MrLopez Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca Witam szanowne grono! Planuje przesiąść się z gravela (romet aspre 1) na szosę, gdyż 95% moich wypraw to typowy asfalt, 5% to bruk lub drogi utwardzone. Obecnie w moim romku najbardziej brakuje mi przełożeń przy zjazdach i podjazdach, mieszkam w górzystym terenie. Nie jestem zawodowcem, trasy jakie jeżdżę to ~50km 2-3x w tygodniu + ~100km przy weekendzie. Pozycja na romecie całkiem mi odpowiada choć dużo ludzi twierdzi że jest bardzo sportowa Rozważam zakup poniższych rowerów: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/endurance-bikes/endurace/al/endurace-7/3705.html lub https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-gf-comp-105-disc-2024/ Główna różnica jest taka że sensa full carbon, canyon aluminium. Tylko pytanie czy przy mojej jeździe w ogóle to odczuje? Nie chodzi mi o prędkość a bardziej o tłumienie drgań. Czy faktycznie rama karbonowa tak dobrze je tłumi? Z SENSIE nie podoba mi się malowanie, czerwony kolor dla mnie mógłby nie istnieć, niby tylko kolor, ale przy takiej kwocie chciałbym coś na co patrzę z uśmiechem Może w podobnym budżecie jest coś jeszcze wartego uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca W tym budżecie i przy założeniu akceptacji zakupu z zagranicy masz duży wybór, popatrz na stronach z promocjami etc. Kup rower który Ci się podoba, to zachęca do jazdy Nie kupiłbym aluminowego roweru szosowego za 8k PLN, oferta canyona jest po prostu słaba przy tym modelu. Czy rama karbonowa dobrze tłumi - nie spodziewaj się jakiegoś przeskoku, ale będzie lepiej niż przy ramie z aluminium. Jeżeli brakuje Ci przełożeń (nie napisałeś jakie masz), to w szosie mogą być jeszcze twardsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLopez Napisano 19 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca Przełożenia mam 2x8 (46/34T; 12-32T); bardziej brakuje mi przełożeń przy zjazdach. Co z zagranicy byłoby wartego uwagi w takim budżecie? Planuje zakup na firmę więc wolałbym z PL, jeśli jednak jest coś lepszego nie koniecznie u nas również rozważę. Na jakie firmy zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca (edytowane) W tym budżecie tylko karbon, alu za ponad 8k to jakieś nieporozumienie. Tak jak wspomniał @olo850 różnica jest w zależności od ramy większa bądź mniejsza, ale jest. Dużo daje też sama sztyca karbon. Obadaj jeszcze superiora xroad na ramie karbonowej. Ta Sensa wychodziła tez chyba w innym malowaniu....zobacz w centrumrowerowym. To jak na zjazdach brakuje to szukaj czegoś z blatem 50 lub 52. To znajdziesz w każdej niemal szosie. Jak zakup na firmę to raczej z PL. Chciałem kiedyś kupić coś z canyona na firmę, do zrobienia, ale trochę rzeźby więc odpuściłem. Edytowane 19 Czerwca przez nossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLopez Napisano 19 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca Jest bardzo podobna sensa w malowaniu białym: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-g3-disc-105-2x12-2024/ ma tyko 11mm niższy stack i obawiam się że pozycja będzie już mocno sportowa, chyba że regulować podkladkami pod mostkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca (edytowane) Do czego porównujesz ten stack? Do Rometa aktualnego? Teraz jeździłeś z jaką ilością podkładek? 11 mm to nieduża różnica na stacku. Pamietaj że to tylko jeden wymiar i musisz go rozpatrywać razem z długością roweru. Odnośnie zagranicy - nie wiem, tam okazyjne zakupy trwają chwilę i się zmieniają, przejrzyj sklepy, wrzutki na pepperze, etc. Część sklepów włoskich, hiszpańskich wystawi fakturę VAT-EU, część nie. Edytowane 19 Czerwca przez olo850 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLopez Napisano 19 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca Porównuje do mojego rometo i SENSY GF (w malowaniu czerwonym), mają taki sam stack Reach w każdym rowerze jest praktycznie taki sam (różnica 2mm) Teraz jeździłem bez podkładek, jedynie skrócony mostek z fabrycznych 130 na 80mm i odwrócony na + (6st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca No to dla pełnego obrazu powinieneś wziąć poprawkę na to o ile w górę pozycję podnosił mostek 80mm plus 6 stopni oraz ustalić wymiar mostka w Sensie, to drugie zawsze można zmienić. Nie sądzę żeby stack w Sensie był problemem. Czy ta Sensa to taka super propozycja pod względem cenowym - w tym segmencie chyba niekoniecznie, zwłaszcza że chyba też nie jesteś specjalnie przekonany. Twa przykłady z brzegu, nie patrzyłem na geo: https://www.sergedutouron.com/velo-look-765-optimum-2-disc-105-mix-shimano-wh-rs171-a18069.html https://www.bicispasaje.es/bicicletas/14781-123342-bicicleta-wilier-0-sl-disc-105.html#/250-colores_todos-negro_rojo/1302-tallas_wilier_carretera-m_de_170_a_180_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca 4 godziny temu, MrLopez napisał: Teraz jeździłem bez podkładek, jedynie skrócony mostek z fabrycznych 130 na 80mm i odwrócony na + (6st) Niemożliwe żeby w romecie był fabryczny mostek 130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca 7 godzin temu, nossy napisał: To jak na zjazdach brakuje to szukaj czegoś z blatem 50 lub 52. To znajdziesz w każdej niemal szosie. Ale trzeba też patrzeć na najmniejszą zębatkę kasety. Jeśli obecnie jest korba 46/34 i kaseta 12-32, to najszybsze przełożenie jest wolniejsze niż np. 44/11. Szosowe 52/12 jest wolniejsze niż trekkingowe 48/11. W obecnym rowerze, zanim kupisz nowy, możesz założyć kasetę 11-30 lub nawet 11-28 (jeśli 34/28 wystarczy na podjazdy) i różnica na zjazdach i z wiatrem będzie odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi