grzala25 Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca Witam. Kilka suchych faktow na poczatek posiadam rower Fuji Tahoe 1.3 ważę 130km śmigam raczej turystycznie jakieś single, ścieżki leśne itp. Poprzednie hamulce to trp slate T2 z tarczami 160mm które hamowaly fatalnie.Obecnie nabyłem hamulce Sram G2 RSC poszukuję do nich tarcz 200/180 lub 180/180 i tu zwracam się z pytaniem do was z jakimi tarczami najlepiej sprawdzą się G2? I który wariant rozmiaru wybrać? Co do budżetu to myślę że max 400zl za komplet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca To nie jest kwestia, jakie tarcze do jakich hamulców, tylko co może obsłużyć przedni widelec i rama. W Twoim przypadku, przy wadze 130kg nie ma co iść w pół środki, tylko 200/180mm. Amortyzator RockShox Rekon TK 29 Air, przyjmie tarcze 200mm z przodu. Co do ramy weryfikacja musi być po twojej stronie, czy adapter się zmieści i jaki (160 -> 180mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca Mi przy 70kg nie przeszkadza zestaw 200/180 a hamulce to czterotłoczkowe XT. Jak pisano - ograniczenie to widelec, rama, chęć oszczędzania na masie i zdrowy rozsądek przy dostosowaniu do terenu. Jednak w nizinnym starcza mi 160/160 i dwa tłoczki. Słabe hamowanie mogło mieć inne przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzala25 Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2 godziny temu, afly napisał: To nie jest kwestia, jakie tarcze do jakich hamulców, tylko co może obsłużyć przedni widelec i rama. W Twoim przypadku, przy wadze 130kg nie ma co iść w pół środki, tylko 200/180mm. Amortyzator RockShox Rekon TK 29 Air, przyjmie tarcze 200mm z przodu. Co do ramy weryfikacja musi być po twojej stronie, czy adapter się zmieści i jaki (160 -> 180mm). Właśnie też sprawdziłem że widelec przyjmie 200mm a tył 180m, a jak wygląda sprawa grubości 1,8 czy 2,0 i jaki to ma wpływ na hamowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Czerwca Udostępnij Napisano 20 Czerwca 3 godziny temu, Wojcio napisał: Mi przy 70kg nie przeszkadza zestaw 200/180 a hamulce to czterotłoczkowe XT. Jak pisano - ograniczenie to widelec, rama, chęć oszczędzania na masie i zdrowy rozsądek przy dostosowaniu do terenu. Jednak w nizinnym starcza mi 160/160 i dwa tłoczki. Słabe hamowanie mogło mieć inne przyczyny. Z mojej perspektywy, przy masie 90kg, przesiadka z układu 180/160 na 180/180 dla roweru XC/Trail dała tak pozytywną zmianę w modulacji i dozowaniu siły hamowania, że żałuje, że zrobiłem to tak późno ;). Efekt jest taki, że dużo rzadziej blokuję tylne koło uzyskując lepszą kontrolę i trakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Lipca Udostępnij Napisano 22 Lipca Od kilku lat używam tylko tarcz Srama, czyli Centerline i nowe HS2. Miałem kilkanaście innych (magury dwa modele, tektro, shimano) i za każdym razem wracam do Sramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi