IceNuke Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Cześć, jestem chyba zbyt pedantyczny ale nie daje mi to pełnego komfortu jazdy więc zapytam. Rower to fitness - Cube SL Road. Ze zmienionych przeze mnie rzeczy to: wkład suportu z pressfit na Tokena 841 wkręcanego oraz piasta tył Novatec d791. Pedały nowe przejechały 10km, tez są na 3 łożyskach maszynowych. Przy naciskaniu na pedały czuję "chrobotanie" pod pedałami efekt podobny jakby gdzieś dostał się piach i to niezależnie raczej czy naciskam mocno czy lekko pedał. Problem w tym, ze wszystko starannie wyczyszczone i wkręcone na Łt43 (mowa o supporcie). Piasta i bębenek nie ruszane od czasu zaplecenia koła, pedały nowe. Gdzie szukać przyczyny? Kaseta wymyta, podobnie jak łańcuch, bez różnicy czy wyszejkowany czy po kąpieli w myjce. Palcem żadnego luzu na łożyskach misek nie czuje, korba obraca się swobodnie (nie wiem czy aż nie za swobodnie bo widać wyraźny ślad wyślizgany na osi korby - zaznaczam to bo wczesniej słyszałem klikanie przy pedałowaniu). Przy zdjętym łańcuchu, opierając się o ścianę i kręcąc pedałami nie czuć i nie słychać nic, ale to brak "obciążenia" napędu więc może szukać przyczyny właśnie w piaście/bębenku tył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca (edytowane) Łańcuch dobrze przeciągnięty przez tylną przerzutkę? Przód dobrze wyregulowany? Nie ociera o klatkę przerzutki? Edytowane 17 Czerwca przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Jeśli łańcuch prowadzony prawdiłowo to pijeździj trochę (ze 200km) i sprawdź - piwinno się dotrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Ja kiedyś też szukałem przyczyn w okolicach suportu, nawet łożyska zawieszenia ramy wymieniałem bo dałem sobie rękę uciąć że dźwięki dochodziły z okolic suportu, winny okazał się hak przerzutki więc polecam sprawdzić i tam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Moim zdaniem, to wystarczy po szejkowaniu założyć odwrotnie łańcuch i już może wchodzić w rezonans. Jeździłbym, jak @Dokumosa radzi. Przejdzie mu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceNuke Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Nie no przez przerzutke puszczony dobrze aż takiego "fopa" bym nie zrobił. Pewnie chodzi o ten "dżynks" na wózku Przerzutka przód wyregulowana, dzieje sie tak na kazdym biegu, zreszta takie obcieranie to inny dzwiek i to raczej slyszalny. Lanuch ma znaczenie ktorą strona? Z obydwu bodajze bylo oznaczenie ale wygladal na symetryczny. Jezdzic nie przejmowac sie? Mam okazje pojezdzic innymi rowerami i nie ma tego czucia piasku na pedalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Jeśli łańcuch shimano to ma znaczenie strona. Oznaczeniami na zewnątrz. Jeśli ma oznaczenia po dwóch stronach to fake. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceNuke Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Łańcuch KMC ale nie wydaje mi się żeby to znaczenie miało jakieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca W KMC nie ma kierunkowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolta Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca U siebie mam zawsze takie mrowie w stopach od pedalow po wyszejkowaniu łańcucha , jak jest czysty i świeżo nasmarowany olej nie dotarł jeszcze wszędzie i mam takie odczucie , po przejechaniu 50 km już chodzi wszytsko gładko , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca Też to mam. Wymieniłem łańcuch i kasetę, korba i przerzutki stare. Przejechałem już z 700 km, w tym urlop na Mazurach. Po powrocie cały napęd był w czarnej paście, nie szejkowałem łańcucha ale pędzelkowałem. Po zakropieniu oliwką krótka jazda i na twardszych przełożeniach czuć "mrowienie". W zeszłym roku miałem łańcuch KMC i hałasował po szejkowaniu, próbowałem regulować przerzutki aż w końcu odpiąłem łańcuch i założyłem odwrotnie i ucichło. Musiałem go po szejkowaniu źle założyć; niby nie kierunkowy ale może jakoś się "ułożył" z resztą napędu, że potem hałasował przy odwrotnym założeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 29 Czerwca Udostępnij Napisano 29 Czerwca Jak tak mam na dużym przekosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi