Skocz do zawartości

[9000 zł] Szosa endurance, którą wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono!
Planuje przesiąść się z gravela (romet aspre 1) na szosę, gdyż 95% moich wypraw to typowy asfalt, 5% to bruk lub drogi utwardzone.
Obecnie w moim romku najbardziej brakuje mi przełożeń przy zjazdach i podjazdach, mieszkam w górzystym terenie.

Nie jestem zawodowcem, trasy jakie jeżdżę to ~50km 2-3x w tygodniu + ~100km przy weekendzie.
Pozycja na romecie całkiem mi odpowiada choć dużo ludzi twierdzi że jest bardzo sportowa

Rozważam zakup poniższych rowerów:

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/endurance-bikes/endurace/al/endurace-7/3705.html

lub

https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-105-disc-2024/

Główna różnica jest taka że sensa full carbon, canyon aluminium. Tylko pytanie czy przy mojej jeździe w ogóle to odczuje? Nie chodzi mi o prędkość a bardziej o tłumienie drgań. Czy faktycznie rama karbonowa tak dobrze je tłumi?
Z SENSIE nie podoba mi się malowanie, czerwony kolor dla mnie mógłby nie istnieć, niby tylko kolor, ale przy takiej kwocie chciałbym coś na co patrzę z uśmiechem :D

Może w podobnym budżecie jest coś jeszcze wartego uwagi?

W tym budżecie i przy założeniu akceptacji zakupu z zagranicy masz duży wybór, popatrz na stronach z promocjami etc. Kup rower który Ci się podoba, to zachęca do jazdy :)

Nie kupiłbym aluminowego roweru szosowego za 8k PLN, oferta canyona jest po prostu słaba przy tym modelu.

Czy rama karbonowa dobrze tłumi - nie spodziewaj się jakiegoś przeskoku, ale będzie lepiej niż przy ramie z aluminium.

Jeżeli brakuje Ci przełożeń (nie napisałeś jakie masz), to w szosie mogą być jeszcze twardsze.

Przełożenia mam 2x8 (46/34T; 12-32T); bardziej brakuje mi przełożeń przy zjazdach.
Co z zagranicy byłoby wartego uwagi w takim budżecie?
Planuje zakup na firmę więc wolałbym z PL, jeśli jednak jest coś lepszego nie koniecznie u nas również rozważę.
Na jakie firmy zwrócić uwagę?

W tym budżecie tylko karbon, alu za ponad 8k to jakieś nieporozumienie. Tak jak wspomniał @olo850 różnica jest w zależności od ramy większa bądź mniejsza, ale jest. Dużo daje też sama sztyca karbon. Obadaj jeszcze superiora xroad na ramie karbonowej. Ta Sensa wychodziła tez chyba w innym malowaniu....zobacz w centrumrowerowym. To jak na zjazdach brakuje to szukaj czegoś z blatem 50 lub 52. To znajdziesz w każdej niemal szosie. Jak zakup na firmę to raczej z PL. Chciałem kiedyś kupić coś z canyona na firmę, do zrobienia, ale trochę rzeźby więc odpuściłem.

Edytowane przez nossy

Do czego porównujesz ten stack? Do Rometa aktualnego? Teraz jeździłeś z jaką ilością podkładek? 11 mm to nieduża różnica na stacku.

Pamietaj że to tylko jeden wymiar i musisz go rozpatrywać razem z długością roweru.

Odnośnie zagranicy - nie wiem, tam okazyjne zakupy trwają chwilę i się zmieniają, przejrzyj sklepy, wrzutki na pepperze, etc. Część sklepów włoskich, hiszpańskich wystawi fakturę VAT-EU, część nie.

Edytowane przez olo850

Porównuje do mojego rometo i SENSY GF (w malowaniu czerwonym), mają taki sam stack
Reach w każdym rowerze jest praktycznie taki sam (różnica 2mm)

Teraz jeździłem bez podkładek, jedynie skrócony mostek z fabrycznych 130 na 80mm i odwrócony na + (6st)

No to dla pełnego obrazu powinieneś wziąć poprawkę na to o ile w górę pozycję podnosił mostek 80mm plus 6 stopni oraz ustalić wymiar mostka w Sensie, to drugie zawsze można zmienić. Nie sądzę żeby stack w Sensie był problemem.

Czy ta Sensa to taka super propozycja pod względem cenowym - w tym segmencie chyba niekoniecznie, zwłaszcza że chyba też nie jesteś specjalnie przekonany. Twa przykłady z brzegu, nie patrzyłem na geo:

https://www.sergedutouron.com/velo-look-765-optimum-2-disc-105-mix-shimano-wh-rs171-a18069.html

https://www.bicispasaje.es/bicicletas/14781-123342-bicicleta-wilier-0-sl-disc-105.html#/250-colores_todos-negro_rojo/1302-tallas_wilier_carretera-m_de_170_a_180_m

7 godzin temu, nossy napisał:

To jak na zjazdach brakuje to szukaj czegoś z blatem 50 lub 52. To znajdziesz w każdej niemal szosie.

Ale trzeba też patrzeć na najmniejszą zębatkę kasety. Jeśli obecnie jest korba 46/34 i kaseta 12-32, to najszybsze przełożenie jest wolniejsze niż np. 44/11. Szosowe 52/12 jest wolniejsze niż trekkingowe 48/11. W obecnym rowerze, zanim kupisz nowy, możesz założyć kasetę 11-30 lub nawet 11-28 (jeśli 34/28 wystarczy na podjazdy) i różnica na zjazdach i z wiatrem będzie odczuwalna.