Skocz do zawartości

[max szerokość obręczy i opony] przy hamulcach v-brake - stary typ ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ramę/widelec na hamulce v-brake (Shimano BR-T610 - jeszcze nie zainstalowane).
Przód oś piasty 100 mm, tył 135 mm.
Prześwit obu widelców, na wysokości środka opon ok. 73-75 mm.

MAM PYTANIA ZAKUPOWE

1) Jaka max szerokość opony możliwa?

a) 2,25- 2,0"/51 mm,
b) 2,25"/57mm,
c) 2,5"/64mm?

2) Jaka optymalna szerokość wewnętrzna obręczy przy oponie 2,25-2,5". 24-26mm, tak?

3) Jaką mocną obręcz  v-brake rozmiar 26"/559 mm, oczkowaną, możecie polecić pod szerokie opony (2,25/2,5 cala)?
Znalazłem takie, ale może znacie inne:
https://rower.com.pl/exal-xl-25-v-brake-felga-26-cali-srebrna-559-25-36-otworow-401005 - nieładna
https://www.treefortbikes.com/Sun-Ringle-Rhyno-Lite-Rim-26 , w miarę wygląda, ale tylko 22 mm wewnętrznie szeroka, wytrzymała,
https://www.sjscycles.co.uk/rims-tape/36-ryde-andra-40-26-559-rim-black/?geoc=PL, solidna, dobra szerokość wewnętrzna,
https://www.sjscycles.co.uk/rims-tape/halo-t2-26-559-mountain-disc-rim-black-36-hole/?geoc=PL, ładna, zapewne zbyt szeroka, powierzchnia hamulcowa zapewne śliska,
dobra Halo T2, a może Ryde Andra?
4) HAMULCE
a) czy hamulce Shimano BR-T610 obsłużą obręcz szerokość zewnętrzna 29mm, a nawet 31mm, bez zbytniego, u góry przy lince hamulcowej, rozkraczania się ramion na boki?
b) czy prześwit poszerzą skutecznie podkładki fabryczne w miejscu mocowania szczęk (węższe od środka, szersze na zewnątrz)?
c) czy są w sprzedaży dobre i wąskie klocki hamulcowe, które zmieściłyby między sobą taką obręcz 29/31mm szeroką zewnętrznie?
d) czy kombinacja b) i c) załatwi problem: "v-brake a szeroka obręcz"?
Za pomoc z góry dziękuję.

Raczej wszystko jest proste czyli mało kto robił takie akcje przy ramie na 26er. Jaki jest cel tak szerokich obręczy i opon? Ja mam z tyłu również z 75 mm na widełkach i przy oponie 2,25 zdarty aż do alu materiał. Szersza obręcz robi też większy balon opony a u mnie jest 19-20 mm wew. Wnioski chyba łatwe do wyciągnięcia. 

Tu jest zbyt dużo zmiennych, bo to wszystko rozsądzić teoretycznie. Opony mogą mieć różną realną szerokość (pomimo tego samego oznaczenia nominalnej szerokości), różny układ klocków, stosunek szerokości w najszerszym miejscu do szerokości balona. Rozstaw piwotów hamulców w ramach i widelcach też może się nieco różnić. Prześwit w ramie możesz mieć inny w dolnych widełkach, a inny w górnych. 

Ja bym założył jakieś niedrogie, oczkowane obręcze o wewnętrznej szerokości 19 mm (kiedyś w mtb były nawet takie 16,5 mm, sam od lat jeżdżę na 17 mm, np. Mavic XM317, Accent Trackliner). Obecnie wielkiego wyboru obręczy 26" pod v-brake nie ma, ale coś tam się znajdzie.

Accent Pathfinder Obręcz MTB 26" czarna - Rowertour.com

Opony polecam w granicach 2.2-2,25 (realnie na obręczy 19 mm raczej nie przekroczą 55 mm), to bezpieczna szerokość i powinny się zmieścić. 

U mnie, stara rama Bianchi ze sztywnym widelcem, mieści z przodu (na obręczy 17 mm) oponę 26x2.35 (realnie 58 mm, Vredestein Black Panther 26x2,35), a z tyłu Schwalbe Racing Ralph Evo 26x2,4 (realnie 56 mm po balonie, 58 mm po klockach i tu już trochę boczne klocki mogą lekko szorować ramę, więc mam oklejoną taśmą).  Podczas ostatniego wyścigu (Maratony Kresowe Janów) miałem ciśnienie 1,7 bara przód, 1,8 bara tył, na dętkach ultralight (około 130-140 g) i ani gumy nie złapałem, ani opony mi się nie zsuwały z obręczy (choć w przedniej nieco się zawór przekrzywia od hamowania), a komfort i przyczepność koła 26" z takimi oponami to zupełnie inna jakość jazdy niż na jakichś "chudzinach" 2.0.

image.thumb.jpeg.7ff44dee5d80e55009fa8384afe1de4c.jpeg

DSCF4640.JPG

image.thumb.jpeg.7f67acc85c4efff9b102b4eb637ded71.jpeg

Edytowane przez marvelo

Kup taką, która będzie miała co najmniej 7-8mm zapasu do ramy z każdej strony. Ja mam dwie takie same na identycznych obręczach. Jedna ma 40mm, druga 38,5mm.

Szczerze, to musisz kupić, założyć, napompować i zmierzyć. Rozmiar podany przez producenta a stan faktyczny to dwie różne rzeczy. Ja ze 3 różne opony kupiłem zanim dobrałem coś do swojej ramy. Kiedyś kupiłem 42c a po zmierzeniu suwmiarką  było 37-38mm.