michalr75 Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Cześć, Taki temat - ramię korby M8100 przy próbie założenia na korbę M8000 okazało się niekompatybilne, są rożnice w grubości ramienia. Była próba założenia tego z podkładką dystansową 2,5mm, ale wciąż był mały luz na ramieniu plus zapadka nie spięła sie z otworem osi. Pytanie czy da sie to jakoś pożenić czy jednak te ramiona są tak rózne że nie będzie opcji tego spasować? @Dokumosa Liczę na Twoją wiedzę tym razem Z góry dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Nie wiem. Nie próbowałem. To jednak zupełnie różne korby są. Czemu nie możesz założyć ramienia m8000 zamiast jombinować z m8100. Dostępne widzę są jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca Bo chciałem Inpeaka zamontować ale na fabrycznym ramieniu, a oni mają tylko na ramionach 8100. Jak patrzyliśmy z mechanikiem to brakowało jakieś 0,5mm żeby prawidłowo osadzić ramię 8100 na korbie 8000, tylko obawiam się że wtedy zapadka się nie zepnie z otworem w osi tak czy siak. Pytanie czy ta zapadka ma jakieś znaczenie jeśli ramię będzie odpowiednio osadzone na osi korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Pozostaje Ci montaż inpeak custom na posiadanym ramieniu m8000 lub przejście na m8100. Naprawdę szkoda roboczogodzin na takie kombinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca Jakby to była kwestia podkładki dystansowej to żadne kombinowanie. M8100 to 1x a ja jestem wierny 2x. Nie chcialem tracić czasu na wysyłkę ramienia i czekanie aż to zrobią, poza tym inne też czynniki związane ze sposobem finansowania decydowały, więc jak już zrobiłem jak zrobiłem, to chciałbym to pożenić zamiast robić zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) Zapadka nie ma znaczenia. Ale luzu osiowego nie może być. Myślisz że ten pomiar fabrycznie zamontowany będzie w takiej kombinacji skalibrowany lepiej niz jeśli sobie inpeaka dołożysz do m8000? Edytowane 14 Czerwca przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca To luz osiowy da się zniwelować podkładką. Tak jak napisałem, decydowały opcje finansowania. W opcji custom nie ma pełnego wachlarza opcji niestety. Kalibracja zapewne będzie identyczna w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 10 minut temu, michalr75 napisał: Jakby to była kwestia podkładki dystansowej to żadne kombinowanie. M8100 to 1x a ja jestem wierny 2x. Nie chcialem tracić czasu na wysyłkę ramienia i czekanie aż to zrobią, poza tym inne też czynniki związane ze sposobem finansowania decydowały, więc jak już zrobiłem jak zrobiłem, to chciałbym to pożenić zamiast robić zwrot. 2x nazywa się M8120.. https://allegro.pl/oferta/shimano-deore-xt-fc-m8120-boost-2-x-12s-mechanizm-korbowy-14716771089?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOFySXGySBTVnwt25H0oTWVDMSp41ftZCg9T37VNei8mQBAcNCzLgXMRoCKgEQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca @wr81 Sugerujesz żeby tam wsadzić 8120 i do tego dopiąć ramię 8100? Byłaby to jakaś opcja, gdyby nie fakt że mam 2x11 na nowej korbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Raczej m8100-2. Występuje nawet w wersji non-boost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Ramię bez osi obstawiam jest to samo. 8120-2 wstawiłem bo mi pierwsze wyskoczyło na Allegro. To jest korba w wersji boost dla serii m8100. Nie boost to będzie fc-m8100-2 też 36/26. Kaseta 12 ma pewne zalety - zębatka 10 np i kożna znaleźć 10-45 w rozsądnej cenie 😀- https://www.bike-discount.de/en/shimano-slx-cs-m7100-12-speed-cassette-2?number=20138486-40375929&__delivery=30&__currency=1&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOF2lv4zMz8k9c231TSAF_c66SN-igydBjPuohDQpLni8XK2392ey3RhoCQHQQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 8120 ma q-factor 5mm większy niż 8100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca Gadałem z dwoma serwisami, podkładka dystansowa 3mm rozwiąże problem prawdopodobnie. Jak nie będzie luzu osiowego to gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca No i jeżeli 2 różne ramiona nie powodują mentalnego dyskomfortu Przy okazji ciekawe (na szybko nie udało się znaleźć) czy Chińczycy opracowali już adaptery do korb m8100 i blatów m8000... na bcd 104 są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Do 1x są. W każdym razie jeśli już tak chcesz się bawić to jechać po bandzie i brać miernik w pająku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca @wr81na obu jest napis XT więc żadna różnica 😂 @Dokumosa Ja to ramię już mam i bardzo chcę je sobie zostawić 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca Temat do zamknięcia, ramię założone na podkładce dystansowej i skręcone bez luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi