Skocz do zawartości

[Zmiana grupy] Claris -> GRX

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Bartosz50 napisał:

Podobno klamki grx-a mają młynki z mocniejszego materiału i stosowanie szosowych do sprzęgła to słaby pomysł 

Jakieś opowieści z krainy mchu i paproci .... Znam wielu ludzi jak i sam używam od 3lat klamek szosowych z GRXem 812 11s.... co wiecej sa takie wynalazi jak ultegra RX ze sprzeglem i sa przewaznie uzywane z klamkami szosowymi ...  zero problemow z klamkami.

A co do poprzednich wpisów o precyzji dzzialania Clarisa ...na poziomie topowych grup...i ze cos tam dziala tak dobrze jak GRX z włączonym sprzeglem... JA tam nie wiem jakie macie te rowery... .ale GRX 812 w opcji 1x11 - korba GRX 40T, kaseta 11-40 zmienia biegi perfekcyjnie .... a mam juz tym troche nalatane.

Cytat

A co do poprzednich wpisów o precyzji dzzialania Clarisa ...na poziomie topowych grup...i ze cos tam dziala tak dobrze jak GRX z włączonym sprzeglem... JA tam nie wiem jakie macie te rowery... .ale GRX 812 w opcji 1x11 - korba GRX 40T, kaseta 11-40 zmienia biegi perfekcyjnie .... a mam juz tym troche nalatane.

Mogę tylko potwierdzić - jak pisałem wcześniej, wymieniłem Clarisa na Tiagrę w fitnessie i pierwsze wrażenie z jazdy na Tiagrze było jak jazda zupełnie innym rowerem, oczywiście Claris zmieniał biegi, robił to nawet dość poprawnie, ale w Tiagrze zmiana biegów jest zupełnie inna, szybka, zdecydowana, bez zbędnej zwłoki czy marudzenia tylko klik-bieg, nie wiem do czego to przyrównać, jak dobrze wytrenowany żołnierz: jest komenda, jest natychmiastowe działanie, bez pytań, bez analizy a dlaczego, a czy na pewno. 

OK, przeprosiłem się z grupą Claris, nawet korba, kilka razy wczoraj użyłem przełożenia 50/12 więc zostaje,. Najbardziej potrzebne żeby wstać z siodła od którego boli tyłek.
Jednie co to większa zębatka z tyłu tj  chyba z Alivio hg400 plus adapter haka sp570.
Temat bolącego tyłka - na drugi wątek.

• 5 miesięcy temu...

Podepnę się z 2 pytaniami w tym pasującym temacie.

1. Rower na Clarisie korba 46/34 na kwadrat, chciałbym zamienić na HT2 GRX 46/30. Czy przerzutka przednia Claris będzie działała z  GRX. W specyfikacji jest inna linia łańcucha zmieni się z 43,5 na 47mm czy to do obejścia regulacją?

2. Jakbym w przyszłości chciał przejść na układ 1 blatowy to wystarczy zdjąć mniejszą zębatkę i wymienić większa na 40T. Czy czeka mnie kupno korby 1 blatowej? Znowu jest inna linia łańcucha, ale tu to jak już nie ma przerzutki to powinno być ok?

Edytowane przez Robi68

1. Nie.

2. Jak chcesz żeby było porządnie i nie spadł ci co chwilę łańcuch, to minimum to zębatka w systemie narrow-wide. Najlepiej wymienić korbę bo przy jednym blacie jest coś takiego jak optymalna linia łańcucha i jak zostawisz korbę dwublatową, to im lżejsze przełożenie, tym gorzej napęd pracuje, łącznie ze spadaniem z przedniej zębatki.

W dniu 14.12.2024 o 14:16, nctrns napisał:

1. Nie.

2. Jak chcesz żeby było porządnie i nie spadł ci co chwilę łańcuch, to minimum to zębatka w systemie narrow-wide. Najlepiej wymienić korbę bo przy jednym blacie jest coś takiego jak optymalna linia łańcucha i jak zostawisz korbę dwublatową, to im lżejsze przełożenie, tym gorzej napęd pracuje, łącznie ze spadaniem z przedniej zębatki.

Odnośnie 1, skoro przerzutka przednia Clarisa nie zadziała z korbą GRX, to mogę zmienić też przerzutkę na GRX, ale czy klamka Clarisa (ewentualnie Sory) obsłuży prawidłowo przerzutkę przednią GRXa?  Jeżeli znowu to nie pasuje to ewidentnie przechodzę na 1x 8 lub może tylko nie ma chyba sensu na 1x9, bo klamki Sory mam i mam też wrażenie że działały trochę lepiej niż klamki Clarisa.  Generalnie to jestem zadowolony jak działa Claris w moim Felcie Broam 60, tylko ta korba na kwadrat :(  

Ciekawe czy rzeczywiście GRX 1 i 2 blatowy to te same korby, faktycznie wyglądają identycznie, ale mogą się różnić linią łańcucha. Są w tej same cenie w CR obecnie.  Kupiłbym 2 blatowa i w razie niepowodzenia z przerzutką zmieniłbym blat na 38-40NW. Do takiej jazdy mazowieckiej dla podtrzymania kondycji 1x8 (38-34) wystarczyłoby, a i waga roweru by spadła znacząco. 

Linia łańcucha pomiędzy GRX 1x i 2x jest inna, ale wynika to po prostu z innego kształtu zębatki. Zębatka 1x "siedzi" bardziej na środku korby.

Natomiast system GRX jako całość (korba, przednia przerzutka), ma inną linię łańcucha niż grupy szosowe Shimano.

Na stronie tego sklepu możesz sobie obejrzeć korbę z każdej strony. Jest na niej oznaczenie FC-RX810/RX820, czyli zgaduję, że nie tylko 1x i 2x są identyczne w wersji 11s (to akurat wiem, bo w swoim rowerze przekładałem zębatki), ale też GRX 11 i 12 rzędowy mają tą samą korbę (ale zębatki mogą być inne, nie zgłębiałem tematu 12x). 

https://www.sportokay.com/cy_en/shimano-grx-fcrx820-12-fach-40z-kurbel.html

Edytowane przez some1

W dniu 14.12.2024 o 13:39, Robi68 napisał:

1. Rower na Clarisie korba 46/34 na kwadrat, chciałbym zamienić na HT2 GRX 46/30

Skoro to Claris to kupujesz szosowego Goldixa z tarczami 46/30 i po temacie.

W dniu 14.12.2024 o 13:39, Robi68 napisał:

2. Jakbym w przyszłości chciał przejść na układ 1 blatowy to wystarczy zdjąć mniejszą zębatkę i wymienić większa na 40T.

Do tego Goldixa dokupujesz w przyszłości tarcze w singlu jaką się żywnie podoba.

Operacja może wymagać wymiany łańcucha na 10s. Tak, będzie działać :)

17 godzin temu, Robi68 napisał:

czy klamka Clarisa (ewentualnie Sory) obsłuży prawidłowo przerzutkę przednią GRXa?

Wymieniłem Clarisa na Tiagrę i zostawiłem przednią manetkę bo akurat nie było w tym czasie gdzie kupić i działa, nawet trymowanie działa. A skoro działa to została już manetka. A skoro manetka Clarisa działa z Tiagrą to powinna też działać z GRX bo Tiagra z GRX 2x10 i 105 z GRX 2x11 są kompatybilne 

7 godzin temu, kaido2 napisał:

Skoro to Claris to kupujesz szosowego Goldixa z tarczami 46/30 i po temacie.

Do tego Goldixa dokupujesz w przyszłości tarcze w singlu jaką się żywnie podoba.

Operacja może wymagać wymiany łańcucha na 10s. Tak, będzie działać :)

Patrzyłem na te korby z ali... kuszą wagą, ale cena nie zachęca specjalnie gdy GRX600 jest w podobnej. Dotykałeś  tego Goldixa w praktyce.  Jest zgodność z shimano bo korba w GXP, wolałby HT2. Nie ukrywam że uprościłoby było to całą operację. Pojeździłem dzisiaj trochę i wydaje mi się że klamki Sory działały chyba trochę lepiej, płynniej. To nie jest chyba tylko różnica 1 przełożenia, inne materiały? Kusi zrobić po prostu 1x9 na Sorze bo uzyskam poniżej 10kg wagi roweru.

Edytowane przez Robi68