seba8121 Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Po dyskusji zdecydowałem się na lewostronny pomiar od impeaka. Ramię już wysłane i czekam. W tym czasie chciałbym się zapoznać i usłyszeć wasze rady jak się w ogóle z tym obchodzić. Od czego zacząć, jak trenować. Jest kilka poradników w sieci, ale może ktoś podzieli się własnym doświadczeniem. Przede wszystkim jak poprawnie wyznaczyć strefy mocy i jak z nich później korzystać. Cytuj
KSikorski Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 By wyznaczyć strefy mocy musisz wykonać test FTP. Strefy wyznacza się na podstawie procentów wyliczanych z FTP. Co do samego programu treningu, to na początek kup sobie jakiś ogólny plan treningowy (około 300zł za rozpiskę na pół roku) i spróbuj do tego podejść, zobaczysz co Ci wchodzi, co nie wchodzi... Cytuj
seba8121 Napisano 17 Czerwca 2024 Autor Napisano 17 Czerwca 2024 FTP z garminem czy jakiś inny sposób ? Polecasz treningi z jakiejś konkretnej platformy ? Cytuj
pecio Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Zacznij jeździć. Jak masz sparowanego z Garminem to sam automatycznie wyliczy strefy mocy , tętna. Zakładam ,że do kompletu masz pas na klatę. Treningi masz darmowe w Garminie takie podstawowe. Cytuj
seba8121 Napisano 17 Czerwca 2024 Autor Napisano 17 Czerwca 2024 Mam pas i zawsze z niego korzystałem, zdecydowałem się na pomiar żeby poprawić osiągi. Z treningów garmina korzystałem przez ostatni sezon zimowy i nie jestem zadowolony z rezultatów. Cytuj
nossy Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Możesz kupić sobie gotowy plan za parę stówek, możesz kupić sobie książkę jak się z tym obchodzić, możesz kupić sobie nowszą wersję książki Joe Friela, możesz sobie kupić abonament na trening od inpeaka- teraz to osobna platforma, możesz spróbować trenować z garminem. A możesz też pojeździć trochę, zobaczysz jaką generujesz średnią moc np. przez 5, 20min. Czyli jeśli będzie to np. 160wat na kolejnych treningach robisz np. 3-4 sesje po 10min gdzie jedziesz ze średnią 200-220 wat. To bardzo ładnie podnosi średnią generowaną moc. Tak więc możesz iść w gotowca, a możesz też trochę samemu się pobawić, po paru treningach skumasz mniej więcej kiedy i ile generujesz. A wtedy możesz zacząć się bawić z treningami pod średnią moc, generowaną, ftp, znormalizowan! i tego typu pierdy. Cytuj
KSikorski Napisano 17 Czerwca 2024 Napisano 17 Czerwca 2024 Treningi darmowe z garmina są słabe, delikatne jak dla puchatego kotka. Dobrze mi się sprawdza na rozbudzenie motywacji taki trening, że wybierasz ulubionego singla z powrotnym podjazdem na 5-10 minut pedałowania. Napieprzasz w dół ile fabryka dała, potem wracasz trzymając się w zakresie 4-5 strefy mocy. U mnie jedno kółko zajmuje wtedy 14 minut. Robisz 6 kółek. Mój przykładowy singlo-podjazd treningowy: https://strava.app.link/6YtaTUXFvKb Cytuj
SpinOff Napisano 18 Czerwca 2024 Napisano 18 Czerwca 2024 Nowa książka Friela jest fajna, ale opus magnum treningu z pomiarem to książka Allena i Coggana. Ta druga ma zbór przykładowych treningów interwałowych w każdej strefie mocy co może być na początku dużym ułatwieniem. Test FTP polecam Ci zrobić dopiero jak pojeździsz kilka tygodni, żeby wiedzieć jak mocno możesz go zacząć. 1 Cytuj
seba8121 Napisano 18 Czerwca 2024 Autor Napisano 18 Czerwca 2024 Mam biblie treningu kolarz górskiego do Friela, nową macie na myśli biblie treningu rowerowego ? Cytuj
seba8121 Napisano 25 Czerwca 2024 Autor Napisano 25 Czerwca 2024 Korba wróciła, pomiar uruchomiony, teraz jakie pola danych będą mi najbardziej potrzebne podczas jazdy ? Moc z 3s ? Czy coś innego ? Jakie macie u siebie ogólnie pola w garminach ? Cytuj
SpinOff Napisano 28 Czerwca 2024 Napisano 28 Czerwca 2024 Moc z 3 sekund i średnia moc z lapa, żeby interwałki robić Cytuj
KNKS Napisano 29 Czerwca 2024 Napisano 29 Czerwca 2024 Moc z 3 sekund + średnia moc. Tak czy owak trening mtb oparty na mocy jest trudniejszy do wykonania niż na szosie, gdzie z racji na mniej interwałowy charakter jazdy, łatwiej trzymać się założeń treningowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi