endermw Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Kupiłem niedawno rower (Kross Level 3.0), budżetowy, bo nie wiedziałem czy się wciągnę. Wciągnąłem się Pojawiła się potrzeba gonienia króliczka, rower ma napęd 2x9, korba jest na kwadrat. Jako, że rower jest nowy, to nie chce zmieniać wszystkiego od razu. Chciałbym w pierwszej kolejności wymienić korbę. Upatrzyłem FC-M4100 lub FC-M5100 i teraz została kwestia doboru zębatek. 1. Rozważałem całkowite przejście na 1x11 (z FC-M5100), ale to oznaczałoby w tym momencie wydatek ok 1100zł, czyli połowy wartości roweru. 2. Wymyśliłem, że może najpierw wymienię sobie przód, a potem dociągnę tył. Stąd pytania poniżej: a) Czy z 9s kasetą z tyłu może pracować przednia korba z pojedynczą zębatką, tworząc 1x9, z tym że korba będzie od systemów 10/11s? Mi wyszło, że będzie OK, nawet bez wymiany łańcucha. b) Czy z 9s kasetą z tyłu może pracować przednia korba z podwójną zębatką, ale dedykowaną do 10/11s? Jeśli tak, to czy konieczna będzie wymiana łańcucha na 10/11s? Bardzo ekonomicznie interesujące wychodzi mi FC-M4100 z 36/26T, które wstawione w miejsce obecnych 36/22T powinno dać płynne przełożenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Nie widzę w Twojej wypowiedzi, gdzie jest potrzeba wymuszająca zmianę? Co chcesz zyskać? W zakresie "pytania" 2a) - tak, będzie działać, praktykuje taki układ w jednym z rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca (edytowane) Jak Cię wciągnęło w rowery, to zajechać napęd, który masz i wtedy kupić porządny rower Edytowane 14 Czerwca przez ArtGD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca Kolega @ArtGD dobrze radzi. Jak podliczysz dokładnie takie wymiany to taniej wyjdzie kupić nowy rower. Warto tylko wybrać kilka modeli i spokojnie poczekać na jakąś promocję. Masz na razie na czym jeździć więc Ci się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi