Jorvaskr Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca Witam, jestem w trakcie wymiany napędu i mam problem z łańcuchem, konkretnie jego długością. Generalnie rower od nowości był tylko raz w serwisie na regulacji przerzutek i teraz nie pamiętam czy przy okazji była wymiana łańcucha czy jednak nie. Wracając, założyłem nową kasetę (Shimano Alivio CS-HG51) była (Shimano Altus CS-HG31), suport (Shimano BB UN300) był (Shimano BB-UN 26), korbę (Shimano Tourney FC-TY301) była (Shimano Tourney FC-M171), przerzutkę tył (Shimano Altus RD-M2000 Shadow) była (Shimano Acera RD-M390), nowe linki i pancerze no i oczywiście łańcuch (KMC X8) był (KMC Z-7). Założyłem go tak jak przyszedł 114 ogniw żeby zobaczyć jak leży, oczywiście był za długi więc wrzuciłem go na największą zębatkę z przodu jak i z tyłu, naprężyłem i wyszło pokrycie na 104 ogniwie, dodałem 2 i mamy 106 ogniw. Następnie przeliczyłem sobie to wzorem ((przedni blat 42+tylny blat 32)/2)+(odległość od środka suportu do środka osi kasety 42,5cm/0,635)+2=105,93~106 ogniw. Według obu metod wynika, że łańcuch powinien być skrócony z 114 na 106 ogniw, tymczasem mój stary łańcuch ma ogniw 112. No i teraz rodzi się pytanie, dlaczego jest za długi i czy od 10 lat jak na nim jeżdżę był za długi, czy w serwisie podczas wymiany skrócili go na 112 ogniw a powinni na 106. Powtarzam, pewności nie mam czy serwis wymieniał łańcuch, nie pamiętam tego ale ten co zdjąłem to KMC więc albo to jest oryginał albo serwis też założył KMC. Zaznaczę, że operacja wymiany napędu spowodowana była przeskakującym łańcuchem na przełożeniach 3x6 - 3x7 - 3x8 przy mocnym napieraniu na korbę oraz brakiem płynnej zmiany przełożeń zarówno z przodu jak i z tyłu, przeskakiwanie co 2-3 rzędy. No i wizualnie było widać zjechane zęby na korbie jak i kasecie. 1. Skrócić zgodnie ze sztuką nowy łańcuch na 106 ogniw czy sugerując się starym łańcuchem skrócić na 112 ogniw? 2. Czy przerzutka Altus, którą kupiłem nadaje się do tego zestawienia? Bo mam wrażenie, że montaż, który jest nieco inny niż w Acerze pasuje na mój hak ale po założeniu łańcucha wózek jest totalnie wygięty w górę, nie wygląda to na pewno tak jak powinno. Może po skróceniu łańcucha na 106 ogniw, będzie to pasowało? Porównajcie mocowania obu przerzutek i powiedzcie czy Altus pomimo innego mocowania może być zamontowany czy jednak to mocowanie go dyskwalifikuje w tym zestawieniu? Rower to Scott Aspect 40 z 2012 roku link do strony producenta https://scott.pl/archiwum/product.php?id_cat=576&id_prod=3054 Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEFTONES Napisano 21 Czerwca Udostępnij Napisano 21 Czerwca Przecież są fantastycznie instrukcje na stronie Shimano, które objaśniają montaż, regulację czy długość łańcucha. Jak zrobisz wg tej instrukcji, to musi być dobrze. Np do (chyba) Twojego Altus RD-M2000 Shadow: https://si.shimano.com/pl/pdfs/dm/GN0001/DM-GN0001-27-POL.pdf Dla ułatwienia podpowiem, że strona 16 manuala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jorvaskr Napisano 21 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca Dzięki za odpowiedź, skorzystam z poradnika. Tylko dlaczego według metody z instrukcji wychodzi, że powinienem skrócić łańcuch na 106 ogniw a stary łańcuch , który zdjalem miał ich 112? Tego nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 21 Czerwca Udostępnij Napisano 21 Czerwca "Prawidłowa" długość łancucha to tyle, aby można zapiąć dowolne przełożenie - od 'duża-duża' do 'mała-mała'. W każdym napędzie są widełki od X do Y dla tych wartości. W Twoim przypadku - od 106 do 112, Metoda 'duża-duża' daje po prostu minimalną długość łańcucha do obsłużenia wszystkich biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi