kregiel Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) Cześć, Od dłuższego czasu walczę ze skrzypiącymi pedałami Shimano PD-M8120. Ostatnio w jednym serwisie dostałem rekomendację na produkt Finish Line Pedal & Cleat. Wczoraj spryskałem buty oraz pedały. Parę godzin później wsiadłem na rower i ku mojemu zdziwieniu skrzypienie zwiększyło się diametralnie... Dodam, że parę dni wcześniej myłem rower i bez żadnego smarowania skrzypienie występowało tylko przy mocnym nacisku na pedały. Teraz słyszę tarcie metal-metal przy każdym obrocie korby Zakupiłem również preparat Muc-Off MO-94, ale jeszcze go nie testowałem. Jakie są wasze doświadczenia z tym preparatem od Finish Line? Czy coś robię źle? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 13 Czerwca przez kregiel literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Spróbuje tego: https://allegro.pl/oferta/podkladki-shimano-do-blokow-spd-pd-m8000-15078246213?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsaqzBhDdARIsAK2gqncxsO_SQvnvVXi21tqKFjuvhgG9eucJ8I7usObVFuAQBbz27V4T3NwaAoRDEALw_wcB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca polecam BRUNOX tani zestaw do smarowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) @rowerowe_lowe Brunox od wielu lat jest w moim garażu, ale jeszcze jego nie próbowałem użyć Dzięki za radę! Na pewno spróbuję! Edytowane 13 Czerwca przez kregiel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Od zawsze mam problem ze skrzypieniem bloków/pedałów shimano, obecnie przesiadłem się na looka, ale problem znikł tylko na chwilę. @KSikorski testowałeś te podkładki czy będziesz testował ? Blok w looku jest praktycznie taki sami, może też spróbuje zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Testowałem. Miałem kiedyś buty Giro, które skrzypiały z pedałami shimano. Przyczyną było zbyt głębokie osadzenie bloku w podeszwie, przez co podeszwa była wyjątkowo mocno dociskana do pedału. Po dodaniu podkładki problem ustał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca @KSikorski Właśnie mam buty Giro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Tym bardziej proponuję podkładki pod bloki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca U mnie też problem nasilony na maksa odkąd mam buty giro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca 3 godziny temu, KSikorski napisał: Spróbuje tego: https://allegro.pl/oferta/podkladki-shimano-do-blokow-spd-pd-m8000-15078246213?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsaqzBhDdARIsAK2gqncxsO_SQvnvVXi21tqKFjuvhgG9eucJ8I7usObVFuAQBbz27V4T3NwaAoRDEALw_wcB Przecież to blok skrzeczy o pedał, podkładka nic nie da a jedynie podniesie buty o 2mm. Mam owe podkładki i pedałki M8100 a wcześniej M520 skrzeczą jak szalone. Raz na miesiąc tłustym palcem (od smaru) przecieram miejsce kontaktu bloku z pedałem i skrzeczenie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Nie wiem bo dawniej mi przynajmniej nic nie skrzypiało a mam też te same buty na szosę czy szutry. Cały czas też te same pedały od wielu naprawdę wielu już lat. Posądzam, że tu właśnie tkwi problem bo na pewno nie w samych blokach. Albo spody butów. Nie mam okazji na razie do zakupu nowych pedałów więc trzymam się tej wersji. A radzę sobie tak bo temat dotyczy u mnie tylko szutrowo-szosowej jazdy, że pędzelkiem wcześniej zamoczonym delikatnie w oleju sam smaruje spody butów i delikatnie miejsce wpięcie. Raczej starcza na cały dzień jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Spd zawsze mi trzeszczało .Czyszczenie i kapka gęstego oleju w zatrzask pomagało na jakiś czas .Co ciekawe teraz w gravelu mam Look'a i po 1500 km nic nie trzeszczy .A mam te same stare buty sprzed lat gdy jeździłem mtb .Wtedy trzeszczało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) 6 godzin temu, seba8121 napisał: Od zawsze mam problem ze skrzypieniem bloków/pedałów shimano, obecnie przesiadłem się na looka, ale problem znikł tylko na chwilę. @KSikorski testowałeś te podkładki czy będziesz testował ? Blok w looku jest praktycznie taki sami, może też spróbuje zastosować. U mnie podkladki pomogly Edytowane 13 Czerwca przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca W dniu 13.06.2024 o 10:27, rowerowe_lowe napisał: polecam BRUNOX tani zestaw do smarowania Ostatnio testowałem. Spsikałem konkretnie dwa pedały SPD i dało to dobry efekt na +/- godzinę jazdy w suchych warunkach. Później słyszałem, że problem zaczyna wracać. Mam jeszcze gdzieś w szafce smar do amortyzatorów taki gęsty zielony - następnym razem jego wypróbuję. Zauważyłem, że przednia część bloku w bucie jest bardzo wytarta, że aż się błyszczy, ale pewnie wszyscy tak mają. Bloki wymieniałem w zeszłym roku we wrześniu, więc mają nie więcej jak parę tysięcy km przejechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września Finalnie problem rozwiązałem zmieniając pedały XT-8120 na XT-8100. Widocznie ta zewnętrzna platforma wchodziła w kontakt z butem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września Problem wróci, bo to występuje wyłącznie, jeśli się ma idealnie dotarte zestawy bloki i pedały. Miałeś je dopasowane do starych pedałów, teraz się ułożą z nowymi i będzie dokładnie to samo. Zapewniam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi