Deter Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Czy macie jakieś pomysły dotyczące stef? Nie robiłem badań wydolnościowych. Znam jedynie swoje HRmax rowerowe i biegowe oraz biegowe HRLT złapane Garminem. Czy mniej więcej u kolarzy amatorów AeT jest w okolicach 80% HRmax? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Na wyczucie jak znasz angielski: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Pytam jak to wygląda u przeciętnych amatorów kolarzy, bo u biegacezy progi mniej więcej są na 80 i 90%HRmax. Wiadomo, że bez testów jest to wszystko obarczone błędem, ale z ciekawości pytam jakie strefy przyjmujecie. Edytowane 13 Czerwca przez Deter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 171/195 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca A jaki max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Czerwca Udostępnij Napisano 14 Czerwca 171 to tętno progowe, 195 to tętno maksymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca To jest LT2, a LT1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca @Deter Jak chcesz trenować na rowerze za pomocą tętna, to polecam Ci wyznaczyć sobie LT2 w teście 30-minutowym. Protokół jest ten sam co w 30-minutowym teście FTP, czyli jednostajny, maksymalny wysiłek. Średnie tętno z ostatnich 20 minut to mniej-więcej twój próg beztlenowy. Miej tylko na uwadze że tętno w dużej mierze zależy od temperatury i formy dnia, więc pewnie minie trochę czasu zanim siebie uśrednisz pomiary. Potem na podstawie LT2 wyznaczasz sobie strefy, np tu: https://www.endurancepath.com/resources/coggan-heart-rate-training-zone-calculator/ LT1 zazwyczaj znajduje się gdzieś w strefie 2. Łatwo to wyczuć, bo po jego przekroczeniu wyraźnie zwiększa się uczucie wysiłku i oddech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca Postaram się zrobić ten test. Czy to jakoś koreluje z biegowymi testami progów, które wyznacza Garmin - na ktoś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 Czerwca Udostępnij Napisano 21 Czerwca U mnie Vo2max w szczycie sezonu wyznaczane w teście do odmowy na AWF było nieco ponad 59 (i było to 4 lata temu). Aktualnie garmin mówi mi że mam 56, będąc w cyklu treningowym od marca. Cykl zaczął się od zupełnego roztrenowania. Zatem jakoś tam się to pokrywa, ale nie przywiązywałbym się do tych cyferek na sztywno. W każdym razie od marca widzę wzrost pułapu w garminie i pokrywa się to z moimi odczuciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 21 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca Racja, nie ma się co przywiązywać do tych wartości zwłaszcza, że jestem tylko skromny amatorem. U mnie biegowe HRmax to około 195, dość dobrze wyznaczone i to wiele razy. Odróżniam kiedy maks, to maks 🙂 Kiedy biegałem więcej w poprzednich latach Garmin mój LT szacował ma 175. Na rowerze HRmax to 190. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 22 Czerwca Udostępnij Napisano 22 Czerwca U mnie hrmax zawsze był w ok.200 i obecnie przy ponad 40tce na karku wczoraj na krótkim sprincie na podjezdzie pyklo 198 więc to już pewnie max. Próg jak badałem na początku sezonu zawsze był w okolicach 160, a w środku w ok.170 bo wraz z treningami i zawodami się przesuwał w górę. W teorii dla układu krążenia nie ma znaczenia dyscyplina, hrmax i próg jest niby zawsze w tym samym miejscu niezależnie czy jedziesz, czy biegniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 25 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca Przede wszystkim interesuje mnie próg tlenowy. Czy przyjęcie 75% HRmax będzie rozsądne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 25 Czerwca Udostępnij Napisano 25 Czerwca A skąd ktokolwiek ma to wiedzieć ...z powyższych wpisów wynika, że to raczej poruszanie się nieco w ciemnościach. Możesz trafić, a nie musisz. ,zależy od momentu w którym jesteś, wytrenowania,zmęczenia, nawodnienia itp. Jak przyjmiesz 60-70% to pewnie trafisz, przy 75 może wyjść że jedziesz w progu, lekko pod progiem , a może lekko ponad. A to różnica. Ja przyjąłem, że przy hrmax ok.200 , przy zbadanych progach zawsze 160 lub wyżej jak chce jechać poniżej progu to się trzymam 145-155. Choć jeden trener/fizjolog powiedział mi że to za wysoko bo powinno być w ok. 140 z interwałami np. pod 160....I bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 27 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca Mam świadomość tego, że bez testów wydolnościowych, to wszystko jest obarczone błędem i ryzykiem. Z drugiej strony, jakieś strefy warto przyjąć 😁 U biegaczy, jak wspominałem wyżej, większość amatorów próg tlenowy ma w okolicach 80% HRmax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca Jest w sieci test Friela, z tym że musisz znaleźć odpowiednie warunki albo najlepiej trenażer. A jak trenażer, to najlepiej z pomiarem mocy Ale na tętno się bawiłem czy raczej na tętno i kadencję. Miałem taki prosty trenażer rolkowy (oba koła na rolkach) i kręciłem tam znaleziony w sieci plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 28 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca Na podstawie LT2 wyznaczanie LT1 to nadal lekka loteria 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Czerwca Udostępnij Napisano 28 Czerwca To chyba wyczerpałeś możliwości teleporady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 1 Lipca Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca To może inaczej zapytam. Na jakim %HRmax polecacie robić niski tlen? 65-70 jest w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 1 Lipca Udostępnij Napisano 1 Lipca U mnie, przy HRmax 203 niski tlen, czyli jazda wyraźnie pod progiem, to poniżej 140, więc pokrywa się to z tym przedziałem. To są tylko zgrubne szacunki, bo każdy ma ten próg gdzie indziej. Poczytaj sobie o teście z recytowaniem wierszyka lub abecadła jak chcesz mieć to wyznaczone dokładnie. Przekroczenie progu się po prostu czuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi