Eathan Napisano 19 Czerwca Udostępnij Napisano 19 Czerwca Pytanie do osób, które są obcykane w temacie pomiaru staminy i body battery. Czy te dwa parametry są jakoś ze sobą powiązane? Nie bardzo rozumiem sens obu. Przykład z wczoraj. Po wieczornej jeździe wg. zegarka body battery (pomiar z fenixa 6x pro) zjechane do 20 procent. Czuje się zmęczony. Patrzę na staminę z Edge 1040 i tam mam po jeździe mam zjazd ze 100 na 90. Nadal czuję się wykończony, ale wg. opisu staminy to mam jeszcze sporo paliwa na jazdę. Czy te dwa parametry jakoś ze sobą korelują? Jak to łączyć ze sobą? Pewnie źle sobie wykoncypowałem, ale moim zdaniem to nie wpływa na siebie bezpośrednio i działa to tak: body battery - ogólny poziom energii w ciągu dnia, nie jest brany pod uwagę w początkowej staminie, stamina - poziom energii dla konkretnej jazdy. Zawsze zaczyna się od 100. Jeżeli łączymy to z body battery to, jeżeli tutaj mamy np. 50 to faktycznie 100 staminy to połowa ogólnej energii organizmu. A może zupełnie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierzak1 Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia Cześć, po obserwacji zabawek od Garmina mam podobne wnioski jak twoje. Zestaw Instict 2 Solar plus Edge 540. Body battery to twój ogólny poziom naładowania baterii. Jest ściśle powiązany z wszelkimi aktywnościami, które wykonujesz w ciągu dnia. Możesz go szybko wyczerpać wykonując intensywną aktywność fizyczną czy nawet jak pójdziesz na mocno zakrapianą imprezę Stamina to poziom energii w danej aktywności i nie ma jakiegokolwiek powiązania z body battery. A tutaj trochę marketingowego bełkotu na temat jednej i drugiej wartości: Stamina Garmin Body Battery Garmin Podsumowując po kilkudziesięciu treningach na obu urządzeniach - nie brałbym ich wskazań za pewnik a jedynie pewną sugestie na której możemy opierać swoje aktywności sportowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 9 Sierpnia Udostępnij Napisano 9 Sierpnia @Eathan jakbyś wszystkie aktywności ogarniał zegarkiem czyli " podstawowym urządzeniem stale noszonym na ciele" to oba parametry były by spójne. A tak to każdy jest sobie. Zresztą Garmin w tym temacie też trochu dziwnie do tego podchodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 10 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia @pecio masz rację. Na przykład cały czas uparcie nie liczy mi pułapu tlenowego... Zakładam, że to wina paska do pomiaru tętna, który nie jest produktem garmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 10 Sierpnia Udostępnij Napisano 10 Sierpnia @Eathan zegarek ( niektóre modele) potrafią liczyć " moc biegową" i inne puperele z tym związane czyli pułap tlenowy dla biegania. W rowerowym Garmin Edge aby obliczyć pułap tlenowy oprócz paska pulsometru potrzebujesz jeszcze pomiaru mocy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi