seba8121 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Po dyskusji zdecydowałem się na lewostronny pomiar od impeaka. Ramię już wysłane i czekam. W tym czasie chciałbym się zapoznać i usłyszeć wasze rady jak się w ogóle z tym obchodzić. Od czego zacząć, jak trenować. Jest kilka poradników w sieci, ale może ktoś podzieli się własnym doświadczeniem. Przede wszystkim jak poprawnie wyznaczyć strefy mocy i jak z nich później korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca By wyznaczyć strefy mocy musisz wykonać test FTP. Strefy wyznacza się na podstawie procentów wyliczanych z FTP. Co do samego programu treningu, to na początek kup sobie jakiś ogólny plan treningowy (około 300zł za rozpiskę na pół roku) i spróbuj do tego podejść, zobaczysz co Ci wchodzi, co nie wchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca FTP z garminem czy jakiś inny sposób ? Polecasz treningi z jakiejś konkretnej platformy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Zacznij jeździć. Jak masz sparowanego z Garminem to sam automatycznie wyliczy strefy mocy , tętna. Zakładam ,że do kompletu masz pas na klatę. Treningi masz darmowe w Garminie takie podstawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Mam pas i zawsze z niego korzystałem, zdecydowałem się na pomiar żeby poprawić osiągi. Z treningów garmina korzystałem przez ostatni sezon zimowy i nie jestem zadowolony z rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Możesz kupić sobie gotowy plan za parę stówek, możesz kupić sobie książkę jak się z tym obchodzić, możesz kupić sobie nowszą wersję książki Joe Friela, możesz sobie kupić abonament na trening od inpeaka- teraz to osobna platforma, możesz spróbować trenować z garminem. A możesz też pojeździć trochę, zobaczysz jaką generujesz średnią moc np. przez 5, 20min. Czyli jeśli będzie to np. 160wat na kolejnych treningach robisz np. 3-4 sesje po 10min gdzie jedziesz ze średnią 200-220 wat. To bardzo ładnie podnosi średnią generowaną moc. Tak więc możesz iść w gotowca, a możesz też trochę samemu się pobawić, po paru treningach skumasz mniej więcej kiedy i ile generujesz. A wtedy możesz zacząć się bawić z treningami pod średnią moc, generowaną, ftp, znormalizowan! i tego typu pierdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Treningi darmowe z garmina są słabe, delikatne jak dla puchatego kotka. Dobrze mi się sprawdza na rozbudzenie motywacji taki trening, że wybierasz ulubionego singla z powrotnym podjazdem na 5-10 minut pedałowania. Napieprzasz w dół ile fabryka dała, potem wracasz trzymając się w zakresie 4-5 strefy mocy. U mnie jedno kółko zajmuje wtedy 14 minut. Robisz 6 kółek. Mój przykładowy singlo-podjazd treningowy: https://strava.app.link/6YtaTUXFvKb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Nowa książka Friela jest fajna, ale opus magnum treningu z pomiarem to książka Allena i Coggana. Ta druga ma zbór przykładowych treningów interwałowych w każdej strefie mocy co może być na początku dużym ułatwieniem. Test FTP polecam Ci zrobić dopiero jak pojeździsz kilka tygodni, żeby wiedzieć jak mocno możesz go zacząć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca Mam biblie treningu kolarz górskiego do Friela, nową macie na myśli biblie treningu rowerowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 25 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca Korba wróciła, pomiar uruchomiony, teraz jakie pola danych będą mi najbardziej potrzebne podczas jazdy ? Moc z 3s ? Czy coś innego ? Jakie macie u siebie ogólnie pola w garminach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca Moc z 3 sekund i średnia moc z lapa, żeby interwałki robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Moc z 3 sekund + średnia moc. Tak czy owak trening mtb oparty na mocy jest trudniejszy do wykonania niż na szosie, gdzie z racji na mniej interwałowy charakter jazdy, łatwiej trzymać się założeń treningowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi