Skocz do zawartości

[Korby M8xxx] Problem z kompatybilnością ramion.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Taki temat - ramię korby M8100 przy próbie założenia na korbę M8000 okazało się niekompatybilne, są rożnice w grubości ramienia. Była próba założenia tego z podkładką dystansową 2,5mm, ale wciąż był mały luz na ramieniu plus zapadka nie spięła sie z otworem osi.

Pytanie czy da sie to jakoś pożenić czy jednak te ramiona są tak rózne że nie będzie opcji tego spasować?

@Dokumosa Liczę na Twoją wiedzę tym razem :)

Z góry dzięki za poradę.

Bo chciałem Inpeaka zamontować ale na fabrycznym ramieniu, a oni mają tylko na ramionach 8100. Jak patrzyliśmy z mechanikiem to brakowało jakieś 0,5mm żeby prawidłowo osadzić ramię 8100 na korbie 8000, tylko obawiam się że wtedy zapadka się nie zepnie z otworem w osi tak czy siak. Pytanie czy ta zapadka ma jakieś znaczenie jeśli ramię będzie odpowiednio osadzone na osi korby.

Jakby to była kwestia podkładki dystansowej to żadne kombinowanie. M8100 to 1x a ja jestem wierny 2x. Nie chcialem tracić czasu na wysyłkę ramienia i czekanie aż to zrobią, poza tym inne też czynniki związane ze sposobem finansowania decydowały, więc jak już zrobiłem jak zrobiłem, to chciałbym to pożenić zamiast robić zwrot. 

10 minut temu, michalr75 napisał:

Jakby to była kwestia podkładki dystansowej to żadne kombinowanie. M8100 to 1x a ja jestem wierny 2x. Nie chcialem tracić czasu na wysyłkę ramienia i czekanie aż to zrobią, poza tym inne też czynniki związane ze sposobem finansowania decydowały, więc jak już zrobiłem jak zrobiłem, to chciałbym to pożenić zamiast robić zwrot. 

2x nazywa się M8120..

https://allegro.pl/oferta/shimano-deore-xt-fc-m8120-boost-2-x-12s-mechanizm-korbowy-14716771089?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOFySXGySBTVnwt25H0oTWVDMSp41ftZCg9T37VNei8mQBAcNCzLgXMRoCKgEQAvD_BwE

Ramię bez osi obstawiam jest to samo. 8120-2 wstawiłem  bo mi pierwsze wyskoczyło na Allegro. To jest korba w wersji boost dla serii m8100. Nie boost to będzie fc-m8100-2 też 36/26. Kaseta 12 ma pewne zalety - zębatka 10 np i kożna znaleźć 10-45 w rozsądnej cenie 😀https://www.bike-discount.de/en/shimano-slx-cs-m7100-12-speed-cassette-2?number=20138486-40375929&__delivery=30&__currency=1&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOF2lv4zMz8k9c231TSAF_c66SN-igydBjPuohDQpLni8XK2392ey3RhoCQHQQAvD_BwE

No i jeżeli 2 różne ramiona nie powodują mentalnego dyskomfortu ;) Przy okazji ciekawe (na szybko nie udało się znaleźć) czy Chińczycy opracowali już adaptery do korb m8100 i blatów m8000... na bcd 104 są.

image.thumb.png.ce440a5fe116b84420114d63fabed9e8.png