Davy Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Dzień dobry, Z dnia na dzień wystąpił objaw głośnego trzaskania podczas pedałowania. Trzaski są naprzemienne: tzn. raz strzela na lewym pedale, następnie na prawym. Nie ma to związku z samym położeniem korby a raczej z naciskiem na pedał. Robiłem taką próbę, że naciskałem na lewy pedał na postoju i był trzask, pokręciłym korbą jeden obród i naciśnięcie na ten sam pedał nie dawało już stuku, natomiast nacisk na drugi dawało stuk. Tak jakby coś przeskakiwało podczas nacisku na pedał lewy, a po naciśnięciu na prawy - przeskakiwało w 2 stronę. To jest nawet wyczuwalne na samych pedałach podczas jazdy. Jak już się rozpędzę i pedałuję żadnych stuków i dźwięków nie ma. One są podczas ruszania i rozpędzania się i tak jak piszę czuć to mocno na stopach i słychać też dość głośno. Suport ma przebieg 2800 km, korba też. Trochę to tak wygląda jakby był jakiś luz na osi (na kwadracie) na którym jest korba. Ktoś miał podobnie ? Przyznam że nie chcę od razu brać się za wymianę suportu, tracić czasu na wymiane i pieniędzy żeby potem się okazało że to nie to, tym bardziej że 2800 km na suport to chyba jednak niedużo ? , z drugiej strony nie wiem czy mi nagle coś się totalnie nie rozsypie w środku lasu Czy może np mógł się wyrobić sam kwadrat w korbie ? Albo poluzowały się śruby na korbie ? Coś takiego wam się zdarzało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca miałem podobną sytuację ale nasmarowanie korby w moim przypadku wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davy Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca Co masz na myśli pisząc "nasmarowanie korby" ? Zdejmowałeś korbę i smarowałeś gwinty/kwadrat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Czy prob występuje na wszystkich przełożeniach kasety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca U mnie trzaski występowały również, w efekcie pękła rura podsiodłowa przy mocowaniu sztycy od siodełka - zweryfikuj to miejsce przy spawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davy Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Dokumosa - tak na każdym przełożeniu i kasety i korby. Jeśli myślisz o przeskakiwaniu łańcucha to na 100% to nie to. afly - bez opierania się na siodełki też trzaski są. Edytowane 18 Czerwca przez Davy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeGT Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Miałem ostatnio dziwne trzaski podczas pedałowania z nie do końca ustalonego miejsca. Pomogło porządne umycie roweru. Podejrzewam piasek "newralgicznych" miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Obejrzyj dokładnie ramę w okolicy łączenia rurek łańcuchowych i suportu. Luz na osadzeniu korb raczej byś czuł na luzie na stojaku. Nie zaszkodzi to sprawdzić. Może też suport dokonał swego żywota, zmieliło koszyk i kulki w którymś łożysku zaczęły życie w świecie nieuporządkowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davy Napisano 19 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca Dzięki za sugestie. Wczoraj w powrocie trzaski ustały i dziś nie było ich ani razu. Nie będę na razie nic z tym robił, jak się pogorszy to wtedy zajmę się tym zdejmę korby i posprawdzam. Ciężko mi uwierzyć że padłby już suport jak jest tak samo długo jak kaseta i korba, a te mają się jeszcze świetnie - niedawno przyjęły nowy łańcuch. Ale bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Davy Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca Ostatecznie trzaski raz są raz nie ma. Ale przeanalizowałem rozkład sił jaki jest gdy są te trzaski i ewidentnie wychodzi na to że jest luz osiowy w suporcie. Oś przeskakuje dlatego czuć to na pedałach raz z jednej raz z drugiej strony. Czasem wskoczy w jakąś pozycję że pracuje normalnie. Nie są to pedały, bo łapiąc za jedną korbę jak ją pociągnę tak by siła była skierowana prostopadle do osi suportu to też jest trzask. Nie jest to kwestia luźnej korby, bo trzasku są identyczne na obu korbach i dochodzą z tego samego punktu. Wszelkie teorie o sztycy, kierownicy, łańcuchu czy kasecie też odpadają. Ciekawe tylko czemu tak szybko mi się wyrobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca (edytowane) Zacznij od odkręcenia samych pedałów i przesmarowania tego miejsca. Jeśli trzaski nie ustąpią to sprawdź suport a jeśli dalej będzie tak samo to przyjrzyj się czy rama nie jest pęknięta gdzies w okolicach suportu - to byłoby najgorsze, bo wtedy rama do wyrzucenia. Najbardziej prawdopodobna jest ta pierwsza możliwość. [edit] Widzę że jednak suport. Pewnie szybko się wyrobił bo był kiepskiej jakości. Edytowane 26 Czerwca przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi