marcesco Napisano 16 Czerwca Udostępnij Napisano 16 Czerwca (edytowane) Hej, myślę od jakiegoś czasu nad zmianą mojego Rose Backroad. Z kilku kandydatów wytypowałem dwoje: - Orbea Terra M20 / M30 itp - Rose Backroad 🫠 w nowym malowaniu na 2024 Generalnie wszystko rozbija się o rozmiar. Mój wzrost to 174,5 cm przy 82,7 cm przekroku. Waga ~67 kg. Aktualny Backroad mam w rozmiarze 55, sztyca z offsetem 8mm, mostek 85mm. Od jakiegoś czasu mam uczucie, że rower jest ciutkę za duży, mam problem aby w sposób rozluźniony jechać na łapach w górnym chwycie, często cofam dłonie 2-3 centymetry do tyłu. Myślałem, że to efekt braku ruchu zimą, ale zrobiłem około 2 tys km tej wiosny i nie widzę poprawy. Zacząłem analizować rozmiarówkę i mam duże wątpliwości, czy aby dobrze trafiłem z wyborem 55-tki. Odwiedziłem ostatnio sklep Rose i pojeździłem rozmiarem 53, czułem się naprawdę bardzo dobrze, wiadomo - kilka rundek wokół sklepu to słaby wyznacznik, ale dobrze znam ten rower, przelatałem nim kilka tys kilometrów i w związku tym czuję się bardziej upoważniony do wyciągania wniosków. Z drugiej strony zawsze podobała mi się Orbea Terra w aktualnej karbonowej wersji. W sklepie doradzono mi rozmiar M, strona internetowa twierdzi tak samo. Patrzę w tabelę z geometrią i zachodzę w głowę, bo Orbea Terra w rozmiarze M jest większa niż Backroad w rozmiarze 55 🥴 Myślę ciepło o Orbei w rozmiarze S i mostkiem 90 mm, ale zaczynam mieć solidne wątpliwości. Spójrzcie na tabele: Edytowane 16 Czerwca przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Czerwca Udostępnij Napisano 16 Czerwca Cytat Zacząłem analizować rozmiarówkę i mam duże wątpliwości, czy aby dobrze trafiłem z wyborem 55-tki. Masz bardzo duży przekrok w stosunku do wzrostu. Potrzebujesz roweru z krótką, górną rurą i stosunkowo dużym stack żeby zniwelować różnicę poziomów siodło/kierownica. Biorąc taką orbea w rozmiarze S kierownica ląduje ci ~22mm niżej niż masz obecnie, to bardzo duża różnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca Dzięki! Potwierdzasz moje przypuszczenia, że odpadają wszystkie rowery z nowoczesną "progresywną" geometrią typu Canyon Grizl, Orbea Terra. Ehh Zostaje stary Esker, z tego co pamiętam był bardzo krótki 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Esker był krótki ale i stack niski. Salsa Fargo🤣🤣🤣 https://www.salsacycles.com/bikes/2024-fargo-apex-1 A z rzeczy bardziej przyziemnych marin headlands, może giant revolt xs jak sztycy wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Ale zło 🙃 Revolta w XS nie znajduję, tak w PL jak i DE, natomiast Liv Devote w rozm. S może tu zagrać. A taki Kanzo Fast? XS + mostek 100mm strzelam, że za mały a znowu S raczej za duży, mimo wielkiego Stack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Kanzo wcale nie ma dużego stacku biorąc pod uwagę długość rury. Zresztą popatrz na bacroad'a gdzie masz rurę dłuższą o 3 mm a stack większy o 7. Backroad w teorii ci bardziej pasuje niż kanzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Ok, dzięki ✌️ Będę się rozglądać za Backroadem 53 i Devote S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi