisano 23 Czerwca 2024 Napisano 23 Czerwca 2024 Zrób sobie foto na rowerze w pozycji i zapodaj do oceny. Cytuj
WaGiant Napisano 23 Czerwca 2024 Napisano 23 Czerwca 2024 (edytowane) 1 Gięta kierownica daje większy komfort niż prosta wiec to moim zdaniem nie była dobra zamiana . 2 Jeśli rower wydaje się za długi to daj krótszy mostek . Jaki jest teraz ? 3 Jeśli musisz mocno kombinować z kierownicą żeby była na poziomie siodła to chyba siodło masz bardzo nisko . ? . Może rama jest za duża ? 4 Jak napisał @pecio - zdjęcie pomoże powiedzieć coś więcej . Edit - wg tabelki producenta Mka jest odpowiednim rozmiarem dla 175cm Edytowane 23 Czerwca 2024 przez WaGiant Cytuj
PITiMAT Napisano 23 Czerwca 2024 Autor Napisano 23 Czerwca 2024 6 godzin temu, pecio napisał: Zrób sobie foto na rowerze w pozycji i zapodaj do oceny. Cytat 4 Jak napisał @pecio - zdjęcie pomoże powiedzieć coś więcej W tygodniu postaram się zrobić zdjęcie. Cytat 1 Gięta kierownica daje większy komfort niż prosta wiec to moim zdaniem nie była dobra zamiana . Tu się chyba źle wyraziłem - stara i nowa kierownica ma podobne gięcie do tyłu, ale stara ma wznios, a nowa nie Cytat 2 Jeśli rower wydaje się za długi to daj krótszy mostek . Jaki jest teraz ? Żona zrobiła mi pomiary i mostek jest 80mm, ale nie wiem jaki kąt Cytat 3 Jeśli musisz mocno kombinować z kierownicą żeby była na poziomie siodła to chyba siodło masz bardzo nisko . ? . Może rama jest za duża ? Wydaje mi się, że jest OK. Nie pamiętam dokładnie, ale żonie wyszło tak: - kierownica od podłoża 100cm - siodełko od podłoża 97cm - siodełko od środka suportu 69cm Cytat wg tabelki producenta Mka jest odpowiednim rozmiarem dla 175cm Tak mi też mówili w Decathlonie tam też jeździłem S i M - M mi jakoś bardziej pasowało, ale takie to próby w sklepie między regałami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi